Můžete na kole zhubnout? Ano, ale musíte dodržovat několik zásad

  • Můžete na kole zhubnout? Ano, ale musíte dodržovat několik zásad
    9. dubna  2018 
     06:00

    Není pochyb o tom, že cyklistika je zdraví prospěšná. Pokud ale chcete zhubnout, je vhodné střídat jízdu na kole s jinými aktivitami. Na kole totiž pracují hlavně spodní končetiny, a horní tak trochu zahálejí. Vedle toho je nutné zvolit vhodné tempo a taky i intenzitu, abyste opravdu shodili nějaké to kilo.

  • Kolo, běh, nebo chůze?

    Autor: iStock

     

    Za hodinu chůze rychlostí šest kilometrů v hodině spálíte přibližně 1200 kilojoulů. Pokud za hodinu uběhnete asi sedm kilometrů, spálíte přibližně 1900 kilojoulů. Při jízdě na kole rychlostí devět kilometrů v hodině, což je tedy velmi pomalé tempo, spálíte jen něco přes tisíc kilojoulů. Abyste tedy na kole spálili víc, měli byste šlapat aspoň rychlostí 15 kilometrů za hodinu, a ještě občas šlapat do kopce. Pojedete-li tedy svižně, můžete spálit až 2500 kJ za hodinu!

     

  • Jak šlapat, abyste hubli

    Autor: iStock

     

    Pokud chcete jezdit na kole jen tak pro radost a relaxaci, pak vám stačí krátká vyjížďka jednou týdně. Jestli ale chcete hubnout, chce to jezdit pravidelně a častěji – ideálně 2x až 3x týdně. Domníváte se, že čím náročnější tempo, tím budete rychleji hubnout? Ne tak docela. Vyšší intenzita sice znamená rychlejší spalování, ale tělo si energii začne brát z cukrů. Budete pak unavenější, budete mít větší pocit hladu a spálíte ve finále méně tuků.

  • Intenzita a pravidelnost

    Autor: iStock

     

    Pro hubnutí na kole je vhodnější mírnější intenzita, při níž se navíc zlepšuje fyzička, při níž tělo lépe spaluje tuky. Aby jízda na kole vůbec měla nějaký smysl, musíte jet dostatečně dlouho. Prvních zhruba deset až patnáct minut totiž spalujete cukry, pak teprve začnete pálit tuky. Naplno se rozjede váš spalovací metabolismus až po půlhodině. Na hubnutí je tedy potřeba minimálně půl hodiny, ideálně pak hodina a více.

     

  • Pořiďte si chytré pomocníky

    Autor: iStock

     

    Chcete se poměřovat s ostatními? Nemusíte nutně závodit. Jak říká Kateřina Princová z cyklistického e-shopu kola-radotin.cz, můžete si stáhnout do chytrého telefonu některou z mobilních aplikací. „Mezi cyklisty je oblíbená aplikace strava.com, která sama sleduje, jak rychle jste projeli některý z měřených úseků, a srovnává čas s výsledky ostatních,“ radí Kateřina Princová. Vedle toho aplikace samozřejmě měří vaši rychlost, překonanou vzdálenost a spálené kalorie. Některé aplikace dokážou dokonce koučovat díky hlasovým pokynům. Jediná nevýhoda: chytrý telefon musíte mít pořád u sebe. 

  • Nezapomínejte jíst

    Autor: iStock

     

    Největší chybou je před vyjížďkou na kole nejíst. Nedočkali byste se žádného efektu, tělo by bylo ve stresu a energii by si ukládalo do zásob. Jídlo je důležitou složkou každé sportovní aktivity! Asi devadesát až sto dvacet minut před jízdou na kole si můžete dopřát jakékoli jídlo bohaté na sacharidy, a to nejlépe na ty složené, které se pomalu vstřebávají a na delší dobu vám dodají energii. Po jízdě na kole si zase dejte nějaké bílkoviny, třeba ve formě masa nebo proteinové tyčinky. Pokud hubnete, hlídejte si obsah cukru v potravinách!

     

    Stačí při hubnutí pouze změnit jídelníček? Odpověď najdete v našem VIDEU:

    Video se připravuje ...
    Úspěch v hubnutí záleží na jídle jen z jedné třetiny. Musíte se hýbat! • VIDEO: Vím, co jím

     

     

     

/
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji