Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jaký by mezi vámi měl být věkový rozdíl? Vědci došli k překvapivému zjištění

  • vědci přišli na to, jaký věkový rozdíl mezi partnery je podle nich ideální
    26. května 2023 | 06:00

    Přemýšlíte někdy nad tím, jestli pro vás váš partner není moc mladý nebo starý? Zajímá vás, jaký věkový rozdíl je pro vztah ideální? Pak pro vás máme dobrou zprávu. Vědci se totiž nedávno zabývali výzkumem věkových rozdílů párů a zjistili, jaké věkové rozmezí je pro výdrž vztahu nejvhodnější. A nutno říct, že mnoho lidí výsledek, ke kterému výzkumníci došli, nejspíš překvapí.

  • Věk je jenom číslo?

    I když si mnoho lidí myslí, že věkový rozdíl nemůže hrát v jejich vztazích žádnou roli, vědci z Emory University v Atlantě v USA na to mají trochu jiný názor. Rozhodli se totiž spočítat ideální věkový rozdíl mezi partnery, který dle jejich názoru hraje roli v tom, jestli spolu pár vydrží, podstatnou roli.

    VIDEO: Jak na zdravou asertivitu? Podívejte se:

    Video se připravuje ...
    Konflikt do života patří, zdravá asertivita je říct věci tak, jak bychom je zvládli slyšet od druhého, říká koučka

  • Čím starší, tím horší?

    Dle provedené studie, které se účastnily přibližně tři tisíce lidí, došli badatelé k závěru, který nepotěší zejména některé muže se slabostí pro o desítky let mladší ženy. Ale ani výrazný věkový rozdíl v opačném případě, tedy mezi starší ženou a mladším mužem, podle všeho není ideální. Vztah mezi odlišně starými partnery má mnohá úskalí. Například vám v něm hrozí mnohem častěji hádky a neshody vlivem odlišných postojů, jiného náhledu na svět nebo jiných vštípených hodnot, kterým věříte. Lišit se můžete i v tom, co vás baví a jak byste rádi trávili čas. Občas lze takové rozpory řešit kompromisy, ale komu by se chtělo je dělat neustále? Všeho moc škodí. Údajně tedy, pokud nechcete neustále jenom ustupovat, není pro vás o hodně let starší partner vhodnou volbou – ani vy pro něj.

  • Jaký věkový rozdíl představuje podstatné riziko?

    Vědci došli k závěru, že „jen“ pětiletý věkový odstup představuje riziko rozchodu až v 18 % případů. S přibývajícím rozdílem pak čísla ještě prudce stoupají. Pro dvojice, které od sebe dělí deset a více let, je míra rozvodovosti téměř dvakrát tak vysoká – tedy celých 30 %. U partnerů, které od sebe dělí více než jedna generace – přibližně dvacet a více let – je potom na základě zjištění pravděpodobnost rozpadu vztahu až neuvěřitelných 95 %.

  • Ideální věkový odstup vás překvapí

    Jak už asi tušíte, podle vědeckého výzkumu bývá ideální věkový rozdíl co nejmenší. Neměl by být vyšší než tři roky, přičemž vůbec nejharmoničtější vztahy vznikají podle badatelů mezi vrstevníky a lidmi, které od sebe dělí maximálně 1 rok. Šance na to, že lidem, kteří k sobě mají věkově blízko a vejdou se do těchto věkových rozmezí, partnerství vydrží, je kolem 97 %. Riziko rozchodů u těchto dvojic tvoří pouhá 3 %. Ptáte se, díky čemu mají stejně staří lidé v lásce takové štěstí? I pro to mají vědci vysvětlení. Lidé podobného věku mívají stejné názory, hodnoty, koníčky a nacházejí se ve stejné životní fázi, což je ještě více sbližuje. Mohou tak spolu sdílet všechny starosti a radosti svého věku a mají pro sebe pochopení. Ať už je mezi vámi a vaším milovaným jakkoliv velký rozdíl, myslete na to, že ani věda není všemocná. I se starším či mladším partnerem vám to může klapat, protože vždy především záleží na vašich vzájemných citech a schopnosti být tu jeden pro druhého.

  • Roli může hrát i vzdělání

    Zajímavé je, že během probíhající studie se vědci mimo jiné zaobírali také tím, jakou roli hraje u partnerů dosažené vzdělání. Tušíte správně. I v tomto případě dospěli k zjištění, že čím podobnější úrovně v něm dvojice dosáhne, tím je to pro ni lepší – a naopak. Hrozba rozpadu vztahu mezi vysokoškolsky vzdělaným jedincem a jeho polovičkou se základním vzděláním se údajně pohybuje kolem 43 %. Je to dáno zejména odlišnými oblastmi zájmu a zaměření, to oba z páru v takové situaci vzdaluje.

Autor: Tereza Brožová
Diskuse ke článku
.