Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Manželství bez lásky. Jak ho poznat a co s ním dělat?

  • 30. května 2021 | 06:00

    Žijete běžný život plný povinností, úkolů a starostí. Všechno se nějak zvládá, jenže najednou se zastavíte a máte pocit, že žijete ve vztahu s člověkem, se kterým se míjíte.

    "Jsme spolu, abych nebyla sama, ale nefunguje to. Nemám pocit, že by mě miloval. Prostě jen žijeme vedle sebe.“ Tuhle větu jsem nedávno slyšela od své kamarádky. Když jsme problém začaly rozebírat, ukázalo se, že to tak žhavé nebude. Ano, kytku od manžela neviděla několik let, ale úplně jí vypadlo z hlavy, že kdykoli si vymyslí jakoukoli předělávku bytu, on vyskočí a splní jí, o co si řekne. Až když jsem jí to připomněla, připustila, že se od muže možná odtáhla zbytečně, a domů odcházela s odhodláním víc o věcech mluvit. Důvodů, proč se můžete cítit ve vztahu sama a bez lásky, je totiž spousta. Pojďme si na některé z nich posvítit.

  • Je mezi vámi propast

    Je celkem snadné vzdálit se, když máte denně starosti s dětmi, péčí o domácnost a vším, co se v životě děje. V denním kolotoči si toho člověk ani nevšimne a najednou může být pozdě. Výsledkem toho je fakt, že se s partnerem v životě míjíte a najednou si uvědomíte, že jste někde ztratili vzájemnou lásku.

  • Přednější než partner

    Děti, práce, starost o peníze i rodinné závazky snadno z vašeho vztahu vytlačí romantiku. Buď si toho všimnete a začnete s tím něco dělat, nebo to jde mimo vás, což značí problém. V nejhorším případě si to sice uvědomujete, ale necítíte potřebu s tím něco dělat a vše ostatní je pro vás důležitější než partner. V této situaci byste už měla opravdu zpozornět.

  • Sex je jen fyzický

    Je dost možné, že nemáte žádný sexuální život. Ale i páry, u kterých vymizela láska, pořád mohou vést aktivní milostný život. V takovém případě ale u nich nejde o milování, ale čistě jen o fyzický akt vedoucí k uspokojení. Necítíte při něm romantiku, něhu ani lásku.

  • Odpojila jste se

    Buď se o partnera nestaráte vy, nebo cítíte, že je on apatický k vám. Případně mohou být tyto pocity oboustranné. Pokud si každý žijete svůj život, přestože stále oficiálně tvoříte pár, a nezajímáte se o to, co, kde a s kým dělá ten druhý, je vaše manželství vyhaslé a vy žijete v emočně vyprahlém prostředí.

  • Jak situaci řešit?

    • Mluvte, mluvte, mluvte. Samozřejmě základem je komunikace. Zkuste překousnout hrdost a mluvit s partnerem o tom, co je mezi vámi špatně a co by vám mohlo pomoct, aby vztah zase fungoval. Jestliže nejste schopní najít společnou řeč, zkuste se obrátit na terapeuta. Odborník na partnerské vztahy vám může ukázat cestu, jak spolu opět navázat konverzaci.

     

    • Udělejte si odstup. Často také pomáhá, když si od sebe odpočinete. Zkuste na týden nebo dva odjet na dovolenou nebo k příbuzným, případně někam vyšlete partnera. Pomůže vám to srovnat si věci v hlavě.

     

    • Cupitejte. Určitě byste byla šťastná, kdyby se vaše citová odpoutanost změnila ze dne na den v nádherný pocit lásky, málokdy se ale taková změna odehraje jako mávnutím kouzelného proutku. Mnohem pravděpodobnější je, že vy i partner budete muset dělat spoustu vstřícných drobných krůčků, které vás přivedou zpátky do pocitu blízkosti.

    Další zajímavé články naleznete v novém čísle Blesku pro ženy. Seženete ho na stáncích nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku ZDE >>>

     

     

     

     

Autor: red
Diskuse ke článku
.