Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Emma Thompson: Na své nahé tělo jsem se nikdy nemohla podívat

Video se připravuje ...
VIDEO: Hulu
26. července 2022 | 06:00

Film, který měl nedávno premiéru na Hulu, Hodně štěstí, pane Veliký vzbudil spoustu ohlasů, a to nejen kvůli tomu, že se v něm objevila třiašedesátiletá Emma Thompson zcela nahá. Film se totiž dotýká hned několika velmi křehkých témat, a těmi jsou bodyshaming a ženské potěšení.

Přestože máme jednadvacáté století, bohužel jsme se stále nedopracovaly jako ženy k tomu, abychom byly vnímány jako mužům rovny, a to v mnoha ohledech. Sexuální výchova, které se nám dostalo, rozhodně nikdy nemluvila o tom, že sexuální uspokojení je stejně důležité jak pro ženu, tak pro muže. Ženy jsou odpradávna ty, které stojí stranou, podporují své muže v jejich úspěšných kariérách a životech. I Nancy, postava, kterou ve filmu Emma Thompson ztvárňuje, byla tou, jež stála za svým mužem. Její křesťanská výchova zformovala celý průběh jejího života. Když ovdověla, zjistila, že jí v životě něco chybí.

Ve svých třiašedesáti letech nikdy nezažila orgasmus, ukáže se, že její sexuální život byl opravdu velmi smutný. Stejně tak jako většina žen byla vždy přehnaně kritická ke svému tělu. Právě nahota a intimita hrají velikou roli v tomto filmu, jenž byl natočen během devatenácti natáčecích dní. Emma Thompson přiznala, že to byla jedna z nejtěžších věcí, které musela udělat – stoupnout si nahá před zrcadlo a podívat se na sebe. „Zjistila jsem, že jsem nikdy nebyla schopna se na sebe takhle podívat. Stát rovně a uvolněně před zrcadlem a přijmout své tělo takové, jaké je, aniž bych si v duchu říkala, jaká je to hrůza... Od malička nás všichni nutí se kritizovat a je do nebe volající, když slyšíte devítileté dítě říkat, že nesnáší svoje stehna. Měli bychom konečně přestat být tak moc kritičtí a plýtvat energií na snahu být dokonalí,“ řekla Emma na tiskové konferenci k filmu.

Příprava na intimní scény ve filmu trvala šest dní. „Zavřeli jsme se s režisérkou Sophií Hyde a Darylem McCormackem na chatě, kde jsme pracovali na tom, jak přijmout a milovat své tělo. Bylo to velmi zajímavé a Sophie pro nás měla různá cvičení. Lehli jsme si třeba na zem, obkreslili jsme se navzájem a potom jsme si na těch nakreslených obrysech těl ukazovali, kde máme jizvy, kterou část těla máme, nebo nemáme rádi, kde nám bylo ublíženo, a bylo osvobozující o tom mluvit,“ vysvětlovala Emma, která přiznala, že nakonec se všichni před sebou svlékli, drželi se za ruce a prolamovali bariéru strachu z intimity, která zdaleka není jen o nahotě či sexu.

Film nese mnoho poselství a malý tým lidí, který na něm pracoval, byl postaven do situace, kdy jeho členové museli překonávat různé zažité modely chování, jež řídily i jejich životy. „Sex je jedním z důležitých elementů v našich životech, který nás dělá šťastnými, ale přesto o něm nedokážeme hovořit a mnohdy ani neumíme být upřímní k ostatním a ani sami k sobě. Jídlo je také životním potěšením a o tom mluvíme od rána do večera, tak proč to nedokážeme i se sexem?“ nechala se slyšet Thompson, která přiznala, že doufá, že tenhle film zase o trochu víc otevře lidem oči. Sex a potěšení z něho nekončí v padesáti!