Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vydrží vaše manželství navždy? Rozhodují o tom fotky z dětství, tón hlasu a další nečekané věci

  • Co rozhoduje o délce manželství?
    3. června 2023 | 06:00

    Ptáte se někdy, jestli vaše manželství vydrží napořád? Podle vědců se najdou signály, které vám napoví. Jedná se přitom o běžné záležitosti, podle nichž poznáte, že vám to bude klapat. Které to jsou?

  • Úsměvy na fotkách z dětství

    Podle vědců by o tom, zda vám vztah vydrží až do konce života, mohly rozhodovat mimo jiné vaše fotografie z dětství. Respektive počet úsměvů, které na nich rozdáváte. Podle výzkumu, který provedli psychologové a při němž se dívali na fotky vysokoškolských ročenek a hodnotili intenzitu úsměvů lidí na obrázcích, může o šťastném manželském životě rozhodovat to, jak moc se na nich mladí lidé usmívají. K měření údajů využili stupnici od 1 do 10, přičemž číslo 10 představovalo nejvyšší míru usmívání, a naopak 1 nejméně usmívání.

    Výzkumníci hodnotili i protažení svalů a to, zda se při úsměvu lidem objevují vrásky kolem úst a kolem očí. Zatímco nikdo z těch, kteří měli úsměv hodnocený číslem 10, se nerozvedl, ze zamračených lidí to měl být každý čtvrtý člověk. Obecně pak prý platí, že čím více lidé vypadají na fotografiích zachmuřeně, tím se rozvádějí častěji. Konkrétně jsou k rozvodu náchylnější až 5x více oproti lidem s velkým a upřímným úsměvem. Usměvavé dětství a mládí vám tak patrně může dát větší naději na spokojený manželský život.

    VIDEO: Jak zvládat konflikt ve vztahu? Podívejte se na video:

    Video se připravuje ...
    Konflikt do života patří, zdravá asertivita je říct věci tak, jak bychom je zvládli slyšet od druhého, říká koučka

  • Záleží i na tónu hlasu

    I když vás to možná překvapí, o trvalosti vašeho manželství může rozhodovat způsob, jak při rozhovoru projevujete emoce prostřednictvím hlasu. Podle toho, jakým tónem spolu mluvíte, máte dle názoru vědců naději na to, že vám vztah vydrží. Nezáleží tedy pouze na tom, co si říkáte, ale také na tom, jak to říkáte. K rozeznání pocitů v hlase u více než stovky manželských párů použili výzkumníci během studie počítačový algoritmus. Ten dokázal emoce rozeznat a umí určit, jestli má partnerství šanci na úspěch, s přesností 79 %.

    Vzorek se skládal pouze z dvojic, které dlouhodobě docházely k párovému terapeutovi a jejichž soukromý život poté sledovali odborníci následujících pět let. Výzkum potvrdil, že výše posazený hlas i jeho větší intenzita úzce souvisí se silnými emocemi. Lze tedy říct, že pokud spolu jednáte příliš odměřeným hlasem či za pomoci křiku, nebo naopak při vyznávání se z pozitivních emocí zvyšujete hlas, může to mít přímý vliv na vývoj vašeho partnerského života.

  • Máte v práci kolegy opačného pohlaví?

    O úspěchu vašeho manželství může podle dánských vědců rozhodovat i pracovní prostředí a jeho složení z hlediska pohlaví. Vědci se zaměřili na pozorování všech manželských dvojic z Dánska, které vstoupily do manželství mezi roky 1981 a 2002. Až 100 000 párů z výzkumného vzorku se nakonec rozvedlo. Výsledky výzkumu ukázaly, že dvojice, které mají v práci více kolegů opačného pohlaví, se rozvádějí až o 15 % častěji.

  • Pozor na tchyni

    Průzkumy ukazují, že o rozvod častěji žádají ženy. S tím může souviset zjištění, že lidé kopírují v manželství chování svých rodičů. Za svůj podvědomý vzor mívají nejčastěji matky, jejichž chování uplatňují i ve svých vztazích. Do výzkumného vzorku sociologové přizvali 7000 jedinců, přičemž došli k závěru, že vliv matky a její stálost ve vztazích se přímo odráží v chování jejích potomků. V případě žen, které častěji střídaly své vztahy, pozorovali vědci stejný typ vztahů i u jejich dospělých dětí. Z těchto důvodů se vyplácí zaměřit se na chování vašich a partnerových rodičů, abyste mohla lépe odhadovat případné oblasti problémů. Samozřejmě nikde není záruka, že pokud jsou rodiče vaší polovičky spolu celý život, znamená to stejně trvalý vztah i pro vás – a naopak. Pokud se jeho nebo vaše rodiče rozvedli, neznamená to hned, že to čeká i vás. Podle výzkumníků jde pouze o jeden z faktorů, které mohou partnerství ovlivnit.

  • Nebezpečné ignorování konfliktů

    Jestliže vy nebo váš partner hádku ve chvíli, kdy graduje, přerušíte nebo se jí raději zcela vyhýbáte, podle psychologů neděláte dobře. Zadržování negativních pocitů a problémů, které se ve vás logicky musí hromadit, je daleko horší než vyostřená hádka. Díky konfliktu si dokážete věci vyříkat a takzvaně pročistit vzduch. Oproti tomu hromadění negativních emocí může být pro manželství destruktivní. Vytoužený mír tím stejně neudržíte, naopak riskujete, že až jednou vztek hráz vašeho zadržování přeteče, pro váš vztah to bude mít nedozírné, ne-li dokonce fatální následky. Ignorování nevyřešených potíží, které vás dlouhodobě trápí, vede pouze k frustraci, navíc se na ně časem začnou nabalovat další a další problémy k řešení.

  • Nemáte rádi své přátele

    Badatelé se zaměřili na výzkum 373 dlouhodobých párů. Ukázalo se, že až 46 % z nich se rozvedlo do 16. roku trvání jejich manželství, přičemž u těchto případů vědci často vysledovali silnou manželovu kritiku přátel jeho manželky během prvního roku manželství. Z toho usoudili, že právě tento fakt může být předzvěstí špatného vývoje vztahu. Zajímavé také je, že v případě mužovy nevybíravé kritiky přátel partnerky byl neblahý dopad na partnerství výraznější.

    Výzkumníci to přisoudili tomu, že si ženy vybírají přátele podle citové blízkosti a většinou jde o lidi, se kterými si dobře rozumí a k nimž si vytvoří významné pouto, zatímco muži si hledají kamarády spíše na základě společných zájmů. Jejich vazby na přátele kvůli tomu nejsou tolik silné, proto mívají tendence během života měnit okruh lidí, se kterými se přátelí. Pro muže je díky tomu snazší najít si nové přátele, tím pádem ale zároveň jen těžko snáší známé partnerky, se kterými nemají nic společného nebo které jim nejsou sympatické.

Autor: Tereza Brožová
Diskuse ke článku
.