Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Louis de Funès: Svérázný mrzout a skrček, který si potrpěl na luxus

27. ledna 2024 | 06:00

Neměl ani špetku elegance a šarmu jako třeba Delon nebo Belmondo, ovšem v popularitě s nimi soupeřit nemusel. Jeho talent byl totiž výjimečný, během chvíle dokázal předvést desítky různých grimas. Ty ho taky proslavily zejména v rolích svérázného četníka ze Saint-Tropez nebo komisaře ve Fantomasovi. Malý, vzteklý, cholerický a živelný komik, jehož filmy zvláště teď v létě přijdou vhod.

Narodil se 31. července 1914 ve Francii, ale v krvi měl španělský temperament. Jeho rodiče byli totiž Španělé, kteří emigrovali do Francie. Vedle temperamentu v něm kolovala i šlechtická krev, matka pocházela z chudé šlechtické rodiny. Snad proto si později Funes potrpěl na luxusní a drahé věci.

To, že z něj bude slavný herec, zpočátku vůbec nic nenaznačovalo. Nejdřív se vyučil kožešníkem, pracoval jako účetní i projektant, aranžér a hrál na klavír. Kvůli malé postavě (měřil jen 164 centimetrů) ho nevzali v roce 1939 do armády, což bylo pro jeho hereckou budoucnost významné.

Náš tip: Podívejte se i na osud chudého rakouského chlapce, který se vypracoval na největší filmovou hvězdu!

Chtěl být filmovým milovníkem

Přihlásil se do hereckých kurzů s touhou stát se filmovým milovníkem. Poprvé si zahrál v roce 1945 a dlouhé roky dostával jen štěky. Úspěch přišel až mnohem později, kdy mu už bylo přes padesát. V šedesátých letech získal hlavní roli ve filmu Četník ze Saint-Tropez. To znamenalo průlom v jeho kariéře. Stal se slavným!

Jeho postavy byly většinou cholerické, vzteklé, takové, které terorizovaly své podřízené. Díky svému talentu dokázal i z pitomého scénáře udělat úžasnou podívanou, u které se diváci nepřestávali smát. Mezi kolegy ale moc populární nebyl, hlavně mezi těmi, kteří nebyli profesionální. Funes si totiž potrpěl na přesnost a perfektní přípravu.

Kvůli druhé manželce tajil prvního syna

Poprvé se oženil v jedenadvaceti, po šesti letech se rozvedl. Druhou ženu potkal v baru a zůstali spolu celý život. Měli spolu dva syny. Spoustu let po jeho smrti vyšlo taky najevo, že měl ještě jednoho syna – Daniela. S ním se slavný herec stýkal tajně, protože druhá manželka si to nepřála.

Louis de Funes miloval luxus, půl života dokonce prožil na zámku, který patřil rodině jeho manželky, která byla praneteří spisovatele G. de Maupassanta. Z honorářů za své filmy odkoupil polovinu zámku a v parku začal pěstovat růže, které byly jeho slabostí.

Vyšlechtil dokonce jednu odrůdu, ta také byla pojmenována po něm: La Rose de Louis de Funes. V soukromí prý nebyl vzteklý, spíše mrzout a introvert. Nenáviděl novináře a raději se skrýval za zdmi svého zámku. Během života prodělal několik infarktů a v roce 1983 zemřel na srdeční záchvat.

Kdo koho miloval? Proč někomu nevyšla kariéra? Další příběhy herců a hereček nejen z doby první republiky najdete na webu Blesk pro ženy ZDE

 

Autor: aši