Čtvrtek 21. listopadu 2024
Svátek slaví Albert, zítra Cecílie
Oblačno, sněžení 2°C

Vaříme s celebritou: Menu podle Jirky Krampola

1. září 2012 | 14:11

Jiří je skvělý herec, bavič a moderátor, ale také velmi zdatný kuchař.  Nedávno o tom přesvědčil své kolegy v pořadu VIP Prostřeno. A vy teď máte možnost uvařit si skvělá jídla podle jeho originálních receptů.

Marinované krevety na grilu s trhaným salátem a chilli omáčkou
Autor: FTV Prima
Marinované krevety na grilu s trhaným salátem a chilli omáčkou

Suroviny (na 4 porce):

200 g krevet
5 lžic olivového oleje
šťáva z 1 citronu
snítka tymiánu
snítka rozmarýnu

zelený salát nebo směs salátů na ozdobu

Na chilli omáčku:

3 lžíce olivového oleje
2 stroužky česneku
cibule
sušené nebo čerstvé chilli papričky

Postup:
Krevety opláchneme, osušíme a naložíme na hodinu do marinády z oleje, nasekaných bylinek, citronové šťávy a trošky soli. Směs občas lehce promícháme. V pánvi rozehřejeme tři lžíce oleje, vložíme krevety a až čtyři minuty z obou stran je restujeme. Pak krevety vyjmeme, dáme na chvíli do tepla a pánev odstavíme z ohně. Do horkého oleje přidáme nakrájenou cibuli, rozetřený česnek a chilli spolu s trochou marinády a necháme lehce zpěnit. Ihned odstavíme. Krevety na talíři přelijeme chilli omáčkou a podáváme s natrhanými listy salátu, který pokapeme citronem a olivovým olejem.

Doba přípravy: 30 minut

Cikánský kotlík
Cikánský kotlík
Autor: FTV Prima

Suroviny (na 4 porce):

500 g vepřového plecka
1,5 l masového vývaru
sádlo
100 ml rajského protlaku
50 ml pálivého paprikového protlaku
50 ml sladkého paprikového protlaku
mletá pálivá paprika
2 velké cibule
červené víno
kmín
česnek
majoránka
500 g brambor
2 nožky maďarské klobásy
2 papriky
sůl a pepř

Postup:
Kotlík pověsíme nad oheň, na dno nalijeme trochu vývaru, přidáme sádlo, všechny tři rajské protlaky, mletou pálivou papriku, nakrájenou cibuli, kostky masa, sůl, kmín, česnek, pepř a majoránku, všechno hodně zalijeme vínem a vaříme na středním ohni. Brambory a klobásu nakrájíme na kostičky, přisypeme k uvařenému masu a opět zalijeme vínem. Vaříme, dokud brambory nezměknou. Nakonec přidáme nakrájené čerstvé papriky, přidáme víno, necháme přejít varem a podáváme.

Doba přípravy: 140 minut

Ovocný salát s likérem
Autor: FTV Prima
Ovocný salát s likérem

Suroviny (na 4 porce):

ananas
pomeranč
kiwi
hroznové víno
citronová šťáva
karamel
třtinový cukr
pomerančový likér Grand Marnier

Postup:
Ovoce pokrájíme na menší kousky, posypeme troškou cukru, přidáme citronovou šťávu, karamel a pomerančový likér a lehce promícháme. Ovocný salát podáváme vychlazený.

Doba přípravy: 140 minut

Autor: Klena