Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Zázrak: Chlapec vážil po porodu 630 gramů, teď oslavil první narozeniny

6. ledna 2015 | 11:00

Když Britka Mhari Morrison otěhotněla, ani v nejhorších snech si nepředstavovala, jaký horor bude za pár týdnů prožívat. Přesně ve 20. týdnu těhotenství jí totiž praskla plodová voda a lékaři přišli s jasným doporučením – je potřeba provést potrat. Nešťastná matka se však nehodlala vzdát a rozhodla se za své dítě bojovat jako lvice! Nakonec ho přivedla na svět až o dalších pět týdnů později. 

Když manželé Morrisonovi uslyšeli krutý verdikt lékařů, hned věděli, že se mu vzepřou. Rozhodli se své dítě zachránit za každou cenu. V místní nemocnici však lékaři zachraňují pouze děti narozené ve 28. týdnu a později. 

Zoufalí rodiče se ihned vydali do nemocnice ve městě Portsmouth, která byla vzdálena více než 150 kilometrů. Tam lékaři připravili Morissonovy na nejhorší. "Váš syn má těžce poškozený mozek, nemá vůbec vyvinutou jednu plíci a nejspíš brzy po porodu zemře," prohlásil jeden z odborníků. I přesto se manželé rozhodli o život svého dítěte bojovat a lékaři se pustili do záchrany křehkého dětského života.

Jett vážil po narození 630 gramů.
Autor: profimedia.cz

Boj o vlastní život

O dalších pět týdnů později, ve 25. týdnu těhotenství, se statečným manželům narodil syn Jett. Vážil však pouhých 630 gramů. Zatím ještě neměl vyhráno.

Drobounký Jett byl okamžitě umístěn do inkubátoru. Jeho plíce nebyly vyvinuté, v srdci měl dva drobné otvory a trpěl těžkou žloutenkou. Lékařům i rodičům však ukázal, jaký je bojovník, a přesně tři týdny před původně plánovaným datem narození si ho rodiče konečně odvezli domů.

Šťastný konec

Nedávno oslavil statečný Jett první narozeniny a jeho zdravotní stav se podle lékařů stále lepší. "Věřím, že náš milovaný syn bude jednou úplně zdravý a bude žít normální život. Zároveň si strašně přeji, aby si náš příběh přečetly všechny ženy, které by se do stejné situace mohly dostat. Bojujte za své dítě, zázraky existují," vzkazuje všem ženám šťastná matka Mhari Morrison.