Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Mezinárodní den ženského orgasmu: V Brazílii ho dnes podle zákona musí mít každá!

8. srpna 2023 | 06:00

Věděli jste, že 8. srpen je Mezinárodním dnem ženského orgasmu? Ano, je to tak, ale já si myslím, že každý den je dnem ženského orgasmu. Samozřejmě je dobré si připomínat, jak důležité jsou ženská sexualita a právo žen na to, svobodně zacházet se svým tělem a otevřeně mluvit o svých sexuálních potřebách!

Tento svátek vznikl v Brazílii a z Jižní Ameriky doputoval až k nám. Den oslavuje ženský orgasmus, zároveň je však mimo jiné i připomínkou toho, že ne každá žena ho dokáže prožít. Mezinárodní den ženského orgasmu má své kořeny v brazilském městě Esperantina, kde ho vymyslel jistý Arimateia Dantase, který byl starostou tohoto města. Svou manželku prý často zanedbával – a aby jí to vynahradil, vyhlásil tento den jako každoroční připomínku toho, jak je ženský orgasmus důležitý i pro vztah mezi partnery a manžely. V Brazílii se tento speciální den velice ujal a je prý jedním z nejoblíbenějších svátků.

VIDEO: Nejsi v tom sama: Se sexpertkou o ženské sexualitě a schopnosti dosáhnout orgasmu...

Video se připravuje ...
Nejsi v tom sama: Se sexexpertkou o ženské sexualitě a schopnosti dosáhnout orgasmu • VIDEO: Videohub

Zákon je zákon

Mezinárodní den ženského orgasmu není jen svátkem, který ženě přiznává a potvrzuje nárok dosáhnout toho, co je pro muže v sexu absolutní samozřejmostí, ale v Brazílii je i skutečným zákonem. Je docela legrační představit si muže, který se škvaří v soudním procesu kvůli tomu, že nepřivedl svou partnerku k orgasmu v den, kdy je to zákonem přikázáno!

V každém případě je pravda, že muži to mají s orgasmem mnohem jednodušší než ženy, je to jasně dáno evolučně. S mužským orgasmem se pojí rozmnožování, kdežto ten ženský v reprodukci nehraje nezbytnou roli. To ale neznamená, že by byl méněcenný. Bohužel stejně tak, jako mají muži erektilní dysfunkce, trpí i vysoké procento žen neschopností vyvrcholit.

Myslíte si, že o ženském orgasmu víte všechno? Otestujte se!

Patříte k těm, kterým to nejde? Nepropadejte panice

Ženský orgasmus není automatický. Podle výsledků studie publikované v USA (Journal of the American Medical Association) má s dosažením vrcholu problémy 37 % žen. A dokonce 8–9 % neprožilo vyvrcholení nikdy. Pokud mezi ně patříte, nepropadejte ovšem panice! „Některé ženy, když zjistí, že v tom nejsou samy, to uklidní,“ připouští MUDr. Petra Vrzáčková, Ph.D., FECSM, a dodává, že orgasmus nemusí být cílem sexu, ale jde vlastně o jakousi třešinku na dortu, která tam buď je, nebo není.

Dort ovšem může chutnat i bez pomyslné třešničky! „Nemělo by to být to jediné, za čím se ženeme, nemáme tlačit na výkon: hele, máme sex, tak musíme mít orgasmus... A ještě nejlépe ve stejnou dobu!“ dodává sexuoložka s tím, že takovýto hon za orgasmem a „tlačení na pilu“ jsou ve výsledku kontraproduktivní. I horolezci volí různé cesty na vrchol a mají rozličné vybavení...

 

Objevujte a hledejte nové a neprobádané cesty

Někdy navíc žena nedojde na vrchol, protože ona a partner nevědí, kudy se na něj vydat. Znají jen jednu nebo dvě cesty, a když se ukážou jako neschůdné, hodí flintu do žita. Přitom stejně jako mohou horolezci volit různé typy tras a rozličné vybavení, tak i pár může hledat nové erotogenní zóny a aktivity, otevřít se fantaziím, erotickým hračkám i přírodním prostředkům, které pomáhají s lubrikací i prokrvením pánve. "Já svým klientkám doporučuji například přírodní oleogel Janell... Genitál se díky tomuto přípravku krásně prokrví a uvolní, což ocení zejména ženy, které mívají potíže se suchostí nebo s bolestí. Když je pánev zrelaxovaná, daleko snáze se do ní dostane krev, a ta je zase důležitá pro lubrikaci,“ vysvětluje sexuoložka.

Vyčerpání a nefunkční vztah brání vyvrcholení

Kvalita intimního soužití může jít se spokojeným partnerským vztahem ruku v ruce – jedno ovlivňuje druhé. „Sex patří mezi základní kvality života, jako jsou spánek nebo jídlo. Můžu se cítit ochuzen, když tuto kvalitu nemám,“ vysvětluje sexuoložka Vrzáčková. A naopak nespokojenost ve vztahu se potažmo může zrcadlit i v neschopnosti dosáhnout orgasmu. Když je žena v nefunkčním partnerství nebo se cítí vyčerpaně, protože na svých bedrech nese příliš velkou tíhu rodinných a pracovních povinností, jen stěží u ní večer vybuchne vulkán vášně.

Klíč k bráně rozkoše

Důležité je také mít na paměti, že žena nemusí orgasmu dosáhnout jen při samotném pohlavním styku. A podle způsobu a místa stimulace se může lišit i samotné prožívání orgasmu. Nejčastěji se ženy dostávají na vrchol při dráždění klitorisu, malého výstupku, který se nachází tam, kde se spojují malé stydké pysky. Jeho název pochází z řeckého výrazu „kleitoris“, tedy „klíčník“ nebo „ten, který hlídá vchod“. A často je právě i klíčem k odemčení orgasmu.

Existují však i ženy, které preferují dráždění uvnitř v pochvě, v hloubce pochvy v oblasti děložního čípku, v oblasti konečníku či prsních bradavek – a to zdaleka není výčet všech orgastických zón. Mapa je rozsáhlá a u každé ženy jiná, nezbývá tedy než ji důkladně prostudovat metodou „pokus-omyl“...

V pondělí jiný orgasmus než ve středu

Zda žena vrcholu rozkoše dosáhne, či ne a jak bude tento pocit prožívat, se liší nejen podle toho, jakými praktikami je k orgasmu přivedena, ale záleží i na celkovém rozpoložení, atmosféře, na tom, jaký měla den, jak je spokojená a uvolněná, kolik času mají partneři na intimní hrátky, zda jsou pod tlakem, či nikoliv... Každá žena navíc může vyvrcholení prožívat jinak, a někdy dokonce jedna žena zažívá orgasmus pokaždé odlišným způsobem.

„Někdy je orgasmus jako výbuch s rychlým poklesem, jindy je zase táhlý, dlouhý, celotělový... Můžu mít v pondělí orgasmus takový a ve středu zase jiný, neprobíhá to vždy stejně. Existují ženy, které mají téměř vždy opakovaný orgasmus, a potom jsou takové, které ho mají opakovaně třeba jednou za měsíc,“ vypočítává sexuoložka Vrzáčková.

Některé dámy mohou orgasmu dosáhnout dokonce i ve spánku... Jiného orgasmu mohou ženy dosáhnout při masturbaci a jiného zase se svým partnerem. A jak jinak oslavit Mezinárodní den ženského orgasmu než tím, že budeme zkoumat, jak a co nás k němu dovede? Udělejte si tedy hezký večer, ráno nebo jakoukoliv volnou chvilku a pusťte se do toho – a je jedno, jestli jste zadaná nebo single!