Nenechte se ošidit! Víte, jaký je rozdíl mezi 100% džusem a nektarem?

Při nákupu ovocných džusů sledujte hlavně složení. Hlavně to, jaká umělá sladidla a cukry výrobci přidávají.
Při nákupu ovocných džusů sledujte hlavně složení. Hlavně to, jaká umělá sladidla a cukry výrobci přidávají.
Foto: Shutterstock.com
6. února  2015 
 06:00

Jedním z častých dietních omylů je pití ovocných džusů. Reklamy sice slibují nůši pomerančů schovanou v litrové krabici, ale už nedodají, že obsahují mimo jiné také třeba glukózo-fruktózový sirup nebo umělé sladidlo aspartam. A že v nich je spousta kilojoulů, které vyženou váš denní energetický příjem hodně vysoko. 

V první řadě si uvědomte, že džus není dietní pití, po kterém byste zhubli. Tyto sladké nápoje mají hodně energie, takže vás sice na chvíli zasytí, ale hladina krevního cukru zase rychle klesne dolů, takže dostanete brzy hlad. Pokud si dáte skleničku ke snídani, nic tak hrozného se neděje. Jestliže ale zvládnete jen tak během dne vypít celou krabici, energeticky se přiblížíte hodnotě jednoho oběda. 

 

Když přijdete do obchodu, na pultech vidíte přehršel džusů, na kterých jsou vyfocené lákavé kousky ovoce. Super, jak ale poznat, kterou z těch krabic koupit? V prvé řadě sledujte, co vlastně vidíte. Zda je to mošt, 100% džus, nektar, nebo jen ovocná šťáva. Pak existuje ještě jedna kategorie – fresh, ale ten v obchodě zabalený neseženete. 

Krabice plná ovoce

 

Když chcete skutečně kvalitní ovocnou šťávu, kupte si mošt.
Autor: Shutterstock.com
Ihned po čerstvě vymačkaném freshi, který je nejzdravější, protože do něj nejsou přidávány žádné další látky, následují ovocné mošty. Jde také o 100% ovocnou šťávu, která ale prošla pasterizací, aby vydržela o trochu déle čerstvá, a mohla se tak dostat na pulty obchodů. Pasterizace je proces, kdy se potravina zmrazí, nebo naopak zahřeje na tolik stupňů, že nemá šanci přežít žádná bakterie. Pokud se tedy podíváte na složení, nemělo by obsahovat nic jiného než ovocnou šťávu. 

 

O kousek níže jsou pak 100% džusy. Z ovoce, ze kterého se vyrábějí, je ihned po sklizení vymačkán fresh. Ten je poté zbaven vody, a zbude pouze ovocná složka. Ta se zamrazí, pošle do plníren, kde se dodá pouze stejné množství vody, které bylo původně odebráno. Na obalu takového džusu je napsáno, že je to šťáva z koncentrátu. Není se tedy čeho bát. 

 

Pozor na skryté cukry a sladidla

 

Do té "lepší" skupiny patří i 100% ovocné džusy. Hlídejte si ale, zda jde skutečně pouze o 100% šťávu.
Autor: Shutterstock.com

Ani ve stoprocentních džusech by nemělo být přidáno o nic víc, než co je potřeba, tedy voda a šťáva z koncentrátu. Pokud však na obalu není napsáno 100% džus, hlídejte si složení. Například Relax jahoda kromě koncentrátu (nejen jahodového, ale i jablečného) obsahuje přidaný cukr, glukózo-fruktózový sirup a koncentrát z černé mrkve. Podobné složení má i Toma banán – vláknina.

 

V takovém případě hovoříme o nektarech. Ty však musí obsahovat alespoň 25 % ovocné šťávy. Což výše zmíněné nápoje obsahují. Jestliže tedy nebazírujete vyloženě na džusech, je to v pořádku. Až na glukózo-fruktózový sirup. Kromě něj však v nektarech objevíme i aspartam, tedy umělé sladidlo, kterému bychom se měli raději vyhnout.

 

Má sice dvěstěkrát vyšší sladivost než klasický cukr, takže ho stačí málo, ale bohužel negativně ovlivňuje naše zdraví. Je obsažen například v Jablečném nektaru z Penny. Ačkoliv toto sladidlo v malém množství není závadné, pokud můžeme, měli bychom ho ze stravy vynechat. Aspartam je také v nápoji Zeus 100% pomeranč. Naopak pozitivně je na tom třeba Albert Quality Rybízový nektar, který obsahuje sice limitních 25 % ovocné šťávy a přidaný cukr, ale žádná umělá sladidla.

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji