Jak zhubnout ve 20, 30, 40 nebo 50 letech? Tohle skutečně zabírá!

  • Jak zhubnout ve 20, 30, 40 nebo 50 letech? Tohle skutečně zabírá!
    12. dubna  2017 
     06:00

    V každém věku potřebuje naše tělo něco jiného. Týká se to i hubnutí. Věnujte pozornost signálům vlastního organismu a váhu si udržíte nebo zhubnete mnohem snáze. 

  • Když je vám 20 – voda a pravidelná strava

    Video se připravuje ...
    Šest potravin, které vám pomohou vytvarovat "pekáč buchet" na břiše. • VIDEO: Jiří Sládeček / BPŽ
    U většiny dvacátníků je nejtypičtějším znakem jejich životního stylu to, že chodí spát pokaždé jindy. Mladí lidé si užívají nejen víkendových párty, mnohdy se celé noci učí nebo narychlo dopisují školní práce. Při všem, co chtějí a potřebují stíhat, se mnohdy za celý den nestačí najíst. Rada pro ně zní: "Pozor na alkohol a hlad. Jezte pravidelně, zvyšte příjem kalorií a pijte vodu!"

    Každý ví, že alkohol dehydratuje organismus, a to především ve chvíli, kdy ho vypijete příliš mnoho za velmi krátkou dobu. Pokud jste tedy na nějaké párty, myslete na to, že ke každému alkoholickému nápoji byste měli vypít sklenici vody. Co se týče kalorií, je alkohol skutečný zabiják. Jedna plechovka piva má téměř 900 kJ, což je při denním příjmu kolem 7000 kJ denně téměř jedna sedmina. Velkou dietní pastí jsou i tvrdý alkohol a míchané nápoje. Navíc všichni víme, že alkohol také stimuluje chuť k jídlu a že s vypitým množstvím se ztrácejí i zábrany a pevná vůle. Nemluvě o tom, co do sebe člověk nasouká další den, kdy se dostaví kocovina. Zkuste tedy během oslav více pít vodu a na druhý den si připravit nějakou zdravější verzi „kocovinových“ jídel – když majonéza, tak v zeleninovém salátu, a ne na šesti chlebíčkách.

    Zajímají vás nejlepší cviky pro pevné a ploché břicho? Čtěte zde.

  • Když je vám 30 – zelenina a polévky

    ...
    Autor: Shutterstock
    Cítíte, že vlak nedobíháte tak jednoduše jako dříve? Častěji se zadýcháte, rychleji unavíte a viníte za to těhotenství, nátlak v práci nebo časové vytížení? Po třicátém roce jsou tyhle pocity ale zcela běžné. Svalové hmoty začíná pomaličku ubývat, vše se ale dá zachránit správnými stravovacími návyky. Začněte si vařit doma! Naplňte ledničku zdravými potravinami, které nevyžadují dlouhé přípravy. Vsaďte na saláty – zkuste například listy salátu s lososem, dijonskou hořčicí, balzamikovým olejem, bylinkami, cizrnou a mandlemi. V zimě si vařte zeleninové polévky a vývary. Spočítejte si také, kolik kávy se smetanou nebo mlékem za den vypijete. A pokud ji ještě sladíte, může vám to také „hodit“ v součtu až jedno jídlo navíc.

  • Když je vám 40 – bílkoviny a pohyb

    Video se připravuje ...
    Zlozvyky, kterých se zbavte, pokud chcete trvale zhubnout • VIDEO: iStock.cz/mojezdravi.cz/ccmixter.org
    Ve 40 se zpomaluje metabolismus. Hubnutí je tedy mnohem komplikovanější než dříve. Teď je vaším největším přítelem strava plná bílkovin, která vám nejen pomůže udržet svalovou hmotu, ale dokáže vás i správně zasytit tak, že nebudete mít brzy hlad, a dokáže udržet správnou hladinu cukru v krvi. Vsaďte na listovou zeleninu a luštěniny. Nezapomínejte ani na pohyb, tím ovšem nemyslíme hned každodenní běh. Stačí svižnější patnáctiminutová procházka denně: využijte cestu do práce nebo z práce.

    Vyhýbejte se sušenkám, bílému pečivu a těstovinám – sacharidy jsou teď pro vás horší než tuky. Dobře si zapamatujte ideální poměr potravin, kterými můžete zaplnit svůj talíř: 2 šálky zeleniny a půl šálku hnědé rýže, fazolí nebo celozrnných těstovin.

    Deset tipů na zdravé a jednoduché svačinky najdete zde.

  • Když je vám 50

    Autor: Shutterstock
    V padesáti ztrácíte estrogen a blíží se menopauza. Hromadí se vám tuk v oblasti břicha? Jíte čím dál tím méně, abyste tomuto hromadění zabránily? Špatně! Změňte složení, nikoliv velikost porcí.

    Úbytek svalové hmoty pokračuje a v padesáti letech jí máte o dvacet procent méně než ve dvaceti. A protože je sval metabolicky aktivní, čím méně jich budete mít, tím pomaleji půjdou tuky dolů. Vyplatí se získat svalovou hmotu zpět – ideálně při posilování. V tělocvičně se ovšem nezaměřujte jen na určité problematické partie. Posilování berte jako komplexní záležitost, protože v situaci, kdy některé svaly opomenete, může dojít k tomu, že postava nebude rovnoměrná a mohou vzniknout dysbalance. Svalům napomůže i dostatek vitaminu D.

    Nastupující klimakterium doprovází řada nepříjemných příznaků: výkyvy nálad, splín, deprese, nespavost, úzkost, migrény, zavodňování organismu a další. Zařaďte si do jídelníčku jídla bohatá na fytoestrogeny. Mezi ty patří pohanka, jáhly, celozrnná rýže. U ovoce sáhněte po jablkách, hruškách, banánech, meruňkách. Jezte listovou zeleninu a také ředkvičky, dýně. A nezapomeňte na dostatek omega-3 mastných kyselin, které jsou obsaženy hlavně v rybách.


    Klimakterium ovlivňuje nejen genetika, ale i další faktory. Jak se zbavit nepříjemných příznaků a jak nepřibrat? Kdy pomohou hormony a co dělat, když je lékař nedoporučuje? Vše o klimakteriu čtěte na mojezdraví.cz.




/
Autor: Markéta Tošnarová
Klíčová slova:

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji