Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Sophiina volba: Mám dítěti říct, že umírá?

18. srpna 2010 | 09:42

Řekli byste dítěti, že umírá na rakovinu? Heather to neudělala a věří, že právě to dceři prodloužilo život...Když se Heather dozvěděla, že její dcera Ellie umírá na rakovinu, rozhodla se, že jí tuto skutečnost zamlčí, aby jí nezkazila dětství. Dodnes si myslí, že udělala dobře a že jí tím prodloužila život o několik měsíců.

Já umřu, maminko?

Když dvanáctiletá Ellie Othick položila své matce Heather tuto krutou otázku, Heather se zastavil dech. "Já umřu, maminko?"

Elliina matka Heather věděla, že její dcera má neléčitelný nádor na mozku, ale navzdory všemu se rozhodla, že dceři skutečnost zamlčí. Dodnes je přesvědčena, že tím prodloužila Eliin život.

Navzdory všem lékařským a odborným posudkům Ellie žila o tři roky déle, než okolí očekávalo. "Myslím, že je to proto, že má dcera žila s takovým elánem a chutí do života, jako žije málokdo z nás. Snažili jsme se, aby si čas, který jí zbývá, užila co nejvíce." vypráví její matka Heather.

"Když jsme se poprvé dozvěděli, že Ellie umírá, byli jsme všichni v šoku, ale hned jsme věděli, že jí to neřekneme. Nehodlali jsme jí vzít tu krásnou etapu života. Řekla jsem jí, že má rakovinu a že bude muset podstoupit složitou léčbu. Na nic jiného se naštěstí neptala."



 

Tvrdili, že je to úžeh

První náznak nemoci přišel v únoru 2007. " Ellie se celou noc vzbouzela a zdálo se, že blouzní. K ránu jsem ji pak našla, jak se svíjí v křečích," vzpomíná na noc plnou hrůzy matka.

"Záchranáři nám řekli, že se nejspíše jedná o úžeh, ale já jsem i přesto trvala na důkladném vyšetření v nemocnici. Po několika hodinách nám snímky ukázaly, že Ellie má nádor na mozku a potřebuje podstoupit náročnou operaci.

Zákrok trval několik hodin a ukázal, že Elliin nádor se nachází již ve čtvrtém stádiu a že bude potřeba podstoupit radioterapii a chemoterapii."

O několik týdnů později začala Ellie pětkrát týdně dojíždět na náročnou léčbu do poměrně vzdáleného města Leeds. Zároveň s těmito těžkostmi ovšem stíhala i školní vyučování a dokonce splnila všechny povinné zkoušky.

Ellie prožila více než dva roky šťastného života. Pomáhala vybírat peníze na boj proti rakovině, užila si výlet do Disneylandu a žila tak, jak nejlépe uměla. Avšak loni v květnu začala trpět krutými bolestmi hlavy. Lékařské snímky ukázaly, že se její nádor zvětšil...

Odešla na Svatého Valentýna

Ellie byla nejdříve zničená, ale po čase začala opět žít naplno a užívala si život, jak jen ji nemoc dovolila. V červnu 2009 se její zdravotní stav zhoršil. Byla úplně vyčerpaná, trpěla tiky v obličeji a ztrácela schopnost číst a psát. Čtrnáctého února na Svatého Valentýna Ellie zemřela v dětském hospici.

"Ellie chtěla vždy pomáhat druhým," říká její matka Heather. Ona sama dnes vypomáhá vybírat peníze na charitativní účely pro léčbu rakoviny. Stará se o internetové stránky své mrtvé dcery a spolupracuje s její školou.

"Nic nám Ellie nikdy nevrátí a nikdy už to nebude takové, jako když tady byla s námi," pokračuje Heather. "Alespoň ale děláme něco smysluplného, co nám zároveň pomáhá zmírňovat naši bolest."

Autor: amp, mano