Krabičková dieta! Po které opravdu zhubnete a která je na nic?

Krabičkovou dietu si můžete udělat i doma, my vám poradíme, jak  se vyznat v těch prodávaných.
Krabičkovou dietu si můžete udělat i doma, my vám poradíme, jak se vyznat v těch prodávaných.
Foto: Blesk
15. ledna  2015 
 06:00

Krabičkové diety se v posledních několika letech staly velkým hitem. Bohužel až takovým, že se prodejem krabičkových diet začal živit kdekdo. Proto, když se pro krabičkovou dietu rozhodnete, je potřeba pečlivě vybírat. Hlavním kritériem výběru by rozhodně neměla být jen cena. Důležité je, aby jídlo nejen splnilo vaše požadavky na odpovídající denní energetický příjem, ale bylo i vyvážené co do složení živin. Jak se s tím vypořádat, radí Hana Málková ze sdružení Stop obezitě (STOB). 

Na trhu se objevují diety sestavené uznávanými výživovými odborníky, ale i takové, které jsou jen vedlejším přivýdělkem restaurací, často i nižších kategorií. V těchto případech jídelníček sestavuje pravděpodobně kuchař, který možná v lepším případě umí i vařit, ale o výživě a nutričních hodnotách už toho moc neví.

 

Mnoho krabiček trpí nedostatkem bílkovin, vápníku i zeleniny

 

Krabičkovou dietu si můžete udělat i doma, my vám poradíme, jak se vyznat v těch prodávaných.
Autor: profimedia.cz
Takové jídelníčky mohou být nutričně nevyvážené a některé důležité živiny pak mohou scházet, což při dlouhodobějším dodržování může vést ke zdravotním problémům.

Nejčastějšími chybami jsou nižší obsah bílkovin, vápníku nebo nedostatek zeleniny. Tyto nedostatky zvládnete většinou odhalit sami. Krabičky by měly obsahovat každý den nějaký hodnotný zdroj bílkovin v podobě libového masa, ryby, vejce či sýru. Bílkoviny by měly být ideálně alespoň v malém množství zastoupeny v každém jídle.

Každý den by se v krabičkách měly objevovat i mléčné výrobky, jako jsou jogurty, tvarohy, zakysané nápoje a podobně. Nejen kvůli obsahu bílkovin, ale také dobře využitelného vápníku. V krabičkách musí být vždy dostatek zeleniny, a to určitě nezajistí jedna kyselá okurka k sekané k obědu a plátek rajčete v sendviči k večeři. Zeleninu byste měli ideálně objevit v každé krabičce, ať už jde o snídani, oběd, večeři nebo svačinu, pokud samozřejmě nejde o sladký pokrm. 

 

 

Pozor, příliš nízká energetická hodnota vadí také

 


Problémem může být také velmi nízká energetická hodnota celodenního jídelníčku, což přinese sice požadovanou redukci hmotnosti, ale z dlouhodobého hlediska to může být nebezpečné. A navíc bude pravděpodobně po skončení diety následovat jojo efekt a hmotnost ještě vyšší než před začátkem diety.

Denní energetický příjem by nikdy neměl být nižší než 5000 kJ, i tento příjem by se měl volit jen zcela výjimečně, zejména v případě, když nemůžete příliš zvyšovat pohybovou aktivitu a když už máte zpomalený metabolismus po nespočtu předchozích diet.

 

U kvalitních krabičkových diet by měly být u jednotlivých jídel k dispozici kromě celkové energetické hodnoty také informace o zastoupení jednotlivých živin (bílkovin, tuků a sacharidů). U některých diet bylo však zjištěno, že uvedené nutriční hodnoty se od reality velmi liší. Ověřte si tedy, zda jídelníček sestavuje opravdu odborník s potřebným vzděláním.

 

Pečlivě si vyberte krabičky podle toho, kolik chcete shodit

 


Pokud byste chtěli příklad konkrétních diet, kde by měly být zaručeny kvalita a nutriční vyváženost, lze jmenovat například Zdravé stravování, Nutricare a určitě i řadu dalších.

 

 

Pokud se rozhodnete pro krabičkovou dietu, je v první řadě důležité zvolit správný denní energetický příjem. Většina krabičkových diet nabízí několik variant, většinou v rozmezí od 5000 do 10 000 kJ na den. Čím více možností firma nabízí, tím lépe, každý si může vybrat, co bude vyhovovat právě jemu.

Jak si však správně vybrat, pokud s hubnutím začínáte a tato čísla vám zatím moc neříkají? Nejlepší variantou je, když služba krabičkových diet zahrnuje i vstupní konzultaci s odborníkem, který vám doporučí optimální denní příjem, ideálně na základě osobní konzultace spojené s měřením složení těla a přibližným odhadem vašeho bazálního metabolismu. Pokud tato služba není nabízena, měla by vám být poskytnuta alespoň telefonická rada při objednání diety. Pokud objednávka proběhne bez jakéhokoli zájmu ze strany firmy, která dietu zajišťuje, určitě to není v pořádku.

 

Než se rozhodnete, dobře prostudujte jídelníček

 

Autor: Shutterstock.com
Většina firem nabízí i rozvoz krabiček přímo do vašich domovů či kanceláří, někdy máte možnost si krabičky každý den vyzvednout osobně. V obou případech je však nutné dávat pozor na to, aby nebyl přerušen chladicí řetězec, a nedocházelo tak ke kažení připravených jídel. Jídla by měla být rozvážena v chladicích autech nebo termoboxech. Zkuste si tuto informaci předem ověřit.

Dalším neméně důležitým kritériem výběru je samozřejmě také kvalita používaných surovin a chutnost připravených pokrmů. Leccos je možné poznat z jídelníčku, který je u většiny diet inzerovaný na internetových stránkách, jestli vám však jídlo bude opravdu chutnat, to zjistíte až po několika dnech diety. Výhodou proto je, pokud firmy nabízejí možnost vyzkoušet si během pár dní, zda vám jídlo vyhovuje, a ne když vás rovnou nutí do dlouhodobých programů.

Jídlo si musíte vždy vychutnávat a nemá smysl se nutit do jídel, která vám nechutnají. I to je jedna z nevýhod krabičkových diet, ne vždy se vám zrovna trefí do chuti. Některé firmy nabízejí i možnost zvolit si potraviny, které nejíte a budou ve vašich krabičkách nahrazeny jinými surovinami. Tato služba se však zcela jistě odrazí i na ceně diety.       

Krabičková dieta (správně sestavená) je vhodná pro časově zaneprázdněné klienty, kteří nemají čas nebo chuť sestavovat a připravovat si svůj vlastní jídelníček. Lze ji tedy v určitých situacích doporučit, ale vždy je lepší, když se naučíte sestavovat si sami takový jídelníček, který bude nejen nutričně vyvážený, ale bude vám i chutnat. Můžete si dát jídlo, na které máte zrovna chuť, a nebudete otrokem toho, co vás zrovna čeká v krabičce.

Nutričně vyvážený jídelníček vám pomůže sestavit program Sebekoučink na www.stobklub.cz, ten vám mimo jiné pomůže navrhnout i denní energetický příjem vhodný právě pro vás.

Autor: Hana Málková STOB

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji