Pondělí 25. listopadu 2024
Svátek slaví Kateřina, zítra Artur
Polojasno 7°C

Recepty z Prostřeno! Vyzkoušejte menu veselé Kristýny Pittnerové

26. září 2012 | 07:34

Připravte si rajčata s mozzarellou a domácím česnekovým pizza chlebem, silný hovězí vývar s domácím drobením, kuřecí roládky plněné sýrem a slaninou s brambory a upečte chutný piškot s ovocem a tvarohem.

Rajčata s mozzarellou a pizza chléb s česnekem
Autor: FTV Prima
Předkrm: Rajčata s mozzarellou a pizza chléb s česnekem

Ingredience:
1 kg rajčat
sýr mozzarella
petrželka
olivový olej extra virgin
sůl, pepř

Na těsto:
400 g hladké mouky
20 g droždí
6 lžic olivového oleje
200 ml mléka
1 lžička soli
4 stroužky česneku

Postup:
1. Na pizza chleba si z mouky, droždí, oleje, mléka a soli uděláme těsto. Necháme je vykynout, poté vyválíme placku, kterou dáme péct do vyhřáté trouby. Těsně před koncem pečení placku pomažeme olivovým olejem s česnekem.
2. Rajčata s mozzarellou nakrájíme na plátky, ozdobíme čerstvou petrželkou, lhece osolíme a opepříme. Podáváme k tomu pizza chléb, který jsme si nakrájeli na trojúhelníčky.

Teplota: 180 °C
Vhodné pro vegetariány: ano
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro mírně pokročilé
Národní kuchyně: italská
Doba přípravy: 1-30 minut
Čas pečení: 20-25 minut

Polévka: Hovězí vývar s domácím drobením

Ingredience:
hovězí (morková) kost na polévku
4 mrkve
3 petržele
1 cibule
3 stroužky česneku
sůl
3 celé pepře
čerstvá petrželka na ozdobu

Na drobení:
200 g hrubé mouky
sůl
1 vejce
3 lžíce vody

Postup:
1. Hovězí kost dáme do hrnce s dvěma litry vody, přidáme očištěnou kořenovou zeleninu, sůl, pepř celý a pomalým varem necháme táhnout dvě hodiny. Když je vývar hotov, uvařenou mrkev a petržel nakrájíme do polévky a přidáme hotové drobení.
2. Vyrobíme si drobení. Mouku, sůl, vejce a vodu zpracujeme v tuhé těsto a přes struhadlo uděláme drobení, které pak vaříme ve vodě asi pět minut.

Teplota: 90°C
Vhodné pro vegetariány: ne
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro začátečníky
Národní kuchyně: česká
Doba přípravy: 1-30 minut
Čas vaření: 2 hodiny

Kuřecí roládky, rané brambory s petrželkou
Autor: FTV Prima
Hlavní chod: Kuřecí roládky, rané brambory s petrželkou

Ingredience:
2 kg raných brambor
3 lžíce másla
petrželka
5 kuřecích prsou
250 g anglické slaniny
250 g plátkového sýra
sůl, pepř

Postup:
Kuřecí prsa naklepeme na tenké plátky, maso osolíme, opepříme, poklademe anglickou slaninou, dále sýrem. Poté zavineme jako roládku, převážeme pevně provázkem, aby se nám závitky neotevřely. Položíme je na plech, podlijeme vodou a dáme péct. Mezitím si oškrábeme brambory a dáme je vařit. Maso kontrolujeme, obracíme a podle potřeby podléváme vodou. Uvařené brambory promícháme s trochou másla a jemně nakrájenou petrželkou, k tomu podáme upečenou kuřecí roládu, kterou jsme zbavili provázku a nakrájeli na plátky. Jídlo přelijeme šťávou z masa.

Teplota: 100 a 180°C
Vhodné pro vegetariány: ne
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro mírně pokročilé
Národní kuchyně: česká
Doba přípravy:  30-60 minut
Čas vaření: 1-2 hodiny

Piškot s ovocem a tvarohem
Autor: FTV Prima

Dezert: Piškot s ovocem a tvarohem

Ingredience:
4 vejce
200 g cukru
250 ml mléka
200 ml oleje
300 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
kakao
2 tvarohy
2 zakysané smetany
kompotované ovoce (broskve)
čokoláda na ozdobení
jahodová marmeláda

Postup:
Vejce utřeme s cukrem, přilejeme mléko a olej, polohrubou mouku, prášek do pečiva a kakao. Hustější těsto vlijeme na předem vymazaný a vysypaný plech, dáme péct do vyhřáté trouby. Po vychladnutí těsto natřeme marmeládou a pak poklademe ovocem. Utřeme tvaroh se zakysanou smetanou a cukrem, poté nalijeme na těsto s ovocem a dáme vychladit do lednice, aby nám to krásně ztuhlo. Před podáváním ozdobíme nastrouhanou čokoládou.

Teplota: 180 °C
Vhodné pro vegetariány: ano
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro mírně pokročilé
Národní kuchyně: česká
Doba přípravy: 1-30 minut
Čas vaření: 25 minut