Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Proč si ženy hledají partnery podobající se vlastním otcům?

Podívejte se na svého partnera a přiznejte si, že je vašemu otci alespoň v něčem podobný...
26. ledna 2011 | 08:45

Proč si ženy hledají partnery, kteří se nápadně fyzicky i psychicky podobají jejich otcům? A muži se zase žení s ženami, které sdílejí podobné vzhledové i povahové rysy, jaké mají jejich matky. A co ovlivňuje pohled na krásu? Profesor David Perrett z Anglie zkoumal na své domovské univerzitě s různými odborníky tři sta mužů a čtyři sta žen, aby odpověděl na otázky týkající se krásy a hledání partnera.

Charakter typický pro naše rodiče si zakódujeme velmi brzy, tudíž je rozpoznáme mezi ostatními dospělými už jako malé děti. A funguje to tak i u ostatních savců. Rysy obličeje, barva očí a vlasů - přesně v těchto třech znacích si jsou naši partneři a rodiče podobní. Zajímavé také je, že muži si hledají partnerky podobné vlastním matkám a ženy zase partnery podobné vlastním otcům.

Toto pravidlo prostě platí jen pro podobnost, která se vztahuje k opačnému pohlaví. Málokdy se stane, že by si třeba manžel rozuměl spíše s tchyní než s otcem vlastní ženy...

A proč tomu tak je? Jsme ovlivňováni průběhem dětství. Pokud jsme ho prožili bezproblémově, respektive měli jsem dobrý vztah s rodiči, podvědomě si budeme hledat partnera podobného otci či matce, protože v nás přežívá pocit, že s lidmi s touto povahou a vlastnostmi máme dobré zkušenosti.

Vliv proporcí obličeje

Během puberty je struktura kostí ovlivňována pohlavními hormony. Díky záplavě testosteronu se chlapci mění v muže. Mimo jiné jim houstne obočí a zvětšují se čelisti.

Dívkám se díky estrogenu, který v nich v době dospívání proudí ve větší míře než jindy, čelisti nezvětšují. Obecně platí, že něžnější část populace má menší hlavu než ta mužská. Ženy mají také větší oči, menší nos a plnější rty.

To má vliv i na líčení - ženy používají lesky na rty au malují si oči, aby upozornily na své přednosti. Také make-up a pudr nevznikly jen tak pro nic za nic. Obé totiž dává pocit, že pleť je čistá, což znamená zdraví. A to je považováno za jednu ze známek přitažlivosti.

Stačí jedna vada...

Angličtí vědci udělali také jeden velice zajímavý test. Dobrovolníkům, kteří se účastnili tohoto výzkumu, ukázali sérii fotek, na kterých byly mladé ženy, jimž pomocí počítače udělali vlasy, které se hodily spíše ke starším ženám, a naopak - starším dámám na fotkách přidělili kštice mladých žen.

Výsledek byl překvapující. "Staré" vlasy na mladém obličeji způsobí, že žena vypadá mladší. Naopak to ale nefunguje. Proč? Pokud jeden faktor týkající se našeho vzhledu vypadá staře, působíme tak na okolí celkově.

Rozdílné pohledy na atraktivnost

Pánové se snad neurazí, ale je to tak: Prostě jsou daleko povrchnější než ženy. Ty se totiž při posuzování míry atraktivnosti partnera soustředí kromě vzhledu i na činy. Tím je myšleno, jestli třeba jejich objekt touhy někdy někomu pomohl, je milý, vstřícný a tak podobně.

Muži se sice na povahové vlastnosti také ohlížejí, ale není to pro ně až tak velká priorita. Takže rčení, že "důležitá je vnitřní krása" je víceméně bohužel jednostranné.

Autor: INT, mivr