Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Partnerské hádky: Naučte se v nich neubližovat!

Hádka vám může ve vztahu pěkně zavařit.
12. ledna 2014 | 08:00

V žádném vztahu není vše nekonečně růžové a krásné, někdy zkrátka dojde na výměnu názorů a také na hádku. Je ale jen na vás, jestli skončí rychle jako letní bouřka nebo bude trvat o hodně déle. Hádky mají svá pravidla a díky nim se z vaší výměny názorů nestane horor a neskončí třeba rozvodem.

1. Neměňte téma

Nezapomeňte, proč se hádáte a držte se tématu. Není nic horšího, než když začnete vytahovat staré křivdy, které se vůbec netýkají toho, o co právě teď jde.

2. Nesnažte se druhého urazit nebo zesměšnit

Mluvte důrazně, ale hystericky na partnera nekřičte a nepoužívejte vulgární nadávky. Když budete svůj protějšek oslovovat „debile“, rozhodně se nedočkáte milé odpovědi a už vůbec ne toho, že bude po vašem. Muži jsou ve své podstatě velmi ješitní a urážliví, pokud je tedy raníte, bude trvat dlouho, než na to zapomenout.

Neobviňujte
Autor: Shutterstock.com
3. Argumentujte

Není nic horšího, než vstupovat do „boje“ bez strategie. Než se proto pustíte do výměny názorů, připravte si argumenty, proč má být po vašem. Odpověď „Prostě to tak chci“, není dostačující k tomu, aby přehodnotil své postoje. Váš bojový plán by neměl mít trhliny a měla byste být schopná zodpovědět partnerovi všechny otázky týkající se onoho problému.

4. Oddychový čas

Někdy je hádka opravdu únavná a je dobré jí přerušit a ve chvíli, kdy nabírá na otáčkách a vy se dostáváte do varu. V takových chvílích snadno zapomenete, že nemáte vyčítat minulé křivdy, a tak je dobré říci si na chvíli dost. Domluvte si s partnerem signál, kterým dočasně vyklidíte pole, abyste mohli na chvilku přemýšlet o argumentech toho druhého.

5. Nebuďte neústupní

Neustupujte ve věcech, které jsou pro vás důležité, ale dělejte kompromisy tam, kde jsou potřeba. Vždyť partnerství je plné malých kompromisů a dohod. Snažte se vždy společně najít východisko a zbytečně nenarušovat váš vztah.

Hádka vám může ve vztahu pěkně zavařit.
Autor: profimedia.cz
6. Usmiřte se

Někdy je dobré se pohádat, ale mnohem důležitější je umět se usmířit. Ať už se budete usmiřovat dobrou večeří, sexem nebo procházkou po parku, hlavní je, abyste tím svou hádku ukončili a už se k ní nevraceli.