Super trik! Dostaňte svůj hlad pod kontrolu, aby vás už neovládl

Super trik! Dostaňte svůj hlad pod kontrolu, aby vás už neovládl
5. srpna  2017 
 06:00

Když jste ve stresu, cpete se čokoládou? Když se nudíte, bezmyšlenkovitě chroupáte chipsy, dokud nevyprázdníte celý pytlík? Po náročném pracovním dni vás uklidní zmrzlinový pohár? Pak máte problém s emočním a stresovým přejídáním, a dokud tohle nezvládnete, nepodaří se vám zhubnout. Otevřete knihu Jezte chytře aneb Eat.Q. od Susan Albers a možná už za pár týdnů budete o pár kil lehčí!

Sáhnete-li po téhle knize, zjistíte, že klíčem k dlouhodobému dobrému vztahu s vaším tělem nejsou žádné módní diety nebo pocity viny, když si stoupnete na váhu. Autorka Susan Albers, klinická psycholožka, která se specializuje na hubnutí, fyzický vzhled a emoční jedení, vás v knížce naučí, jak vystavět pevné emocionální a mentální základy k tomu, abyste se zdravě stravovali a abyste u toho vytrvali, aniž byste každý večer vyplenili ledničku. Její taktika zní jednoduše: Proměňte osvědčenou sílu emoční inteligence v inteligentní jedení. Pak se zlepší i váš vztah k jídlu od základů.

Autor: Kosmas

Ne každý člověk je emocionálním jedlíkem, ale rozhodnutí každého z nás je ovlivněno emocemi. Emocionální jedení je bohužel ničivou odpovědí na emoce. A za nezdravými stravovacími rozhodnutími a přejídáním se často skrývají emoce, které si vůbec neuvědomujeme. U emocemi řízeného jedení se váš výběr jídla zakládá částečně i na tom, jak se cítíte v okamžiku, kdy se rozhodujete o tom, zda, co a kolik budete jíst. Při "chytrém jedení" jde o všímavost a uvědomění si svých pocitů, a tedy i o oddálení toho, co skutečně sníte. V knize autorka poradí, jak řešit emočně vypjaté situace, jak rozklíčovat to, co cítíte, a jaké pomůcky vám v tom pomohou. Jednou z nich je pravidlo pauzy.

Nejdůležitější pomůcka: pravidlo pauzy

V teorii emoční inteligence je uvědomění klíčem ke zlepšení kvality rozhodování a vědomá pauza vám pomůže uvědomění dosáhnout. Vzhledem k tomu, že vytváří mezeru mezi impulzem k jídlu a jedením samotným, může vám tento prostředek pomoci:

• uvědomit si moment rozhodnutí

• naladit se na to, co cítíte, a na intenzitu hladu

• uklidnit se, takže se dokážete rozhodnout s jasnou myslí.

 

Tím, že si dopřejete přestávku, přelstíte svůj organismus, takže si bude myslet, že jste klidní. Záměrně ho zpomalíte, a to vám umožní rozhodnout se prozíravě. Tohle pravidlo můžete použít pokaždé, když se chystáte jíst, když se potýkáte s rozhodnutím souvisejícím s jídlem (například když přemýšlíte o přídavku). Je důležité při určení pocitů ve chvíli, kdy je budete prožívat, k rozpoznání skutečnosti, že jste ve stresu a pociťujete nutkání ke stresovému jedení, nebo při promyšlené reakci na vlastní emoce. A jaké složky má pravidlo pauzy?

Uvědomění: na chvíli se zastavte, přizpůsobte se.

Dopřejte si aspoň deset sekund, než se ponoříte do uvědomění.

Pochopte své pocity. Popište dvěma třemi slovy, co cítíte (smutek, vztek, spokojenost, znechucení). Pak se sami sebe zeptejte, zda se vaše myšlenky řídí emocemi. Nakonec se přizpůsobte svému tělu. Nabízí vám nějakou nápovědu? Máte zaťaté pěsti, pokleslá ramena, plytce dýcháte? Mezeru mezi pocitem (hněv, frustrace, smutek) a činem (jedení) zaplňte povzbuzujícími slovy: to přejde, přežiju to, není to konec světa, zachovám klid a půjdu dál.

Setrvejte v okamžiku. Proveďte soustředěné dechové cvičení – pomalu se nadechněte nosem, pokud potřebujete nějakou představu, představte si, že vdechujete vůni oblíbené svíčky. Našpulte rty a velmi pomalu vydechněte. Zastavte se a chvíli tak vydržte. Tento postup opakujte 10x, pokud jste ve stresu, opakujte ho tolikrát, dokud se neuklidníte. Až pak udělejte rozhodnutí.

Pouvažujte o svých možnostech výběru, dejte si aspoň dvě. Mohou se týkat jedení (možnost A: sním další porci, možnost B: nedám si ji, možnost C: dám si jen jedno sousto), případně si nabídněte alternativy k jídlu, které vás uklidní (procházka, cvičení, počítačová hra, křížovka, meditace atd.).

 

Podívejte se na naše VIDEO, ve kterém najdete několik tipů, jak se zbavit stresu:

Video se připravuje ...
Pár tipů, jak se zbavit stresu • VIDEO: Markéta Tošnarová / iStock.com

 

Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji