Přibíráte, protože večer pořád něco jíte? Takhle se to odnaučíte!

  • Přibíráte, protože večer pořád něco jíte? Takhle se to odnaučíte!
    12. října  2017 
     06:00

    Každé ráno se probudíte s novou energií a s rozhodnutím vzít zdravé stravování zase pevně do svých rukou. Snídaně i svačina jdou jako po másle. U oběda už musíte pevně stisknout zuby, abyste vydrželi další porci salátu. No a u večeře už chodíte k ledničce jak bezední a nemůžete ovládnout své chutě. Důvod je jednoduchý: máte prostě hlad! Jak se konečně zbavíte večerního přejídání?

  • Jídlo si rozvrhněte na celý den

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Abyste se vyhnuli hladu, je důležité jíst pravidelně přibližně každé tři hodiny malé porce zdravého jídla. Na tak časté jedení možná nejste zvyklí, a proto budete na začátku překvapeni, že na hlad skutečně nezbude čas. Protože jen málokdo má během dne čas na přípravu pokrmu každé tři hodiny, je důležité si porce připravit už předešlý den. Díky pravidelnému přisunu energie se vyhnete nejen hladu, ale i kolísání hladiny krevního cukru v těle a především nežádoucím návalům chutí po celý den.

  • Nevyhýbejte se přílohám

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Základem dietního jídelníčku je vyvážená strava. To znamená, že vaše jídlo by mělo obsahovat jak porci zeleniny, tak i zdánlivě nezdravé tuky a cukry. Z celkového denního příjmu by tak měly bílkoviny zaujímat 10 až 30 % příjmu, sacharidy 50 % a tuky 30 až 35 %. To, že se vyhýbáte přílohám, tedy nezískáváte potřebné množství sacharidů například z rýže nebo brambor a chybí vám také vláknina z celozrnného chleba, se později rychle projeví. Tělo pak právě večer snadno sáhne po cukru v podobě čokolády nebo nezdravého pamlsku.

    Proč byste se neměli vyhýbat přílohám?

    Video se připravuje ...
    Jíte zeleninu místo příloh? Chyba! Možná kvůli tomu nehubnete • VIDEO: Vím, co jím a piju

  • Nepodceňujte svačiny

    ...
    Autor: shutterstock.com

    I správná odpolední svačina má velký vliv na vaše chutě během večera. Rozhodně byste ji neměli vynechávat! Pokud jste si ji nestihli připravit předem, pak rychle zaběhněte do obchodu a nakupte si zásobu zdravých trvanlivých potravin, ať jste na podobnou přepadovku raději příště připraveni. Ideální jsou sušené ovoce bez přidaného cukru, celozrnné nebo ovesné tyčinky s nízkým obsahem cukru, kefírová mléka bez příchutí, nesolené oříšky, rýžové nebo kukuřičné knackebroty nebo třeba sušené maso.

  • Když už, tak zdravě

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Když už si skutečně nemůžete pomoci a večer vás přepadne chuť něco si zobnout, vyhněte se alespoň tučným a sladkým dobrotám. Mezi zakázaná jídla tedy patří uzeniny, salámy, sýry a samozřejmě brambůrky a cukrovinky. Vyhněte se také většímu množství alkoholu, který obsahuje vysoký podíl cukru. Ideálním řešením jsou zeleninové tyčinky s tvarohovým dipem, nesolené ořechy nebo lehké saláty. Zelenina vás díky obsahu vlákniny dokonale zasytí a podpoří lepší trávení. Pokud zvolíte třeba mrkev, kedlubnu nebo červenou řepu, zaženete dokonce i chuť na sladké.

  • Stolujte

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    I když se vám to možná zdá jako hloupost, i správné stolování má vliv na množství a kvalitu jídla, které spořádáme. Jedení u televize dokáže naši pozornost vůči jídlu natolik rozptýlit, že jsme schopni sníst pytlík brambůrků úplně bez povšimnutí. Představte si, že takové balení zobete u jídelního stolu bez jakéhokoliv rozptýlení! Těžko se dá uvěřit tomu, že byste ho skutečně sezobali na posezení, že? Vyhněte se také sledování pořadů o jídle, které vám pak můžou zbytečně dráždit chuťové buňky.

/
Autor: Rebeka Stoklasová

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji