Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

10 znamení, že je to láska na celý život

Našla jste lásku na celý život? Dokážeme to odhadnout!
30. června 2022 | 06:00

Nebudeme předstírat, že máme nějaký univerzální recept, jak poznat životní lásku, protože vztahy jsou složitou alchimií. Přesto lze na základě vědeckých studií i praxe psychologů a manželských poradců definovat faktory, které je dobré při výběru životního partnera zohlednit. Takže pokud za sebou máte fázi růžových brýlí a motýlů v břiše a můžete se na svého vyvoleného podívat z rozumového hlediska, pomůžeme vám odhadnout, zda je to ten pravý.

1. Voníte si

Zamilovanost je podle odborníků chemická reakce v lidském mozku. Ať už věříte na toto racionální vysvětlení, nebo v něco esoteričtějšího, vzájemná chemie je v lásce to úplně nejzákladnější. Váš partner vám musí tzv. vonět. Je-li vám jeho lidské pižmo nepříjemné, vězte, že o moc lepší to časem nebude. A s věkem naopak horší.

Video se připravuje ...
Zamilovali jste se na letní dovolené? Co udělat pro to, aby láska vydržela? • VIDEO: Videohub

2. Řeč těla mluví za vás

Nonverbálními znaky si dáváme najevo již prvotní zájem. Ženy si kroutí vlasy, muži sedí rozkročmo a hledí na ženu zpříma apod. Podobně si dávají řadu věcí najevo i partneři. Pokud se vám partner dívá často zpříma do očí, má k vám ochranářská gesta a umíte spolu usínat přitulení, je zde velká pravděpodobnost, že váš vztah má budoucnost.

3. Sex je váš

Můžete si malovat, co chcete, ale pokud vám to už v počátcích vztahu skřípe v posteli, je opravdu nejlepší se na to vykašlat. Jasně, na začátku občas trochu trvá, než přijdete na to, jak se to vašemu partnerovi libí nejvíce, to je normální. Ale pokud má jeden nebo druhý z milování nepříjemné pocity, už se to nejspíš nezlepší. A vůbec to neznamená, že on je špatný milenec, nebo vy mizerná milenka. Někdy si lidé zkrátka nesednou.

4. Nejste úplně rozdílní. I když výjimky existují

Na počátku vztahu to často nebývá patrné, ale pokud máte diametrálně odlišný temperament, tedy jeden z vás je velice společenský a druhý spíš samotář, pravděpodobně začnete na tento rozdíl v povahách často narážet. Společenský bude trpět na samotě u lesa a samotář uprostřed bujarých večírků. Hledejte někoho, kdo je vám temperamentem bližší. Pravdou je, že protiklady se svým způsobem přitahují, ale vzácně jim to spolu funguje.

5. Máte stejný pohled na svět

Možná vás na počátku svedl do hromady společný zájem o nějaký hudební žánr nebo jiné hobby, ale pro dlouhodobý vztah není zase tak důležité, zda oba posloucháte pop nebo metal. Mnohem důležitější je, zda máte blízké morální postoje a pohled na svět. Možná vám to přijde na hlavu, ale věnujte v prvních měsících vztahu trochu pozornost tomu, jaké názory má váš partner na okolní svět a zda se shodují s vašimi. Jste-li přesvědčením ateistka, těžko budete budovat harmonický vztah s praktikujícím katolíkem. Podobně vám mohou láskou zamíchat třeba rasismus, xenofobie, rozdílné politické názory, jiný pohled na vzájemnou sounáležitost atd.

6. Když něco řeknete, tak to platí

Je nesmírně důležité, aby se na sebe mohli partneři spolehnout. Buďte proto ostražitá a všímejte si, pokud váš milovaný neplní slovo. A to nejen vůči vám. Pokud se vykašle na kamaráda v nouzi, jednou to může udělat vám. Nestará-li se o své děti z předešlého manželství, nečekejte, že to ve vašem případě bude jinak. Neumí-li přijít včas na schůzku, zřejmě bude mít i problém přijít včas do školy, do práce, odevzdat včas projekt atd. Tedy, že ho zřejmě nečeká velká kariéra nebo podnikatelský úspěch.

7. Vaše rodinné konstelace jsou podobné

Nemáme ani tak na mysli tuto poměrně populární psychologickou disciplínu, jako obecně zázemí, z něhož oba partneři pocházejí. Pokud vám je do dvaceti, budete nejspíš nesouhlasit, ti starší mi spíš dají za pravdu, že podobné sociální, kulturní a rodinné zázemí dlouhodobé vztahy utužuje. Nejde tolik o to, zda jsou vaši rodiče rozvedení, kolik máte sourozenců a kde jste vyrůstali, jako spíš zda máte podobné sociokulturní kořeny. Čím více jsou propletené, tedy máte li podobný náhled na svět, patříte zhruba ke stejné sociální třídě, máte srovnatelné vzdělání, vaše rodiny žiují podle podobných tradic apod. tím větší šance je, že projdete krizovými životními situace úspěšně a ruku v ruce.

8. Na penězích záleží!

Zamilovaní to neradi přiznávají, ale peníze a majetek mají ve vztahu velikou roli. To jaký máte postoj k penězům, jak s nimi umíte zacházet, jste zodpovědní a také jakou jim přisuzujete váhu, bude ovlivňovat váš společný život více, než si myslíte. Takže pokud vám už není náct a jeden nebo druhý máte každou chvíli hluboko do kapsy nebo dokonce děláte dluhy, měla byste zpozornět. Stejně tak, když zjistíte, že by si miláček pro korunu nechal koleno vrtat.

9. Ego je až na druhém místě

Další naprosto nezbytnou vlastností pro dlouhodobý harmonický vztah je velkorysost. Pokud se váš milenec neustále na někoho zlobí, rozčiluje se kvůli hloupostem a vyjmenuje vám seznam lidí, s nimiž už do smrti nepromluví, je dost pravděpodobné, že mu nadhled, velkorysost a schopnost odpouštět bude chybět i vůči vám a vašim budoucím dětem. Takový člověk zkrátka upřednostňuje své ego a na ostatních mu moc nezáleží. Nemluvě o tom, že z něj brzy bude hrozně otravný morous.

10. Máte si co povídat

Umíte si představit, že jste spolu 24 hodin sami, zavřeni ve tmě a v malé místnosti? Myslíte si, že si budete mít, co povídat? Chystáte-li se vstoupit do manželství, budete v takové situaci po zbytek života. Tedy pokud se nerozejdete. Je proto výhodou, když máte společné zájmy. Nemusíte je samozřejmě sdílet všechny, ale alespoň dva tři, se opravdu šiknou. Váš každodenní život pak bude naplněn sdílením, i když zrovna přijdou těžké časy. Umět společně relaxovat je v případě lásky na celý život k nezaplacení.

TIP NA VIDEO: Je možné milovat víc lidí najednou?

Autor: Jana Kobesová, red