Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Anton (9): Umírající chlapec prosil papeže o požehnání

Malý Anton si dokonce nechal ze své hlavy sundat speciální konstrukci, aby mohl dopis papežovi napsat.
20. září 2010 | 13:02

Malý Anton McManus z Anglie, který se už pár let snaží porazit zákeřnou rakovinu, prosil v dopise papeže, aby mu požehnal a tím v zápasu s nemocí pomohl. A odvaha se mu vyplatila – Svatý muž Benedikt XVI. (83) tak v pátek v rámci své státní návštěvy Velké Británie učinil.

Stalo se tak pod širým nebem v parku Bellahouston, který se rozkládá v britském městě Glasgow. Přítomno bylo více než pětašedesát tisíc lidí. „Rozhodl jsem se napsat papeži, protože si myslím, že když už nikdo, Bůh mi dokáže pomoct,“ soudí nemocný chlapec.

Na pokraji smrti

Anton neměl dětství jako jiné děti. Už od čtyř let bojuje s rakovinou. Kvůli ní se musel dokonce dvakrát učit chodit. Původně mu lékaři dávali jen dva měsíce života a sama jeho matka Tammi (34) říká: „Když jsme se dozvěděli diagnózu, párkrát jsem se přistihla při plánování jeho pohřbu. Zní to hrozně, ale v takových chvílích prostě ztrácíte naději.“

V roce 2005 se rodina McManusů dozvěděla hroznou zprávu – jejich malý chlapeček má rakovinu kostí. Anton musel podstoupit vysilující léčbu, která zahrnovala čtrnáct chemoterapií, pětadvacet radioterapií a dvě velké operace.

Srdceryvný dopis

„Byl jsem opravdu nemocný, ale teď už se cítím lépe, i když na rozdíl od mých kamarádů nemohu dělat spoustu věcí. Píšu vám, abych vás požádal, jestli byste mi mohl požehnat, až přijedete do Glasgow, aby už rakovina odešla. Opravdu doufám, že budu mít to štěstí setkat se s vámi. Znamenalo by to pro mě celý svět. Budu se modlit, aby se to stalo,“ napsal před několika dny papeži Anton. Dopis vznikal celé tři a půl hodiny. Pomáhal mu s ním rodinný přítel.

Z požehnání papeže Antonovi má radost i celá chlapcova škola. Ředitelka Eileen Tompkins: „Je to úžasný, mladý muž, prostě sladký chlapec. Jeho příběh je hodně inspirující.“

Rodinné prokletí?

Chlapcova babička v lednu také onemocněla rakovinou, což byla jen další rána pro již tak nalomenou rodinu. Marian (56) lékaři diagnostikovali nádor prsu. Nemoc si ale statečná žena nepřipouští a bojuje jako její vnuk, na kterého je moc pyšná.

„Je to fantastické, rozplakala jsem se, když jsem se to dozvěděla. Je to určitě velký úspěch a je hodně zvláštní, že byl vybrán právě on. Je to životní šance. Anton si myslí, že požehnání papeže rakovinu zažene. Byl velmi překvapen, když dostal odpověď. Začal se smát. Určitě bude nervózní, ale moc dobře si uvědomuje, že musí předvést to nejlepší chování,“ zaručuje se za vnoučka babička.

Další nález

„Neměl žádné symptomy typické pro rakovinu, ale stěžoval si, že ho bolí v krku. Ležel v nemocnici deset dní a jeho stav se nelepšil, hodně plakal. Lékaři mu udělali spoustu testů, ale tento typ rakoviny není poznat z výsledků krve ani vidět z rentgenu. Pak ochrnul na pravou část těla. Mysleli jsme si, že měl mozkovou příhodu, ale v nemocnici pak zjistili, že má tumor na míše,“ vzpomíná Marian na chvíle, kdy se dozvěděli, že má chlapec další zdravotní potíže.

Lékaři zjistili, že léčba rakoviny kostí hodně vyčerpala chlapcův organismus. Až tak, že začal mít problémy s krkem. Našli mu tam nádor. Musel tedy podstoupit další, náročnou operaci. Doktoři mu vyjmuli dvě žebra a použili kostní štěpy z nich jako posílení páteře. Anton pak musel nosit šest měsíců kovovou kostru kolem hlavy.

Nezbývá než doufat, že se zákeřná nemoc už nevrátí. Možná mu požehnání od hlavy církve opravdu pomůže.

Autor: INT, mivr, lenak