Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Nechcete být cítit potem? Upravte si jídelníček!

Dávejte si pozor na to, co jíte! Váš pot totiž může být nepříjemně cítit.
14. července 2013 | 10:00

Je léto a problémy s pocením a případným odérem potu a celého těla mívá hodně lidí. Samozřejmě, vše se dá řešit častým mytím, deodoranty a podobně. Ale existuje i jiné řešení. Totiž: voníte podle toho, co jíte!

Nejhorší je česnek
O tom, že česnek je potravina, která vylučuje specifickou vůni a je cítit i z pokožky, ví většina lidí. Proto ho někteří ani nejedí. Podobné je to i s cibulí. Když této sice skvělé a zdravé zeleniny sníme víc, nebo ji jíme častěji, tak si můžeme vyplachovat ústa třeba dvacetkrát denně, nebo si stále čistit zuby, stejně bude její odér cítit z našich pórů a z našeho potu. A nepomůže ani voňavka.

Ilustrační foto
Autor: Profimedia.cz
Uzeniny a maso
Všechny tyto dobroty, od klobásek až po grilovaný steak nám sice chutnají, ale ve střevech a celém zažívacím traktu leží i několik dní, hnijí tam a vypouštějí páchnoucí toxiny. Ty pronikají do celého těla a odér naší kůže je pak nevábný.

Jogurty a sýry
Přestože do těchto produktů by to nikdo neřekl – všichni říkají, jak jsou zdravé,  jejich problémem je množství bílkovin, které obsahují. Ty se hromadí v žaludku, kde se rychle začnou rozkládat. A to je pak cítit z úst.

Udělejte si doma ty nejlepší z dezertů, které milovali rakouští císaři i císařovna Sissi!
Autor: Shutterstock.com
Cukry
Zní to podivně? Je to ale pravda. Pokud jíme cukru hodně, je to nezdravé a tloustneme. Když ho jíme příliš málo, je z nás cítit aceton – z dechu, z kůže, z potu a ostatních tělních tekutin. Není to vůbec příjemného.

Vláknina
Kdo si myslí, že vláknina je super potravina, která nemůže způsobovat zápach těla, tak je na omylu. Proto radíme: dávejte si ji tak akorát. Když jí je moc, ucpává střeva, jídlo v nich hnije, vznikají toxiny a ty se pak vstřebávají i do těla a kůže. A naopak: jestli jí je málo, zažívání se zpomaluje, potraviny leží v zažívacím traktu déle a problém s odérem z hniloby je opět tady.

skvrny od potu
Autor: Shutterstock.com

Autor: Silvie Risová