Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Je možné oddálit si menopauzu sexem? Nová studie prozradila víc!

31. března 2022 | 06:00

Milé dámy, pokud jste už překročily čtyřicítku, jistě vám občas vytane na mysli myšlenka na to, kdy asi tak přijde to nepříjemné období menopauzy. Existují různé názory na to, co ovlivňuje u jednotlivých žen nástup této životní etapy, proč u některých žen přichází mnohem později než u jiných...

Studie, která byla publikována v magazínu Royal Society of Open Science, zkoumala data od více než tří tisíc amerických žen ve věku mezi dvaačtyřiceti a dvaapadesáti lety. Studie obsahovala veškeré detaily jejich sexuálního života, tedy jak často provozovaly jakoukoli sexuální aktivitu, od mazlení a hlazení přes orální sex, masturbaci až k pohlavnímu styku. Sedmdesát osm procent zúčastněných bylo vdaných nebo ve vztahu.

Ukázalo se, že ženy, které měly sex alespoň jednou týdně, mají o osmadvacet procent nižší šanci, že vstoupí do přechodu příliš brzy. „Když jsme studovali veškeré dostupné zdroje hovořící o menopauze, ukázalo se, že vdaným ženám přichází později, což nám přišlo zvláštní. Řekli jsme si, že bychom měli zkusit zjistit, jestli to nemá souvislost s pravidelnou sexuální aktivitou,“ sdělila Megan Arnotová, vedoucí projektu z University College London.

Podívejte se na video o milování v menopauze:

Video se připravuje ...
Trable s menopauzou - 3. díl Menopauza a milování • VIDEO: Videohub

Arnotová má jistou teorii, proč tomu tak je. Jde o cyklus ovulace. Pokud nemáte sex, tělo má pocit, že již nemůžete otěhotnět, tudíž nemá cenu dále udržovat cyklus. Ovulace si vyžaduje velké množství energie, které tělo může oslabit a v určitém bodě života tak tělo rozhodne, že pokud již není možné otěhotnět (což chápe z toho, že nejste sexuálně aktivní), nasměruje energii raději jiným směrem.

Na počátek menopauzy má kromě sexuální aktivity žen vliv samozřejmě mnoho dalších aspektů. K těm patří genetika, životní styl a důležité také je, s kolika vejci se žena narodila. Jedna věc je jasná, menopauza přijde tak jako tak, to je nezvratné, ale možná ji lze pravidelným sexuálním životem mírně oddálit.

Protože mě tento výzkum opravdu zaujal, rozhodla jsem se, že se zeptám na názor několika odborníků. Ti jsou vůči zmíněné studii skeptičtí, i když je fakt, že ji zcela nevylučují. Pan docent Tomáš Faita z ambulance gynekologické endokrinologie a klimakterické medicíny Fakultní nemocnice v Motole je tohoto názoru: „Bohužel takto oddálit menopauzu nelze. Podobné studie jsou vhodné pro laickou veřejnost, zní zajímavě, ale jsou metodicky pochybené. Abyste to prokázali, museli byste ženy třeba v pětačtyřiceti letech rozdělit bez ohledu na jejich názor a zvyky na dvě skupiny a těm určit frekvenci pohlavního styku v následujících deseti letech. Pak by taková studie odpověděla na tento nápad."

Docentka Laura Janáčková ze Sexuologického ústavu Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy má mnohem radikálnější názor. „Je to nesmysl, vždyť jsou ženy, které mají opravdu vysokou frekvenci sexuální aktivity, a ty by pak musely mít menopauzu až v sedmdesáti. Nejdůležitější je vliv genetiky a samozřejmě spousta dalších faktorů."

Co z toho pro nás nakonec vyplývá? Je fakt, že americká studie má své nedostatky, ale laickému uchu to zní celkem logicky. Ať už je to, jak je to, pravidelným sexuálním životem nic nezkazíte. Naopak, sex má blahodárný vliv nejen na vaši fyzickou a psychickou stránku, ale také stmeluje vztahy, buduje intimitu, a proto se ho není radno vzdávat, a to v jakémkoliv věku!