Zhubla jsem, abych se nepotila a v noci nechrápala

Zhubla jsem, abych se nepotila a v noci nechrápala
6. ledna  2015 
 06:05

Naše čtenářka Julie nevážila metrák. Vlastně měla navrch jen nějakých deset patnáct kilo oproti váze na střední škole, takže její výsledná váha nebyla nijak fatální. Jenže se necítila dobře. A taky ji děsilo, že se začíná zadýchávat vedle svého přítele, když spolu jdou na výlet. A co hůře, vadilo jí i to, že v noci chrápe. 

"Občas mě napadlo, že bych měla něco shodit. Třeba před létem do plavek nebo tehdy, když jsme se chystali na kamarádčinu svatbu a já jsem chtěla, aby mi to tam taky slušelo," píše Julie, která se k tomu ale fakticky nikdy nedokázala odhodlat.

 

Větrník sem, větrník tam

 

Autor: Shutterstock.com
Protože ji nic nenutilo. Příteli se líbila i s kily navíc, vlastně ji takovou poznal. A to, že se mu líbí, jí dával docela často najevo. Navíc je relativně vysoká, takže se ani nadváha na její postavě neprojevila nějak ošklivě.

"Byla jsem holka krev a mlíko, což na dost mužů působí přitažlivě, navíc jsem se vždycky ráda hezky oblékala, na což okolí reagovalo příznivě – kolegyně mi vzhled chválily, kolegové se mnou laškovali, všechno se tak zdálo být v pořádku," popisuje mladá žena. 


Někde v hloubi duše sice uvažovala o tom, že by chtěla během pár let otěhotnět a že by před tím chtěla něco shodit. A bylo jí jasné i to, že kdyby ještě něco přibrala, což by se během let asi stalo, může se to projevit na jejím zdraví

Ale řešit tohle ve třiceti? Když vám přítel přinese domů milovaný větrník a on vám s váhou vlastně nijak nehne?

Proboha, já to neudýchám

 

"Jenže pak jsme loni časně na jaře šli na výlet a já měla pocit, že ten kopec prostě nevylezu, ačkoliv kolem mě mnohem rychleji stoupaly nahoru křehké důchodkyně.

Funěla jsem jako slon, neustále si odkašlávala, aby to nebylo tak patrné, a nahoru jsem vylezla červená a zpocená až na zadku," otřese se ještě dnes při vzpomínce naše čtenářka. Aby bylo jasno, nešlo o Sněžku či něco ještě náročnějšího. Byl to nikterak prudký Blaník. 

Pocit, že se moc potí a že její pot je během dne víc a víc cítit, už Julii neopustil. Dorazilo ji pak, když se jednou s přítelem dívali na romantický film a ona si u něj zdřímla. Probudilo ji vlastní zachrápání!

"Když jsem si šla něco hledat k tomu, proč ženy chrápou – vždycky jsem si to spojovala jen s muži – našla jsem, že toto riziko rozhodně stoupá s kily navíc. U mě to mělo přesně tenhle důvod," líčí Julie, která se po tomhle zážitku rozhodla, že už nebude patřit mezi lidi s nadváhou.

 

Konec hranolkům, smaženým křidélkům a sladkým tyčinkám

 

Autor: Shutterstock.com
Mladá žena měla velké štěstí, že nikdy předtím žádnou dietu nedržela, a tak jí stačilo k hubnutí poměrně málo. 

 

Přesněji řečeno, naučila se jen o něco méně jíst a o něco více se hýbat. 

 

A jednou provždy se rozhodla jíst jen zdravé věci – čímž nemyslela zrní nebo podobné extrémy, ale například si vystavila osobní stopku vůči jídlům z fast foodu. "Když mě ve městě přepadne hlad, koupím si dneska místo bagety nebo něčeho smaženého deset deka šunky a banán," líčí Julie ve stručnosti svůj hubnoucí plán a odhodlání, díky němuž zhubla loni za půl roku deset kilo a od té doby si nižší váhu bez potíží drží. 

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji