Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Bolest, zhyzdění a po smrti manžela vás zdědí někdo z rodiny! To všechno je stále dnešní realita

9. března 2021 | 06:00

Je fascinující nahlédnout do jiného koutu světa, kde to vypadá, jako by se zastavil čas. I v jednadvacátém století se například v Africe, a to v Národním parku Mago nedaleko řeky Omo, nachází kmen Mursiů, v němž ženy trpí, aby byly společensky uznány. Tohle všechno musí během svého života podstupovat...

Mursiové jsou jen jedním z mnoha kmenů světa, které v této době stále ještě udržují pravěké tradice a u nichž ženy musí podstupovat bolestivé procedury, aby nebyly zavrženy. V tomto kmenu, který je považován za jeden z nejnebezpečnějších kmenů Afriky, jsou dívkám, jakmile se jim dostaví první menstruace a stanou se z nich ženy, vyraženy spodní zuby a rozřízne se jim ret. Do díry ve rtu se vkládá hliněný talířek, který si samy vyrábí a vypalují. Vyrazit se musí až čtyři zuby, aby talířek dobře držel. Otvor se mnohdy proráží dřevěným kůlem. Ránu si potom mažou směsí tuku a bylinek, aby se zahojila a zůstala elastická.

Během života si ženy postupně zvětšují labrety, jak se talířkům říká, protože čím větší je mají, tím lukrativnější jsou nevěsty. Ženich za ně bude muset dát víc krav. Faktem je, že vnější vliv je tu už patrný a jsou ženy, jejichž rodiny odmítají pokračovat v této tradici, která je zhyzďuje a působí jim spoustu bolesti. Díky bohu za to, ale je otázkou, jak dlouho bude trvat změnit myšlení kmenu nebo zda se to vůbec podaří, protože dívky a ženy bez labretů nemají šanci se provdat a jsou v očích ostatních méněcenné.

Nechci tvrdit, že všechny tradice jsou něco špatného, jsou ovšem jisté věci, které jdou proti lidskosti. Tato tradice vznikla v dobách, kdy byly ženy unášeny do otroctví, takže toto je mělo zhyzdit, a tím je zachránit před únosy. To se ovšem dnes již neděje, proto není důvod, proč takovou tradici udržovat.

Stejně tak jako pravidlo, že pokud ženě kmene Mursiů umře manžel, musí si ret, který si tak dlouho roztahovala, aby v očích členů kmene získala cenu, uříznout a již se nesmí víckrát provdat! Spadají pak tyto vdovy do vlastnictví dalšího mužského člena rodiny, kterému jsou k dispozici.