Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Probuďte v sobě orgasmus a lásku k sexu v jakémkoliv věku

  • 16. července 2022 | 06:00

    Stereotyp v partnerském soužití, chybějící vzrušení, nedosažitelný orgasmus... Intimní život může být pro mnoho žen frustrující záležitostí, zvlášť když v okolí slýchají, že se má jednat o úžasný zážitek – a jim to tak vůbec nepřipadá. S přibývajícími roky pak často zcela rezignují... A to je chyba, protože v každém věku může žena objevit kouzlo sexuality! Jen tomu někdy musí jít trošku naproti.

    Třiatřicetiletá Jana sedí s kamarádkami u stolu a na řadu přichází téma „sex“. Zatímco její přítelkyně si vyprávějí pikantní historky a předhánějí se ve svých zážitcích, ona mlčí. Tento hovor jí není příjemný. Se svým partnerem žije už šest let a nemá čím přispět do debaty. Sex jí vlastně nic moc neříká, dělá to jen kvůli svému příteli. Nikdy ani nedosáhla orgasmu. Podle vyprávění kamarádek jí připadá, že je divná, a stydí se za to.

    Přitom rozhodně není sama... „Podle výzkumů je to zhruba 8–9 % žen, které nikdy orgasmu nedosáhnou. Když některé ženy slyší tuto statistiku, uklidní je to a řeknou si: ‚Nejsem jediná, nemusím svůj sex orientovat na orgasmus.‘ Vlastně by to tak mělo svým způsobem být, že máme sex, protože se nám líbí. A orgasmus je už jen třešinka na dortu, která tam buď je, nebo není. Neměl by tam být ale tlak,“ vysvětluje sexuoložka MUDr. Petra Vrzáčková, Ph.D., FECSM.

  • Důvody, proč nás sex nebaví

    Podle studií je to až 40 % žen, které někdy během svého života mají nějaký závažnější sexuální problém. „Nejčastější problémy, se kterými se setkávám, jsou porucha sexuální touhy, porucha orgasmu a porucha vzrušivosti, ať už subjektivní nebo objektivní, například je to problém s lubrikací. Čtvrtou oblastí jsou bolesti při sexu,“ vypočítává sexuoložka Vrzáčková, s jakými potížemi se u svých pacientek obvykle setkává ve své ordinaci. Mnohým z nich dokáže pomoct.

    Základem je zjistit příčinu. Často je ve fyzické rovině. To se týká například žen po onkologické léčbě, po porodu, po nějakém traumatu, po opakovaných zánětech či je to důsledkem hormonálních změn. Zabijákem touhy mohou být i jakékoliv bolesti nebo chronické onemocnění, na sex má negativní vliv také řada léků. Když se žena necítí dobře, jen těžko se večer promění ve vášnivou femme fatale.

    Stačí i „obyčejná“ únava k tomu, aby ji v posteli více lákal spánek než intimní chvilky s partnerem. „Obecně vzato: Ve chvíli, kdy se cítím psychicky a fyzicky v pohodě, líbím se sama sobě, budu mít určitě daleko větší chuť na sex. Takže když chci být sexuálně aktivní ženská, důležité jsou i zdravá životospráva, dostatek spánku, zdravé jídlo, nepřehánět to s alkoholem a hýbat se,“ dodává MUDr. Vrzáčková. Vždy je tedy nejprve potřeba zjistit, kde leží zakopaný pes, a od tohoto zjištění se odpíchnout.

    Video se připravuje ...
    Nejsi v tom sama: Se sexexpertkou o ženské sexualitě a schopnosti dosáhnout orgasmu • VIDEO: Videohub

  • Na každou ženu platí něco jiného

    Jenže co zdravé ženy, které žádné objektivní potíže nemají, přesto orgasmu nedosahují, nedokážou se vzrušit a pro něž je sex spíš „středeční povinností“ než potěšením (jako je tomu v případě Jany)? Ani to není výjimkou! „Velmi záleží na tom, v čem je problém – zda není chuť, chybí vzrušení, dochází ke stereotypu...,“ dává příklady MUDr. Vrzáčková.

    Ideální podle ní je, když problém řeší oba partneři, případně společně vyhledají odbornou pomoc. Otevřená komunikace je základ. A je důležité si uvědomit, že každou ženu může vzrušovat něco jiného, může mít různé erotogenní zóny i způsob prožívání orgasmu. „Většina žen dosahuje orgasmu při dráždění klitorisu – ať už orálně, rukou, vibrátorem nebo při styku, kdy se klitorisem mohou třít o partnera... Je fajn zkoušet různé polohy a způsoby stimulace. A také nespěchat a netlačit na sebe,“ uvádí odbornice.

    Video se připravuje ...
    Expertka názorně předvádí, jak dosáhnout snadněji orgasmu • VIDEO: Adam Balažovič/BPŽ

  • Nikdy neříkejte nikdy a neházejte flintu do žita

    I po dlouholetém partnerském soužití se dají hledat cesty, aby sex bavil oba partnery. Neházejte tedy flintu do žita a nebojte se vyzkoušet nové věci! Podpořit vzrušení a sexuální touhu lze i přírodními cestami. „Mám dobrou zkušenost s přírodními účinnými látkami ve formě oleogelu. Například přípravek Janell se nanáší přímo na intimní partie před pohlavním stykem. Vedle toho, že funguje jako báječný lubrikant, tak bylinky v něm obsažené působí na oblast genitálu,“ radí MUDr. Vrzáčková. Působením oleogelu s CBD, visnadinem, myrcenem a olejem ylang-ylang dochází k prokrvení, uvolnění a zvlhčení intimních partií, což pomáhá prožít intenzivněji potěšení ze sexu.

    Video se připravuje ...
    Gábi se nebojí zeptat: Jak na nás působí orgasmy a dobrý sex • VIDEO: Adam Balažovič

    Velmi důležitou roli hrají také fantazie. „Myslím, že důležité je si uvědomit základy, jak lidské tělo funguje, jak funguje moje tělo, co mě vzrušuje, jaké mám sexuální fantazie, jaké aktivity mě vzrušují v mých představách... A buď si je při sexu nebo masturbaci umím pustit v hlavě, nebo si o nich čtu, případně se podívám na porno. Nebo je dělám s partnerem,“ dává své tipy sexuoložka Vrzáčková. Mozek a představy jsou totiž nedílnou součástí sexuality! Možná se vám i díky nim otevřou nové brány do světa vzrušení...

Diskuse ke článku
.