Dívka s Downovým syndromem zhubla o 40 kilo: Chtěla, aby jí to slušelo

Helen Barnaby chce v hubnutí pokračovat
Foto: Profimedia.cz
20. listopadu  2016 
 06:00

Šestadvacetiletá Helen Barnaby vážila více než sto kilo, takže jí nezbývalo než nosit mimořádně neforemné oblečení. Navíc jí i obyčejná chůze činila čím dál větší potíže, a tak se hýbala méně a méně a váha dál stoupala. Tím spíše, že mladá žena zároveň milovala takové pochoutky, jako jsou třeba tousty s arašídovým máslem. 

Myslíte si, že když má někdo postižení, jako je třeba Downův syndrom, že je mu jedno, jak vypadá, protože to stejně nevnímá? Příběh Helen Barnaby z anglického Gloucestershiru vás přesvědčí o opaku. 

Tahle mladá dáma s Downovým syndromem zhubla o čtyřicet kilo, aby mohla nosit slušivé módní oblečení. A dneska si tak oblékne i krátkou sukni velikosti 12, zatímco ještě před necelým rokem a půl nosila velikost 22. Milovnice seriálových mýdlových oper vysedávala před televizí a mlsala, ale pak se své adoptivní matce Sally svěřila, že ji trápí, když nosí jen obří trika a kamaše či legíny. Sally se naštěstí pro Helen rozhodla, že jí pomůže zhubnout.

A vzala ji do místní pobočky organizace Weight Watchers, s jejíž pomocí hubnou lidé po celém světě. Sally tam za Helen podepsala smlouvu a nemůže si tohle rozhodnutí vynachválit. "Jsem hrdá na svou dceru, která má dnes o tolik více energie, a navíc vypadá mnohem lépe," říká dívčina adoptivní matka.

Milovala i sladká pití
Autor: Profimedia.cz
Tam Helen pomohli změnit životní styl. Nebylo to úplně snadné, protože mladá žena má podobně jako jiní lidé s Downovým syndromem od přírody pomalejší metabolismus, a tak musela být změna jejího jídelníčku skutečně radikální. Musela skoro vyloučit tuk a smažená jídla, naopak potřebovala naučit se jíst ovoce a zeleninu. Místo seriálů se teď hýbe s pomocí přístroje Wii Fit a kromě toho skáče na trampolíně. 

Byl nejvyšší čas, protože jinak by podle lékařů Helenina váha začala stoupat ještě rychleji, což by přímo ohrožovalo její zdraví. Sally (61) musela nejdříve svou adoptivní dceru přesvědčovat, aby s ní do Weight Watchers šla, ale nakonec se jí to podařilo. S manželem Neilem (63) se o ni stará od jejích devíti dní, protože její vlastní matka se jí kvůli postižení zřekla. 

"Dnes vypadá milionkrát lépe," míní Sally. Důležité podle ní je, jak moc se zvedla sebeúcta mladé Helen, která dnes může nosit oblečení, jaké se jí líbí. Sarah Witt z Weight Watchers řekla, že Helen je jejím největším úspěchem za celých dvacet let, co v organizaci působí. 

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji