Povánoční detox: Připravte se na Silvestra a pak na hubnutí, zkuste vodu s citronem

  • Povánoční detox: Připravte se na Silvestra a pak na hubnutí, zkuste vodu s citronem
    28. prosince  2016 
     06:00

    Pokud nechcete po Novém roce vážit o pět kilo víc než na začátku prosince, nenalhávejte si, že to, co sníte od Vánoc do Silvestra, se nepočítá a že pak už opravdu začnete s hubnutím. Dělala byste si ho zbytečně těžké. Naopak pravě mezi vánočními svátky a silvestrovskými oslavami svému tělu dopřejte alespoň lehkou očistu a detox. 

  • Kouzlo citronů

    Horká voda s citronem je skvělá nejen na hubnutí, ale také vám pročistí střeva.
    Autor: Shutterstock.com
    Jestli jste zvyklá začínat den s vůní kávy, tak zkuste teď na pár dnů změnit návyk a ráno si místo toho dejte sklenici vody s vymačkaným citronem. Podobně jako káva, i tento nápoj nakopne vaše trávení, přitom pomůže pročistit játra a pomůže odkyselit vaše tělo. Ano, byť to může znít jako paradox, protože sám citron je kyselý, skutečně to tak funguje. 

    Na dny mezi Vánoci a Silvestrem si v jídelníčku naplánujte také zeleninové saláty. Zelenina je lehká, přitom vás zasytí, protože obsahuje vlákninu. 

    Video se připravuje ...
    Vše povoleno! Víme, jak si užít tradičního kapra se salátem a nepřibrat • VIDEO: Adam Balažovič

  • Proč si dávat detox?

    Vánoční svátky jsou jak dělané pro žlučníkový záchvat. Dejte si na něj pozor!
    Autor: Shutterstock.com
    Vánočka, tedy bílá mouka a sacharidy, smažený kapr, tedy nezdravé tuky – stejně jako v bramborovém salátu nebo cukroví. To vše zalít několika skleničkami šampaňského, vína nebo třeba i něčeho tvrdšího. Jestli jste po většinu roku zvyklá na celozrnné pečivo, zdravé tuky a vůbec trochu zdravější stravu, vaše tělo bude pravděpodobně o svátcích trpět.  

    Dostanete do něj totiž spousty toxinů, se kterými se bude muset vyrovnat. A právě při detoxu tělo vyčistíte od těch látek, které vám ztěžují trávení a oslabují celý organismus. Účelem detoxu tak není shodit kila, ale dostat tělo znovu do pohody.

  • Vítejte, probiotika!

    Bílý jogurt se skořicí.
    Autor: Shutterstock.com
    Do jídelníčku si opět zařaďte probiotika. Ta totiž napomáhají lepšímu trávení a srovnávají hladinu mikroflóry ve střevech. Jestli je vám tedy těžko, cítíte se nafouklá, nakupte si potraviny s dostatkem těchto probiotik. Vyskytují se v mléčných výrobcích, hlavně v bílém jogurtu, kefíru, kysaném mléku, kvašených okurkách nebo kysaném zelí. Ale pozor, jestli si dáte k šesti knedlíkům a pečenému bůčku kopičku zelí, tak to moc neplatí...

  • Zbavte se nepřátel

    Červené maso
    Autor: Shutterstock.com
    Během detoxikace je třeba se snažit vyhnout se všemu, co vám může přitížit. Na černou listinu by měly přijít lepek, cukr, alkohol a kofein. Je toho dost, ale všechny tyto potraviny mohou ve větším množství zatěžovat vaše játra. Takže jestli se po Vánocích cítíte plná, na pět šest dnů byste si od tohoto všeho měla dát pohov. Uvidíte, že se budete cítit lépe! Kromě vánočky a cukroví byste se během těchto několika dnů měla vyvarovat také červeného masa. 

  • Zacvičte si

    Mezi svátky si vyrazte zasportovat!
    Autor: Shutterstock.com
    Součástí úspěšného detoxu je i sport. Tentokrát nemáte moc šancí na výmluvy, protože počasí by nám mělo přát, a jestli ne, tak třeba v Praze je od 25. do 31. prosince Týden sportu zdarma. Do akce se zapojily desítky sportovišť, kde během týdne si můžete zadarmo zahrát squash, zaplavat si nebo se proběhnout. Pokud se protáhnete, rozhýbete střeva a zlepšíte trávení. Navíc udržíte metabolismus nastartovaný a hubnutí pak půjde raz dva.
  • Vsaďte na detoxikační potraviny

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Aby vám ten detox šel lépe od ruky, poradíme vám superpotraviny, které jsou bohaté na antioxidanty, takže vás škodlivých látek zbaví rychleji. Zázvor je  dobrý na lepší trávení a připraví vás o pocit nafouknutí, česnek pomáhá tvorbě bílých krvinek, a tak bojuje proti toxinům, červená řepa zase pomáhá regulovat hladinu cholesterolu, což po Vánocích určitě oceníte. Pomáhá také pročistit játra. 

    Nezapomeňte na dostatek tekutin, kromě vody se doporučuje také zelený čaj puerh, který je bohatý na antioxidanty a nemá chladivé účinky.

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji