Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Kteří muži neodolali šarmu Jany Brejchové? Nejkrásnější česká herečka slaví 79 let!

20. ledna 2019 | 06:00

Výjimečná herečka, kráska s velkýma hnědýma očima, po které toužil nejeden muž. Ne nadarmo se jí říkalo "česká Bardotka". Sudičky jí nadělily do vínku nejen mimořádnou krásu, ale také herecký talent. Ten prokázala už ve svých sedmnácti letech v psychologickém filmu Vlčí jáma. Ve dvaceti získala prestižní cenu na mezinárodním festivalu v Locarnu za roli v dramatu Vyšší princip. Hvězda se zrodila. Dnes slaví své devětasedmdesáté narozeniny.

Poprvé si zahrála už ve třinácti ve snímku Olověný chléb. I když nikdy nevystudovala herectví, její talent se nedal přehlédnout. Nejprve pracovala jako sekretářka, ale po roli ve Vlčí jámě bylo jasné, že úřednický svět pro ni nebude. Z Laktosu zamířila před filmové kamery a reflektory.

Excelovala už v sedmnácti letech

Nádherná žena excelovala nejen ve filmech, ale zamotala hlavu i spoustě mužů. Kdo by jí odolal? Už v osmnácti si ji odvedl k oltáři oscarový režisér Miloš Forman. Osmnáctiletá dívenka ale nebyla zralá na manželství – a vlastně ani Forman. Když se provalila jeho nevěra s baletkou, rozvedli se. Vztah trval čtyři roky, hned pak se na truc Brejchová provdala za německého herce Ulricha Theina. Ani to ale nebyla dobrá volba.

Manželství skončilo po roce. Bohužel Brejchová přišla v sedmém měsíci o dítě, které s ním čekala, a to bylo zřejmě znamení osudu, že spolu nemají být. Rozešli se a Brejchová dlouho nezůstala sama. O muže nouzi neměla a ona zřejmě neustále hledala toho pravého. Zamilovala se do Vlastimila Brodského, toho si vzala v roce 1964. Jejich vztah vydržel dlouhých šestnáct let, během nichž se jim narodila i vytoužená dcera Tereza.

S Brodským tvořila dvojici v životě i ve filmu

Vedle manželství je spojovala spousta hereckých příležitostí, potkávali se velmi často ve filmu a tvořili zajímavý, tak trochu nesourodý pár. Úchvatní byli v muzikálu Noc na Karlštejně, ale i v komediích Hodíme se k sobě, miláčku...?, Ženu ani květinou neuhodíš či Farářův konec. Už během natáčení filmu Noc na Karlštejně začal Brejchové nadbíhat Jaromír Hanzlík.

Ona se do něj zamilovala až o mnoho let později, nakonec se kvůli němu rozvedla s Brodským. Ten její odchod těžce nesl a mnozí říkají, že právě to nikdy nepřekousl. Brejchová si vždycky vybírala zajímavé muže, v jednom z rozhovorů prohlásila, že na mužích ji přitahovaly především chytrost, smysl pro humor, tolerance a taky šarm. S Hanzlíkem vydržela třináct let.

Pátý muž byl její osudový

Posledním mužem jejího života se stal herec Jiří Zahajský, kterého si vzala v roce 1993. Začátky tohoto vztahu ale nebyly snadné, Zahajský patřil jiné ženě, a to Kamile Moučkové. Nakonec ji kvůli Brejchové opustil. Tuhle zradu Moučková Brejchové nikdy neodpustila.

V Zahajském zřejmě našla Brejchová skutečně muže, o němž si myslela, že společně zestárnou. Bohužel znova zasáhl osud. Herec onemocněl rakovinou prostaty a ona o něj s láskou pečovala. Když v roce 2007 zemřel, zhroutila se a od té doby už to nebyla ona.

Její krása se možná stala také břemenem, které ve stáří jen málokterá žena dokáže nést. Přidalo se těžké neurologické onemocnění a od té doby už nic nenatočila. V roce 2007 ještě získala Českého lva za vedlejší roli ve snímku Kráska v nesnázích (2006). V současnosti je herečka upoutána na lůžko a s nikým už nekomunikuje, pouze s nejbližší rodinou.

Kdo koho miloval? Proč někomu nevyšla kariéra? Jaké byly jejich osudy? Další příběhy hereček a herců najdete na webu Blesk pro ženy ZDE

 



 

 

 

 

Autor: aši