Předkrm: Pečená plněná rajčátka a rajčáta plněná ředkvičkovou pomazánkou
Ingredience:
10 středních rajčat
300 g kuřecích jater
1 cibule
svazek ředkviček
1 bílý jogurt
2 trojúhelníčky taveného sýra
50 – 100 g strouhaného sýra
sůl
olej
Postup:
1. Rajčata vydlabeme, játra s cibulí nakrájíme na menší kousky a dáme na rozpálenou pánev. Osmahneme dozlatova a nakonec osolíme. Směs smícháme se strouhaným sýrem a naplníme pět rajčat. Celé to pak dáme zapéct na 180°C asi na 10 minut, dokud se sýr nezačne roztékat.
2. Ředkvičky najemno nastrouháme a smícháme s jogurtem, sýrem a podle chuti osolíme. Směsí plníme zbylých pět rajčat.
Teplota: 180 °C
Vhodné pro vegetariány: ano/ ne
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro začátečníky
Národní kuchyně: česká
Doba přípravy: 1-30 minut
Čas vaření: 1-30 minut
Polévka: Kuřecí vývar se zeleninou a domácími nudlemi
Ingredience:
kuřecí maso na polévku
polévková kořenová zelenina
sůl
Na nudle:
hladká mouka
3 vejce
voda
sůl
Postup:
Maso dáme do osolené vody a necháme vařit. Z mouky, vajec a trošky vody uděláme nelepící se těsto, které vyválíme natenko a nakrájíme na asi pěticentimetrové pruhy. Dáme je na sebe a krájíme tenké nudle. Uvařené maso vyndáme, přidáme mraženou zeleninu, nudle a krátce povaříme. Obrané maso dáme zpět do polévky.
Teplota: 100°C
Vhodné pro vegetariány: ne
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro mírně pokročilé
Národní kuchyně: česká
Doba přípravy: 1-30 minut
Čas vaření: cca 30-60 minut
Hlavní chod: Losos se špenátem, šťouchané brambory
Ingredience:
5 filetů z lososa
300 g listového špenátu
koření na ryby
kapka citronové šťávy
olivový olej
stroužek česneku
9 středních brambor
2 cibule
slanina
kousek másla
sůl
pepř
smetana na šlehání
Postup:
1. Uvaříme si brambory ve slupce. Cibuli s pokrájenou slaninou orestujeme. Uvařené brambory oloupeme, nakrájíme na kousky, přidáme máslo, slaninu s cibulí a rozšťoucháme.
2. Rybí filety okořeníme, trošku osolíme, zakápneme kapkou citronové šťávy a oleje. Dáme na rozpálenou pánev a z obou stran opečeme. Můžeme dát i na chvilku do trouby, aby se losos propekl.
3. Cibuli si najemno nakrájíme, necháme zpěnit na pánvičce, přidáme špenát, osolíme, opepříme. Najemno nasekaný česnek orestujeme na pánvi a nakonec přidáme trošku smetany pro zjemnění.
4. K lososovi můžeme ze zbylé šlehačky udělat dobrou omáčku: na rozpálenou pánev nalijeme šlehačku, přidáme půl stroužku česneku, zaprášíme to hladkou moukou, necháme povařit a je hotovo. Perfektně to ladí a je to rychlé.
Teplota: 180 °C
Vhodné pro vegetariány: ne
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro mírně pokročilé
Národní kuchyně: mezinárodní
Doba přípravy: 30-60 minut
Čas vaření: 20 minut
Dezert: Flambované ovoce se zmrzlinou
Ingredience:
ovoce dle vlastní chuti a sezony
4 lžíce cukru krystal
150 g másla
zmrzlina dle vlastní chuti
pálenka (nejlépe domácí slivovice)
Postup:
Ovoce si nakrájíme na menší kousky, na pánvičku si dáme cukr, který necháme zkaramelizovat. Přidáme máslo, ovoce lehce povaříme, nalijeme pálenku, zapálíme, alkohol necháme vyhořet. Podáváme se zmrzlinou. Můžeme přidat i šlehačku.
Teplota: 160°C
Vhodné pro vegetariány: ano
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro mírně pokročilé
Národní kuchyně: česká/mezinárodní
Doba přípravy: 1-30 minut
Čas vaření: pár minut