Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Vlastimil Brodský: Osudová láska kvůli němu opustila Formana, a pak mu zlomila srdce

20. dubna 2021 | 06:00

Dnes uplynulo neuvěřitelných 19 let od jeho tragické smrti. Nevelký, spíše plachý a nesmělý herec, který rozhodně nepatřil ke klasickým filmovým svůdcům, měl nesmírné charizma. Uměl skvěle vyprávět a možná i díky tomu ho zbožňovaly i největší krásky tehdejší doby. Které z nich byly ty osudové?

Je to už šestnáct let, co z tohoto světa dobrovolně odešel. Jeden z nejslavnějších českých herců natočil přes sto filmů a odehrál řadu divadelních, televizních i rozhlasových rolí. Jeho jméno je nerozlučně spjato například s postavičkou pro děti Hajajou, proslavily ho filmové role v muzikálu Noc na Karlštejně nebo v komediích Světáci, Bílá paní či role v posledním snímku z roku 2001 Babí léto. Za svůj herecký výkon v tomto svém posledním filmu získal i Českého lva.

Narodil se v roce 1920 matce, která pocházela z dobře situované rodiny, a otci, který byl pouhým příručím. Jejich lásce okolí moc nepřálo a k sňatku došlo až ve chvíli, kdy už byla Vlastimilova matka tři měsíce těhotná. Byla to nadšená ochotnická herečka, herecký talent tedy zdědil po ní, stejně tak i charizma a duchaplnost. Divadlo hrál ale i jeho otec – a i on byl velmi šarmantní. A to až příliš, protože často podléhal jiným ženám.

Chtěl být tanečníkem

Slávek začal studovat gymnázium. V té době se také rodina přestěhovala ze Slezska do Prahy a už v prosinci 1939 složil přijímací zkoušky do soukromé herecké školy E.F. Buriana. Možná to bude pro mnohé překvapením, ale původně chtěl Brodský tančit. Jak mnohokrát řekl, tanec měl raději než herectví – a mnohokrát svůj taneční talent později prokázal. Prý byl dokonalý stepař a po nocích tančil v nočních klubech. Než se naplno rozjela jeho herecká kariéra, step dokonce učil a hrál i na piano.

Pokud jde o ženy, říkalo se o něm, že je úžasně šikovný svůdník, což on neustále vyvracel. Pravdou ale bylo spíše to první. Mnoho žen toužilo o něj pečovat, vyvolával v nich takovou tendenci, na druhou stranu na něm ženy oceňovaly jeho skromnost, mimořádnou osobnost a taky jeho podmanivý pohled. Jeho černým očím nemohla žádná odolat. U žen jednoduše Brodský sklízel úspěch. Milovaly ho Jaroslava Adamová, Jiřina Jirásková, s ní měl dokonce před svatbou. Těsně před konáním ji ale zrušil a omluvil se smrtí babičky. Později Jirásková s úsměvem prohlašovala, že si to určitě vymyslel.

Brejchová mu zlomila srdce

Netrvalo dlouho a poznal baletku Boženu Křepelkovou. Seznámili se na tenise, který Brodský velmi rád hrál. Pokud si ale myslel, že to bude jen nějaký krátký románek, zmýlil se. Božena šla tvrdě za svým a Brodského nakonec k oltáři dovedla. V roce 1959 se jim narodil syn Marek. Ovšem ani to mu nebránilo v tom, aby svůj šarm rozdával jinde. A tak ho Boženka vyhodila i s kufry.

Oba spolu ale později vycházeli přátelsky. V šedesátých letech poznal Brodský svou osudovou ženu Janu Brejchovou. Idol a sexy symbol. Kvůli němu se dokonce rozvedla s Milošem Formanem!

Okolí nevěřícně kroutilo hlavami, jak se taková krásná ženská mohla zamilovat právě do Brodského! Svatba se konala v roce 1964 a o čtyři roky později se jim narodila dcera Tereza. Když jí bylo dvanáct, Brejchová ho vyměnila za herce Jaromíra Hanzlíka. Brodský dlouho věřil, že ji tohle pobláznění přejde, jenže nepřešlo. Psal se rok 1980, když došlo k rozvodu.

Právě v tomhle roce odešel herec do důchodu. I když hrál dál, začal trpět depresemi, které ho užíraly. Zdá se, že odchod Jany nesl velmi těžce a nikdy ho nepřekousl. Pořídil si jezevčíka Huga a začal jezdit často na svou chalupu u České Lípy. Přesto ho neopouštěl humor a často říkal, že jedinou obranou na cokoli je právě sranda. Často ale také říkal, že jedinou stálou lásku může nabídnout člověku jen pes. Svůj život ukončil vlastní rukou 20. dubna 2002. Pohřbený je vedle svých rodičů ve Slunečné.

Kolem smrti slavných osobností často bývají nejasnosti... stejně tak je tomu i v případě politika Jana Masaryka. Podívejte se na pořad Životy slavných na Mall.tv.



Autor: aši