Vyberte si recept: Harlekýn Punčové řezy Rakvičky se šlehačkou
Vychutnejte si některý ze zákusků, které milovaly už naše mámy. Recepty sice nepatří k úplně těm nejjednodušším, na druhou stranu – proč si někdy nenajít čas trochu experimentovat v kuchyni a objevovat nové věci?
Harlekýn
Právě na MDŽ si bez výčitek dopřejte tento poctivý dort s pařížskou šlehačkou a kousky čokolády, na který se zvalo do cukrárny už v době, kdy mnoho z nás nebylo ani na světě. Vyzkoušejte variantu na plech.
Suroviny
První těsto
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukru
1 hrnek rostlinného oleje
1 hrnek mléka
3 lžíce kakaa
2 ks vejce
1 balení prášku do pečiva
Druhé těsto
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukru
1 hrnek rostlinného oleje
1 hrnek mléka
100 g čokolády (mléčné nebo na vaření)
2 ks vejce
1 balení prášku do pečiva
pařížská šlehačka
Krém
100 g čokolády (na vaření nebo bílé)
1 kelímek smetany ke šlehání
Na ozdobení
čokoláda nebo kokos
mandarinky
Postup
- Připravíme si první těsto: žloutky s cukrem utřeme do pěny a zašleháme k tomu olej. Přisypeme mouku, kakao a prášek do pečiva. Nakonec vmícháme mléko a sníh z bílků. Těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech. Pečeme zvolna při 170 °C asi 40 minut.
- Připravíme si druhé těsto: žloutky s cukrem utřeme do pěny a zašleháme k tomu olej. Přisypeme mouku, na struhadle nastrouhanou čokoládu a prášek do pečiva. Nakonec vmícháme mléko a sníh z bílků. Těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech. Pečeme zvolna při 170 °C asi 40 minut.
- Krém: nejprve si nalámeme čokoládu. Smetanu nalijeme do rendlíku a na ohni mírně ohřejeme – nesmí se vařit! Pak stáhneme hrnec z plotny a dáme do něho nalámanou čokoládu. Tu pak mícháme, dokud se úplně ve smetaně nerozpustí. Dáme do ledničky a počkáme do dalšího dne, kdy ji vyšleháme.
- Na první těsto natřeme krém a přiklopíme druhým těstem. Navrch namažeme pařížskou šlehačku. (Pokud nechcete kupovanou, můžete si ji vyrobit: 1 smetanu, 3 lžíce kakaa a 3 lžíce cukru svařte a po vychladnutí nejlépe den nechte v ledničce.)
- Nakonec dort ozdobíme strouhanou čokoládou, mandarinkami, a kdo má rád, může ho posypat kokosem.
Punčové řezy
Pokud se povedou, nikdo vám neuvěří, že nejsou koupené v místní cukrárně. Jak postupovat, aby tyto nesmrtelné zákusky nejen chutnaly, ale také na řezu vypadaly opravdu jako od profesionálů?
Suroviny
500 g polohrubé mouky
200 g cukru
1 ks vanilkového cukru
2 ks prášku do pečiva
1,5 ks hery (rozpuštěné)
6 ks vajíček
250 ml šlehačky (neušlehané, množství na 3 pláty těsta)
vanilkový a jahodový pudink
marmeláda na spojení
čokoláda na ozdobení
Nálev
150 ml hnědého rumu
200 ml jahodového sirupu
Poleva
200 g moučkového cukru
2 lžíce citronové šťávy
2 lžíce horkého mléka
Postup
- Vejce a cukr ušleháme do pěny, pak postupně zašleháváme na střídačku mouku s práškem do pečiva, rozpuštěnou heru a šlehačku. Těsto rozdělíme na tři díly. Do prvního těsta přišleháme vanilkový pudink v prášku, do druhého jahodový pudink (těsto trochu přibarvíme jahodovým nebo červeným potravinářským barvivem) a třetí těsto necháme tak, jak je – piškotové. Pokud jsou těsta příliš hustá, lehce naředíme mlékem.
- Těsta upečeme na třech vymaštěných a vysypaných plechách. Na horkou jahodovou buchtu nalijeme nálev smíchaný z 150 ml rumu a 200 ml jahodového sirupu. Necháme vychladnout. Pak vezmeme piškotovou buchtu, kterou necháváme na plechu, a potřeme ji marmeládou a navrch opatrně přeneseme jahodovou buchtu (přeneseme ji snáze, pokud si ji nakrájíme na menší části). Potřeme opět marmeládou a přeneseme třetí vanilkový plát.
- Celý plech zatížíme, aby si vše pěkně sedlo (pokryjeme ho např. papírem na pečení, položíme na něj prkýnko a zatížíme třeba moukou nebo mlékem), a necháme 2 až 3 hodinky v lednici.
- Pak už jen odstraníme "závaží", smícháme suroviny na přípravu polevy a zákusek polijeme. Ozdobíme rozpuštěnou čokoládou a krájíme na řezy. Nejlepší jsou až druhý den, když se hezky uleží – jestli je tedy chceme podávat přesně na MDŽ, připravíme si je s dostatečným předstihem.
Rakvičky se šlehačkou
Formičky na rakvičky se šlehačkou si můžete objednat v on-line domácích potřebách. Uvidíte, že se u vás neztratí, zvláště pokud vás tento retro zákusek ke kávě nadchne. Budete ho chtít nabídnout návštěvám nebo ho podávat na různých oslavách.
Suroviny
140 g moučkového cukru
9 ks žloutku
1 vejce
140 g cukru krupice
1 ks vanilkového cukru
tuk (ztužený, na vymazání)
0,25 l smetany ke šlehání
Postup
- Ztužený tuk rozpustíme a mašlovačkou pečlivě vymažeme formičky. V míse utřeme cukr se žloutky, vejcem a vanilkovým cukrem. Třeme tak dlouho, až je hmota téměř bílá, potom naplníme do poloviny připravené formičky (ztužený tuk rozpustíme a mašlovačkou formičky vymažeme).
- Naskládáme na plech a v předehřáté troubě zvolna pečeme. Nakonec jenom dosušíme. Upečené, téměř vychladlé rakvičky vyklopíme a ozdobíme šlehačkou. (Pokud chcete, můžete zákusek ještě dozdobit kousky kiwi nebo jiného ovoce.)