Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Češi solí až třikrát více, než by měli. Hrozí jim tak obezita i vysoký tlak

Jak se zbavit přebytečné soli v jídle?
11. září 2016 | 06:00

Sůl je nad zlato, učili nás od dětství. Jenže nás pomalu zabíjí, stojí totiž za řadou zdravotních problémů, mimo jiné i za naší nadváhou. Jak spotřebu soli účinně a navždy snížit? 

Kuchyňská sůl má chemický název chlorid sodný, skládá se tedy ze sodíku a chlóru. Ty spolu s dalšími minerálními látkami a stopovými prvky zabezpečují udržení rovnováhy tekutin v těle. A to není všechno – podílejí se na správné funkci nervů a svalů, srdce, ledvin a střev.

Sůl používaná v domácnosti je navíc obohacena o jód, jehož nedostatek způsobuje například zhoršení funkce štítné žlázy. Z jídelníčku ji tedy úplně vyloučit nemůžeme. Ale na slané chuti jsme bohužel závislí natolik, že to se solí přeháníme. Místo pomoci pak začíná škodit.

Místo lžičky rovnou lžíce
Češi solí až třikrát více, než by měli.
Autor: Shutterstock.com

Ve spotřebě soli jsme rekordmani. „Průměrně každý z nás sní okolo 13 gramů soli za den, což je více než dvojnásobek doporučené denní dávky,“ říká Jiří Brát, odborník iniciativy Vím co jím a piju. Světová zdravotnická organizace doporučuje, aby soli přijímali dospělí denně méně než pět gramů – to je jedna kávová lžička. Kdepak ale na nás se lžičkou, my sůl jíme po lžících!

Čeští muži konzumují 16,6 gramu a ženy 10,5 gramu soli denně. Děti na tom také nejsou dobře – průzkumy jídelníčků těch nejmenších prokázaly, že 80 % dětí ve věku od 7 do 12 měsíců – ano, čtete správně, jedná se o úplná mrňata – přijímá téměř dvojnásobné množství soli, než by mělo. Tím, že si na slanou chuť zvykají už v batolecím věku, vyžadují ji samozřejmě i v dalších letech. K uspokojení svých chuťových pohárků si pak vybírají raději více slaná jídla.

Můj doktorský sen

„Přála bych si, aby bylo normální, že na pultech budou k mání potraviny s menším množstvím soli. A ty přesolené aby se krčily jako nezdravé někde ve spodních patrech regálů,“ říká další z odbornic iniciativy Vím co jím profesorka Věra Adámková, preventivní kardioložka z pražského Institutu klinické a experimentální medicíny.

Sůl
Autor: Shutterstock.com
Jenže přání se asi hned tak nesplní. Čeští výrobci se před časem obrátili s nabídkou méně slaných potravin na řetězce hypermarketů, zda by bylo možné, aby je ve svých prodejnách podpořily. „Zatím ale neuspěli, manažeři tvrdili, že nízko solené potraviny se neprodají,“ kroutí hlavou lékařka, která ve své ordinaci každý den vidí, jak se lidé špatným stravováním ničí.

Jak z kola ven?
sůl
Autor: Shutterstock.com

Máte doma na stole neustále připravenou slánku a mnozí členové rodiny si přisolí, aniž by jídlo ochutnali? Tím, že slánku dáte z dosahu stolovníků, učiníte první krok, ne ale ten nejpodstatnější. Pokud chcete radikálně omezit přísun soli, musíte se soustředit při nákupu hotových potravin. V nich je totiž tolik skryté soli, že tvoří 75 až 80 % celkového denního příjmu!

Čtěte pozorně etikety na výrobcích, obsah soli zde musí být povinně uveden. Možná vás překvapí, že sůl najdete i ve sladkostech. Výrobci ji tam přidávají, protože sůl sladkou chuť zvýrazní. Nebo se řiďte logem „Vím co jím“. Když má výrobek tohle logo na obalu, zaručuje nejen nízký obsah soli, ale i dalších rizikových živin, jako jsou jednoduché cukry nebo nasycené a transmastné kyseliny.

Autor: Zdena Lacková
Video se připravuje ...