Pokud chcete vyzkoušet něco, co je a vlastně není dieta, podívejte se do knihy Joela Fuhrmana Žijte bez diety, kterou vydalo nakladatelství Mladá fronta. Autor v ní přichází s výživovým konceptem, který prý navždy změní váš přístup ke stravování. Ovšem jestli to vydržíte, to už nezaručujeme. Není to totiž žádná sranda.
O jaký výživový koncept jde? O nutritariánství. Název zní tak trochu jako z vědecko-fantastického filmu, v podstatě ale nejde o nic jiného než o způsob stravování, který spočívá ve snaze maximalizovat objem přijímaných správných živin. Díky tomu, že sledujete v potravinách hlavně živiny, minimalizujete tak zároveň počet kalorií, takže se nejen zbavíte přebytečných kilogramů, ale vaše tělo taky bude lépe fungovat.
Kniha je poměrně revoluční – některé autorovy názory možná neskousnete, ale je to čistě na vás. V knize totiž například tvrdí, že olivový olej a středomořská strava jsou přežitek a nesmysl. Nesouhlasí také s názorem, že bychom měli do naší stravy přidat více ovoce a zeleniny – podle něj je zapotřebí z těchto potravin udělat hlavní část naší stravy, nikoli pouze navýšit jejich příjem!
Co dalšího se v knize dozvíte? Naučíte se, jak se osvobodit ze spirály potravinové závislosti, toxického hladu a přejídání, poznáte, v čem spočívá síla listové zeleniny, bobů, cibulovin, hub, bobulí, semínek a ořechů, které dokážou nastartovat fungování hormonů a buněk tak, aby podpořily hubnutí. No a osvojíte si prověřenou strategii pro trvalý úbytek váhy. Úplně tak snadné to ale nebude.
Autor mimo jiné totiž nabádá k tomu, abyste neposlouchali nesmysly o střídmosti a veškeré „toxické“ potraviny si prostě odepřeli jednou provždy. Tedy žádné „jednou týdně si dám guláš“, stačí prý jediné sousto návykové potraviny a vyvolá to stejný efekt jako jedna jediná cigareta u odnaučeného kuřáka.
Jeho rady, že už nikdy nevezmete do úst nic zpracovaného, nic zakázaného a nezdravého, jsou dost radikální, ovšem výsledky mnoha hollywoodských hvězd mluví za vše. Můžete vyzkoušet denní jídelníček podle populárního amerického lékaře Joela Fuhrmana.
Ukázkový jídelníček hollywoodských hvězd na jeden den:
(Když nemáte čas vařit)
Snídaně:
2 kusy ovoce, 30 g mandlí (asi čtvrtina šálku)
Oběd:
• Velký salát s míchanou zeleninou, pokrájenou jarní cibulkou, balenými nebo konzervovanými fazolemi a jednoduchou avokádovou zálivkou – nebo kupovanou. Vše s nízkým obsahem soli a bez oleje.
• Jeden krajíc 100% celozrnného pečiva či pečiva z klíčků.
• Jeden kus čerstvého nebo mraženého ovoce.
Večeře:
• Salát z míchané listové zeleniny s avokádovou zálivkou.
• Polévka z černých fazolí s quinoou nebo kupovaná zeleninová polévka s boby s nízkým obsahem soli, do které přidáte mraženou zeleninu.
• Banán s přírodním arašídovým máslem nebo máslem ze syrových kešu ořechů.
Recept na avokádovou zálivku (4 porce)
Budete potřebovat: 2 avokáda, šťáva z limetky, 1 stroužek česneku – protlačený, ¼ šálku nasekané cibule, 2 lžíce lahůdkových kvasnic, 1/8 kajenského pepře, ¼ šálku vody
Postup: Všechny suroviny vložte do vysoce výkonného mixéru nebo robotu a zpracujte dohladka. V případě potřeby přidejte vodu.
Kolik ovoce a zeleniny bychom měli sníst podle iniciativy Vím, co jím? Podívejte se na VIDEO: