Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Jiří Hrzán: Miloval ženy a výšky! Smrt mu předpověděla Helena Růžičková

30. března 2021 | 06:00

Dnes by mu bylo osmdesát dva let. Jaký by asi byl? Pořád by dělal neplechy a pořád by měl zálibu ve výškách? Kdo ví. V jedenačtyřiceti letech bohužel spadl z osmnácti metrů a po dvou dnech v nemocnici na následky osudného pádu zemřel. 

Byl vynikající herec, který sice moc nevyrostl a trochu zadrhával, ale stal se bezesporu jedním z největších herců šedesátých let minulého století. Narodil se v Táboře 30. března 1939. Zde prožil mládí. Byl nadšený sportovec, plaval, hrál fotbal, volejbal a věnoval se atletice. Jeho tělo bylo jako gumové, byl mrštný a velmi pohyblivý – to ostatně později mnohokrát předvedl ve filmech, v nichž hrál. I když dělal přijímačky na DAMU, nevzali ho, ovšem dostal se na námořní akademii do polského Štětína.

K herectví se ale nakonec stejně dostal. V padesátých letech nastoupil do divadla k E.F. Burianovi, zde se poznal i s Vladimírem Menšíkem. První angažmá pak získal v divadle Semafor, potom šel do Pardubic. Zde měl zase to štěstí potkat se s Josefem Somrem. Oba se později stali členy Činoherního klubu. Hrzán byl nejen skvělý herec, ale taky zpěvák. V roce 1978 získal druhé místo na Děčínské kotvě s písničkou Na Lipně, kterou nazpíval s Lenkou Kořínkovou. No a jako komik byl nepřekonatelný, jen si vzpomeňme na slavné komedie Penzion pro svobodné pány nebo Drahé tety a já, kde exceloval s Ivou Janžurovou.

V Činoherním klubu odehrál stovky úžasných rolí, šel od úspěchu k úspěchu. V roce 1970 hráli v Londýně a sklidili nadšené kritiky. Hrzán pak dostal nabídku, aby tam zůstal. On ale nechtěl, přestože mu komunisté šlapali pořádně na paty. Divadlo začalo stahovat hry, v nichž hrál, a v roce 1976 mu neprodloužili smlouvu, údajně proto, že spadl z římsy v jednom z ostravských hotelů.

Život si ale užíval naplno. Rád kouřil a měl slabost pro krásné ženy. Byl dvakrát ženatý, z každého vztahu měl jednu dceru. První je neméně výborná herečka Bára Hrzánová, druhá pak výtvarnice Tereza. Vždycky tvrdil, že nikdy nezestárne. Jako by tušil, že to tak skutečně bude. Že bude jeho život skutečně krátký, předpověděla i kolegyně Helena Růžičková, s níž točil film Homolka a Tobolka. Prý mu tenkrát vyvěštila, že moc času mu nezbývá.

Jiří měl zálibu také ve výškách, miloval lezení a šplhání. Tahle záliba mu vydržela až do dospělosti a stala se mu osudnou. V září 1980 natáčel komedii Juraje Herze Buldoci a třešně. Během natáčení se snažil dostat po římsách a hromosvodu do pátého patra paneláku, údajně za jednou ze svých milenek. Později se objevily informace, že to byla jedna z jeho bývalých manželek. Ať už to bylo jakkoli, štěstí ho opustilo. Zřítil se dolů a utrpěl těžká zranění. Věčný kaskadér, který dokázal bavit celou společnost, po dvou dnech v nemocnici zemřel.

 

Autor: aši