Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Lásky Martiny Navrátilové: Tenis, rychlá auta a Miss Sovětského svazu. Světová legenda slaví!

17. října 2019 | 06:00

Zítra oslaví narozeniny a vypadá v pohodě. Proč taky ne, když prožívá spokojený "tenisový důchod" po boku své manželky Julie a jejích dvou dcer. A rozhodně to není důchod, v němž by seděla na gauči. Pořád se angažuje v charitě, bojuje za práva homosexuálů, znevýhodněných dětí i zvířat. A občas pronese něco, za co se pak musí omluvit.

Zřejmě nejlepší hráčka všech dob, vítězka 59 grandslamových turnajů a držitelka spousty rekordů. Pozítří jí bude třiašedesát let a narozeniny oslaví s největší pravděpodobností se svou rodinou – manželkou Julií a dětmi. To je už ovšem „život po kariéře“, co ale bylo ještě předtím, když držela v ruce raketu?

Otčím ji přivedl k tenisu

Levoruká šampionka, kterou všichni obdivovali za její skvělý servis a volej, se narodila v Řevnicích v roce 1956, ovšem tenkrát se jmenovala ještě Šubrtová. Rodiče se ale rozvedli a maminka se znova vdala za tenistu Miroslava Navrátila, který tedy „dal“ nakonec Martině i její sestře své příjmení. Biologický otec ještě v době jejího dětství spáchal sebevraždu, a o to víc se Martina upnula k nevlastnímu otci. Ten jí taky dal poprvé tenisovou raketu do ruky. Dal ji i mladší sestře, ale skutečný talent se projevil právě u Martiny.

Už v patnácti vyhrála mistrovství Československa a od šestnácti byla profi hráčkou! První titul v ženské dvouhře vyhrála v roce 1974 v americkém Orlandu, to jí bylo sedmnáct. V hlavě to měla už tenkrát srovnané, a moc dobře tedy věděla, že českoslovenští soudruzi si budou dlouho rozmýšlet, jestli ji pustí na nějaký další turnaj, a na to ona "nebyla zvědavá". Chtěla hlavně hrát tenis, takže už o rok později začala přemýšlet, že by emigrovala. Psal se rok 1975 a po prohraném zápase na French Open s Chris Evert požádala o americké občanství. Zelenou kartu dostala za měsíc.

Svoboda s sebou přináší odpovědnost

Bylo jí osmnáct, a najednou se musela starat sama o sebe. Ovšem to Martině nevadilo, vždycky byla jako lev, houževnatá a bojovná. Díky velké lásce k tenisu překonala všechno, možná i počáteční smutek z odloučení od rodiny a přátel. Později vzpomínala na tohle období a říkala, že se musela také naučit nést odpovědnost sama za sebe. Svoboda nebyla prostě zadarmo. Nakonec se po čtyřech letech podařilo rodičům se za dcerou vystěhovat, ovšem už po jednom roce se zase vrátili zpátky do Československa.

Američané Martinu milovali, protože byla úspěšná a Američani úspěch milují. Od roku 1975 až do roku 2006, kdy trvala její hlavní profesionální kariéra, získala rekordních 176 titulů, 59 grandslamových ze dvouhry, čtyřhry i smíšené čtyřhry. Dokázala být 332 týdnů světovou jedničkou ve dvouhře a 237 týdnů ve čtyřhře, díky čemuž se stala jedinou hráčkou na světě, která se udržela na prvním místě více než 200 týdnů. Spousta lidí ji považovala za jednu z největších tenistek světa a v roce 2000 byla uvedena do tenisové síně slávy. Právem!

Pokud jde o její osobní život, v roce 1981 veřejně prohlásila, že je lesbička. Za svůj život prožila několik vztahů, těmi prvními byly vztah s americkou spisovatelkou Ritou Mae Brown či vztah s Nancy Lieberman. Od roku 1984 do roku 1991 randila s Judy Nelson, Miss Texas. Pak se potkala s Miss Sovětského svazu Julií Lemigovovou, s ní devět let chodila a v prosinci 2014 uzavřely sňatek. S Julií pak Martina vychovává její dvě dcery z předchozího vztahu.

Ještě před uzavřením sňatku v roce 2010 Navrátilová prozradila, že jí diagnostikovali rakovinu prsu. Po šesti měsících prohlásila, že je vyléčená. Julie stála věrně po jejím boku a byla jí oporou. Jejich vztah je stejný jako kterýkoli jiný. Julie na Martinu „práskla“, že je posedlá Twitterem a tráví u počítače příliš mnoho času. Taky nesnáší, když nosí Martina baseballové čepice. Martina pro změnu o Julii tvrdí, že je posedlá čistotou.

Je aktivní v charitě a bojuje za práva homosexuálů

Poté, co skončila s profesionální kariérou, napsala několik knih, krátce i trénovala některé tenistky, například Polku Agnieszku Radwaňskou. Zapojila se do řady charitativních projektů, bojuje za práva homosexuálů i práva dětí či zvířat. Miluje rychlá auta, má jich několik, včetně značek Range Rover, Mercedes či Porsche. Ovšem v jejím seznamu jsou i motorky.

Že je rebelka, prokazuje neustále. Na konci minulého roku vyvolala poprask vyjádřením pro The Times, když vystoupila velmi razantně proti působení transgender lidí v ženském sportu. Prohlásila tehdy, že dovolit takovým ženám, aby soutěžily v mezinárodních sportovních soutěžích, je šílenství a podvádění. Na Twitteru napsala doslova: „Nemůžete se prostě prohlásit ženou, a získat tak právo soutěžit se ženami. Musí existovat určité normy a mít penis a soutěžit jako žena neodpovídá těmto normám.“

Dostala pořádnou „sodu“, takže nakonec pro jistotu své názory přehodnotila a za svá slova se omluvila. Vedle toho se Navrátilová vyjadřuje k ožehavému tématu nerovnosti platových podmínek tenistů a tenistek na grandslamech. Britská BBC například vyplatila před 3 lety Johnu McEnroemu 150 tisíc liber, Navrátilové „jen“ 15 tisíc liber – za stejně dlouhou a srovnatelnou spolupráci se sportovním zpravodajstvím. A její životní filozofie? „Toužím po tom, abych pořád mohla dělat dobré věci pro lidi. Věci, které pomáhají a něco znamenají,“ prohlásila v jednom z rozhovorů před několika lety.

Kdo koho miloval? Proč někomu nevyšla kariéra? Jaké byly jejich osudy? Další příběhy hereček a herců najdete na webu Blesk pro ženy ZDE


 

 

 

 

Autor: aši