Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Víte, co je nejhorším zabijákem vztahů v Česku? Studie to odhalila!

  • 7. ledna 2023 | 06:00

    Manželství je instituce, kterou v dnešní době mnoho lidí neuznává. Monogamní život nebo slib jednomu partnerovi na zbytek života se všemi závazky se zdají být čím dál méně populární. Mnohdy manželství nevydrží ani pár let a už se rozpadá.

    Ono je to v partnerských vztazích vůbec těžké. Když odezní první zamilovanost, potom se teprve ukazuje, jak moc spolu dva jedinci opravdu chtějí být. Není to s námi ovšem zase tak černé, jsou lidé, kteří si váží toho, že najdou někoho, s kým si rozumějí, a na vztahu chtějí pracovat a udržet ho. E-shop Ruzovyslon.cz udělal průzkum, v němž vyšlo najevo, co je tím největším zabijákem vztahů.

  • Manželství po česku

    Manželství je ve většině světových kultur oslavováno jako základ rodiny, a tedy základní jednotka společnosti. Podle Českého statistického úřadu v roce 2021 v tuzemsku počet uzavřených manželství meziročně mírně vzrostl na necelých 47 tisíc a zároveň klesl počet rozvodů, a to zhruba na 21 tisíc. Rozvodovost tak podle statistiků na konci roku 2021 dosáhla hodnoty 39,7 %. Průměrně se manželé rozcházeli zhruba po 13 letech a 7 měsících svazku.

    Podívejte se, podle čeho si muži vybírají partnerky:

    Video se připravuje ...
    Gábi se nebojí zeptat: Podle čeho si muži vybírají sexuální partnerku • VIDEO: Adam Balažovič

  • Zabiják vztahů

    Ačkoli může mít rozvod či rozchod mnoho příčin, mezi ty velmi časté se řadí problémy v oblasti sexu. Potvrzuje to i průzkum e-shopu Ruzovyslon.cz, jehož se zúčastnilo 1100 Čechů a Češek. S názorem, že nudný a ohraný sex je nejčastějším zabijákem vztahů, souhlasilo 63 % respondentů. Co se týče rozpadu manželství či vztahu, pro téměř 41 % lidí v něm hrál sex spíše větší až rozhodně velkou roli. Nešlo přitom pouze o nevěru, ale také o neuspokojivou kvalitu sexu a obecně nesoulad v sexuálním životě partnerů. Jen asi u 24 % rozchodů či rozvodů nehrál sexuální život roli vůbec.

    „Kvalitní sex podporuje vzájemnou intimitu partnerů, posiluje mezi nimi emoční blízkost. V individuální rovině podporuje zdravé sebevědomí mužů i žen, zlepšuje fyzickou kondici, snižuje stres a podporuje psychickou pohodu. Naopak nespokojenost v oblasti sexu může vést k depresím, úzkostem a frustraci,“ poukazuje Veronika Kubíčková, sex expertka z e-shopu Ruzovyslon.cz, který prodává erotické pomůcky a zabývá se zdravou sexualitou.

    Podívejte se, jak vypadá sex ve dvou minutách:

    Video se připravuje ...
    Sex ve dvou minutách • VIDEO: youtube/glamour

  • Nudný stereotyp

    Ukazatelem dobrého sexuálního života partnerů přitom rozhodně není pouze četnost pohlavního styku. Patří k němu i něžné doteky, flirtování či třeba společná masturbace. „Problémem často není to, že mají partneři sexu málo, ale to, že se stal stereotypním, vytratily se z něj vášeň, hravost, experimentování,“ vysvětluje Veronika Kubíčková. Skvělým pomocníkem jsou v tomto ohledu erotické hračky. „Pomohou v objevování nových slastí a prozkoumávání vlastního těla, zároveň představují účinnou pomoc i v případě zdravotních obtíží, jako jsou slabá erekce nebo ochablé svaly pánevního dna,“ doplňuje sex expertka.

    Podívejte se, jaké hračky vybrala sex expertka pro snadné dosažení orgasmu:

    Video se připravuje ...
    Expertka názorně předvádí, jak dosáhnout snadněji orgasmu • VIDEO: Adam Balažovič/BPŽ

  • O průzkumu

    Průzkum byl proveden na jaře 2022 na vzorku české on-line populace ve věku 18–65 let, který byl reprezentativní s ohledem na pohlaví, věkovou strukturu, region, velikost místa bydliště a vzdělání obyvatel ČR. Sběr dat byl realizován prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos.

Autor: Gabriela Röhrichová, inf
Diskuse ke článku
.