Lenka zhubla 10 kilo za rok. Díky syrové stravě!

Lenka (28) dokázala za rok zhubnout 10 kilo.
Foto: archiv čtenářky
19. září  2015 
 06:00

Osmadvacetiletá Lenka si prošla v životě mnohým. Se zdravím byla dost na štíru. Problémy s atopickým ekzémem ji přiměly k radikální změně životního stylu. Díky přísné raw, tedy syrové dietě a józe nad ním vyhrála a ještě za rok zhubla 10 kilogramů.

Při výšce 161 centimetrů Lenka ještě před rokem vážila 61 kilo.
Autor: archiv čtenářky
"Všechno začalo mým psychickým zhroucením v osmnácti letech. Bylo to zlé, ale tuhle událost vnímám zpětně jako stěžejní, protože díky ní jsem zjistila, že nikdo jiný než já sama mi nepomůže," přiznává Lenka. V jejím životě se změnilo nad všechno.

Důvodem Lenčina hubnutí nebylo jen zbavit se kilogramů navíc, ale také se uzdravit, neboť odmalička trpěla atopickým ekzémem a s věkem se jí kupily i další zdravotní komplikace. "První zásadní zvrat přišel v momentě, kdy jsem dostala do rukou knihu paní Antonie Mačingové Zhubněte jednou provždy. Prakticky stačilo ji prolistovat a hned jsem věděla, že do toho jdu a se svou stravou něco udělám," vzpomíná Lenka. Ke klasické stravě se už nikdy nevrátila.


Všechny zdravotní problémy už jsou minulostí a Lenka je šťastná.
Autor: archiv čtenářky
Jóga mi obrátila život

Důležitou roli při jejím hubnutí sehrála i jóga. "Poprvé jsem se s ní setkala v květnu 2013, tedy ještě před začátkem své hubnoucí cesty. Bylo to pro mě stejně klíčové jako seznámení s raw food zhruba rok poté. Cítila jsem potřebu zkusit něco nového, tak jsem jela na návrh kamarádky na jóga detox víkend a zamilovala se do ní. Asi na to byl ten správný čas," popisuje Lenka. Po víkendovém semináři hormonální jógové terapie věděla s jistotou, že jógu zařadí do svého každodenního života.

Návštěva centra zdraví rozhodla

Jednou z posledních zásadních událostí, která ovlivnila její hubnutí, byla návštěva brněnského Centra zdraví. Stravovala se v té době už celkem „racionálně“. Pila ovocné šťávy, z pečiva jedla jen žitný chleba z kvásku, jedla hodně ovoce a zeleniny, luštěniny, maso minimálně a ryby asi jednou za 3 týdny. Vysadila přirozeně uzeniny i mléčné výrobky, sladkosti a také alkohol. V jejím jídelníčku nechyběly ani zelené potraviny jako ječmen a chlorella. Byla proto velmi překvapená, když naměřené údaje vykazovaly, že je na tom zdravotně dost špatně. A proto začala hledat příčinu.


 
Díky józe i zdravé stravě nabrala spoustu svalové hmoty.
Autor: archiv čtenářky
Zdraví mi ničily těžké kovy a práce

"Dozvěděla jsem se, že důvodem některých mých zdravotních problémů, například ekzému, je přítomnost těžkých kovů v organismu. Dostala jsem doporučení, že mám jíst co nejvíce čerstvé (živé, syrové) stravy, žádné maso ani ryby (pro období detoxikace striktně). Tím se odstartoval můj přechod na raw food a hluboká detoxikace za účelem zbavení se kovů, parazitů, chemikálií, odkyselení se a alkalizace organismu," popisuje čtenářka. Začala si také psát detoxikační deník, což každému vřele doporučuje.

Za rok, který věnovala své psychické i fyzické očistě, se jí podařilo rozloučit se s deseti kilogramy váhy (zejména tuků) a nabrala spoustu svaloviny, což je vidět na fotografiích mapujících její roční snahu. Pro udržení váhy a dobré psychické pohody pokračuje Lenka dál ve svém oblíbeném stravovacím režimu.

Lenčin jídelníček

Speciální jídelníček na hubnutí ani pro udržení Lenka nemá. V každém období vládnou jejímu stravování jiné potraviny. V létě je to ovoce, v zimě regionální ovoce, kořenová zelenina a „zahřívací“ potraviny (skořice, zázvor, chilli). Do pitného režimu zařadila trvale ovocné a zeleninové šťávy. Den pro ni začíná sklenicí vody. Dbá na to, aby byla co nejteplejší, aby podpořila takzvaný vnitřní oheň, který je pro metabolismus nesmírně důležitý.

Hodně také sází na spirulinu a lokální druhy listové zeleniny a bylin, protože jsou zdrojem všech esenciálních aminokyselin pro tvorbu bílkovin v těle. Což je důležité, pokud vytěsníte živočišné produkty ze svého života, jako to udělala ona. Že jí změna stravy a daný pohyb svědčí, jí po posledním měření potvrdila i výživová poradkyně. Na jaře 2015 měla dokonce jen 48 kilogramů. V téhle váze se prý ale necítí úplně spokojená, ideální je pro ni 51 kg.

Autor: Michaela Čapková

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji