Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Tomášek (1) má rakovinu obou očí! Pojišťovna nechce léčbu platit

15. října 2010 | 12:05

Martin (29) a Lenka (29) Šupejovi ze Slovenska bojují o zrak svého jednoročního syna Tomáše. Léčbu rakoviny, která postihla obě jeho oči, svěřili italským lékařům. Pojišťovna totiž odmítla náročnou léčbu za desítky tisíc eur uhradit. Nemocnice ve městě Siena dává rodičům novou naději, terapie se totiž podle specialistů daří.

Pro manžele je cesta se synem každých třináct týdnů do více než tisíc kilometrů vzdáleného Toskánska tím nejmenším. Věří lékařům v Sieně, kteří se rozhodli k záchraně nemocných očí malého Tomáška použít novou metodu. „Na Slovensku onemocní takovým nádorem jako Tomášek pouze tři děti za rok.

V Itálii nám řekli, že speciálně nasazovaná chemoterapie má úspěšnost až sedmdesát procent,“ řekl Martin Šupej, který se spolu s manželkou bojí, aby syn nemusel na operaci. „Vyoperovat mu pravé oko, na které už skoro nevidí, to je krajní možnost, kterou si vůbec nepřipouštíme,“ svěřila se maminka Lenka.

Na záchranu zraku syna dávají rodiče obrovské peníze. Jedna aplikace léku je přijde skoro na 150 tisíc korun, italské klinice po čtyřech návštěvách tak dluží už bezmála milion, a to slovenskou rodinu další dvě cesty do Itálie možná ještě čekají. Martin s Lenkou teď proto dělají maximum, aby sehnali peníze na léčbu, dokonce zastavili svůj domek v Lietavské Lúčce.

Co je retinoblastom?

Retinoblastom je zhoubný nitrooční nádor, který roste uvnitř oka, ale často se šíří stěnou oka dál. „Postihuje 1 dítě z 15 až 20 tisíc narozených. U velmi malých dětí je časté postižení obou očí,“ řekl primář Pavel Diblík z Oční kliniky ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze a dodává, že je velice důležité, aby se nádor včas odhalil: „Nejlépe oči dítěte může pozorovat matka při kojení. Varovné je, když zornice bíle svítí. Pak je potřeba okamžitě navštívit oftalmologa.“

Léčba pomocí injekcí do oka

Oční nádor se léčí několika způsoby. „Základem je vždy celková chemoterapie, tedy nasazením cytostatik,“ vysvětluje ředitel Oční kliniky NeoVize Josef Hycl. V některých případech se cytostatika aplikují injekčně pod spojivku vedle stěny oka. Jsou to sice »injekce do oka« ale není to dovnitř oka. Na dotaz Blesku, zda se toto onemocnění v ČR léčí, odpověděl Pavel Diblík: „U nás jsou dvě centra, kam se malí pacienti posílají – FN Motol a Brno Černé Pole.“

Autor: nč, pf, ida, lenak