Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ewan (3): V pravém oku měl rakovinu!

8. června 2010 | 05:02

Říká se, že oko je okno do duše. Avšak podle britských lékařů se dá při pohledu do oka zjistit i to, zda dotyčný trpí rakovinou. Podobně tomu bylo i u Brita Ewana Boardera (3). Na snímku měl jednu panenku černou, druhou bílou.

Nic zvláštního, řeklo by se. Avšak nebýt chlapcovy babičky, nikdo by nezjistil, že má na sítnici smrtící nádor.

Zachránila ho babička

Při pohledu na fotografii nikdo nevěnoval pozornost tomu, že každé chlapcovo oko vypadá rozdílně. Až na Ewanovu babičku Beverley Warner. Ta jediná nechtěla věřit tomu, že by rozdílnost barev Ewanových očí měl na svědomí blesk fotoaparátu či stín. Navíc četla o tom, že podobný jev může mít na svědomí rakovina sítnice. Měla bohužel pravdu. Stejně tak tomu bylo i v případě jejího vnuka.

„V novinách jsem četla článek o retinoblastomu, kde byl i snímek dítěte s jednou oční panenkou bílou. Ewanův pohled vypadal stejně,“ popisuje chlapcova babička. Jak je to možné? Blesk fotoaparátu podle vyjádření lékařů odhalil citlivé buňky, které byly v nemocném oku, a buňky napadené rakovinou tak způsobily odlišnou barvu panenky.

Maminka Samantha (32) vyhledala lékaře »za pět minut dvanáct«. Ti na klinice zjistili, že má klučina skutečně v oku retinoblastom, což je smrtící nádor na sítnici. Specialisté tumor odstranili, aby zákeřná nemoc nenapadla i další části organismu. Chlapec rovněž musel podstoupit operaci, při níž získal umělou oční sítnici. Díky své pohotové babičce, která nutila rodiče, aby s návštěvou nemocnice neotáleli, však bude žít dál.

Autor: INT, vk, hto