Co doopravdy rozhoduje o rychlosti hubnutí? Berte to vážně!

Co doopravdy rozhoduje o rychlosti hubnutí? Berte to vážně!
17. února  2018 
 06:00

Stanovit si cíl, že zhubnete, je skvělé. Ovšem je taky důležité, abyste byli realisté, protože pokud máte velkou nadváhu, jen těžko můžete všechno shodit během jednoho týdne. Jen si vzpomeňte, jak dlouho jste ta kila nabírali – taky to chvíli trvalo. Změna životního stylu vyžaduje čas a trpělivost, takže je lepší nastavit si menší a reálné cíle. Co dalšího byste měli mít na paměti?

Akceptujte průběh hubnutí

Existuje rozdíl mezi tím, jestli potřebujete shodit dva kilogramy nebo patnáct. „Lidé, kteří mají větší nadváhu, mohou zpočátku diety zhubnout rychleji než ti druzí,“ říká Bonnie Taub-Dix, autorka knihy BetterThanDieting. To je naprosto normální a nemusíte z toho panikařit. Lidé s vyšší nadváhou ztrácejí přirozeně zpočátku více, protože aby tělo fungovalo, spaluje více kalorií. Někdy se tedy zdá snadnější shodit dvacet kilogramů než pět.

Minimální příjem kalorií není vhodný

Drastické omezení kalorického příjmu se může zdát jako nejlepší cesta ke snížení hmotnosti, ale není to pravda. „Existuje mylná představa, že když omezíme kalorický příjem, rychleji zhubneme,“ říká Amy Lee, vedoucí lékařka společnosti Lindora Medical Weight Managment Corporatin a vedoucí výživy pro Nucific.

„Přirozený proces omezení kalorií vám sice často pomůže zhubnout, ale může se stát, že zhubnete i svalovou hmotu, což není dobře. Zaměřte se spíše na vyloučení kalorií z jednoduchých a rafinovaných cukrů, což je první krok při ztrátě tuku,“ dodává. Pomalejší proces pomůže lépe se přizpůsobit změnám, ke kterým dochází ve vašem těle.

Cvičení je nezbytný pomocník při hubnutí

Když chcete hubnout, musíte spálit víc kalorií, než přijmete. To znamená, že hubnutí a cvičení jde ruku v ruce. Pokud tedy jíte méně, ale vůbec nejdete do posilovny nebo si zaběhat, nemusí být výsledky tak moc vidět, protože vaše tělo si může myslet, že máte nějaké potíže, a jde do úsporného režimu a všechny kalorie začne ukládat do tukových zásob. Cvičíte-li, ale nehlídáte si jídelníček, můžete se sice cítit silnější a pevnější, ale vaše hmotnost nemusí vůbec klesat. Ideální je tedy propojit obojí.

Pozor na potraviny, které zavodňují

To, co jíte, může ovlivnit, kolik vody vaše tělo uchovává. „Sůl působí jako magnet na vodu, drží ji a způsobuje otoky prstů a kotníků,“ říká Bonnie Taub-Dix. Některým lidem mohou vadit i sýry, které nadýmají. Pokud tyhle potraviny z jídelníčku vyloučíte, můžete zaznamenat rychlejší pokles váhy. Nicméně to ještě nemusí znamenat, že jste skutečně zhubli. Proto se nezaměřujte „jen“ na číslici na vaší domácí váze, ale hlavně na to, jak se cítíte.

Spánek má vliv na hubnutí

Děláte všechno tak, jak máte, ale pořád nevidíte výsledky? Může to být způsobeno tím, že v noci dostatečně nespíte. „Lidé, kteří dost nespí, mají vyšší hladinu stresových hormonů, které mohou přispět k celkovému zánětu v těle. Ten pak přispívá ke zhoršení chronických stavů, jako jsou hypertenze, cukrovka a další,“ říká Amy Lee. Lidé, kteří spí jen pět a půl hodiny, hůře hubli a ztráceli tuk na rozdíl od těch, kteří spí osm hodin a více. „Nedostatečný spánek navíc zvyšuje touhu po jídle s vyšším obsahem kalorií v důsledku hormonálních změn, které regulují hlad a sytost,“ dodává.

Jakých deset potravin vám pomůže při hubnutí? Podívejte se na VIDEO:

Video se připravuje ...
Deset superpotravin, které vám pomohou při hubnutí. • VIDEO: Markéta Tošnarová/mojezdravi.cz

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji