Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Zmrzačená Aisha (19): Nosní protéza jí navrátila krásu

13. října 2010 | 11:10

VIDEO: Krásný úsměv, který se vzpírá Talibanu. Přesně takový předvedla včera statečná afghánská dívka, kterou jeho bojovníci znetvořili. Zbytečně a nesmyslně.

Aisha se v úterý ukázala na veřejnosti. Poprvé od chvíle, kdy na zvěrstva páchaná na afghánských ženách v srpnu upozornila celý svět. Svůj znetvořený obličej ukázala milionům lidí na titulní stránce časopisu Time.

Na večírek charitativní organizace, která jí zaplatí drahou plastickou operaci, přišla s novou, dočasnou nosní protézou. Tu bude nosit do doby, než jí lékaři vrátí zpět její původní krásu. Ta je i teď stále patrná.

Video se připravuje ...
Statečná afgánská dívka už se zase směje • VIDEO: /YouTube/

Na akci pak před objektivy televizních kamer převzala ocenění z rukou Marie Shiver, manželky kalifornského guvernéra Arnolda Schwarzeneggera. "Je to poprvé, kdy je tato cena předána ženě, jejíž statečné srdce ukazuje nám všem, co to znamená milovat a mít opravdu velké srdce," řekla při předávání ocenění Shiver. Aisha, jejíž příjmení nebylo nikdy zveřejněno, jen skromně odpověděla: "Děkuji moc."

Trvalé řešení je nadohled

Aisha se svým vzhledem stále trápí. Tento měsíc jí proto lékaři jako součást její osmiměsíční rehabilitace přidělali dočasnou nosní protézu. "Doufám, že už brzy budu moci Aishe nabídnout trvalé řešení," svěřil se doktor Grossman, zakladatel Grosmannovy nadace.

To by znamenalo kompletní plastickou rekonstrukci nosu a uší pomocí kostí, tkáně a chrupavky z jiných částí jejího těla. Manželka Rebecca, která je předsedkyní nadace, k tomu dodala: "Aisha je jen jednou z tisíců žen, které byly poznamenány zvířecí bezohledností. Každý, byť letmý pohled do zrcadla, jí krutě připomíná jejich zotročování."

Děsivá fakta alarmují

Podle odhadů OSN téměř 90 procent ženské populace v Afghánistánu trpí nějakou formou domácího násilí. V reakci na tuto zprávu však vydal Taliban prohlášení, ve kterém to razantně popírá.

"V posvátném islámském právu je odřezání lidských nosů a uší nezákonné a zakázané. Nezáleží na tom, zda jde o člověka živého či mrtvého," prohlásil mluvčí vlády.

:gallery:true:true:true:gallery:true:true:trueLíbil se vám tento článek? Hlasujte pro Blesk.cz v anketě Křišťálová lupa o nejlepší český web. Děkujeme.

Autor: lena, Kšim