Sedmero vánočních hříchů! Je horší chlebíček, vosí hnízdo nebo kapr?

  • Sedmero vánočních hříchů! Je horší chlebíček, vosí hnízdo nebo kapr?
    24. prosince  2017 
     06:00

    Dnes je ten den, kdy se konečně po předvánočním shonu zastavíte, posadíte se a užijete si všech těch dobrot, které jste nachystali. Vůbec se vám nedivíme, uděláme přesně to samé. Jen mějte na paměti, že některé jsou mnohem tučnější než ty druhé. Podívejte se s námi na sedm největších vánočních hříchů a na to, co musíte udělat, abyste přijatou energii dostali zase z těla ven. 

  • Vosí hnízdo

    Autor: Profimedia.cz

    Co rodina, to jiný recept, a tak se energie vosích hnízd liší, ale v zásadě platí, že jedno má energii 700 až 1000 kilojoulů. A to je vážně hodně – abyste takovou energii spálili, měli byste například hodinu chodit po rovině rychlostí čtyři až pět kilometrů za hodinu. Takže pokud jste hnízd snědli pět, vyrazte rovnou na půldenní výlet.

  • Chlebíček

    Autor: archiv Blesku

    Možná jsou u vás doma na menu chlebíčky dietní, ale množství použitého pečiva stejně moc neošálíte. Navíc většina lidí miluje chlebíčky hutné, se salátem – a v tom bývá majonéza. A někdy dokonce uzenina. Tak jako tak, jeden jediný chlebíček má 800, ale také 1200 kilojoulů, podle velikosti. Chcete ho spálit? Choďte půl hodiny do schodů. 

  • Vaječný koňak

    Autor: istock.com

    Po vaječném koňaku se sice neopijete, ale přibrat po něm můžete spolehlivě. Protože jedno deci průměrného vaječného koňaku má 1200 kilojoulů, což je tolik jako dvě velká silná piva, kupříkladu. Navíc vzhledem k obsahu cukru vám po něm paradoxně vyhládne, respektive vás bude honit mlsná. Deci vaječňáku spálí ten, kdo bude tři čtvrtě hodiny plavat kraula ve vyšším tempu. 

  • Bramborový salát

    Autor: Shutterstock

    Deset deka bramborového salátu s majonézou má asi 800 kilojoulů, pokud je v něm navíc uzenina, bude to určitě přes 1000 kilojoulů. Přičemž deset deka prostě není moc. Běžná porce má 200 až 300 gramů – schválně si tu svou zvažte. Pokud přijmete 2500 kilojoulů v bramborovém salátu, což bude běžná porce, připravte se na to, že byste měli hodinu hodně makat na běžkách. 

  • Smažený kapr

    Autor: istock.com

    Tahle matematika je taky jednoduchá, ale krutá. Jedna porce kapra mívá 150 až 200 gramů, což odpovídá 1700 až 2300 kilojoulům. Když z něj trojobal sundáte, stane se přitom z jídla pokrm skoro dietní. Jenže to udělá málokdo. Takže pokud jste si ho dali komplet, zkuste skoro dvě hodiny intenzivně tančit. 

  • Vánočka

    Autor: archiv firem

    Vánočka vypadá možná nevinně, ale nenechte se mýlit. Do té poctivé patří máslo, nebo dokonce sádlo, mnozí fajnšmekři si ji navíc máslem mažou. Silnější plátek má tak 800 kilojoulů, pokud ho namažete máslem, jste zhruba na tisícovce. Takovou nálož spotřebujete, když budete půl hodiny jezdit na kole rychlostí dvacet kilometrů za hodinu. 

  • Grog

    Autor: istock.com

    Něco na zahřátí? Grog? Ale jak je libo. Jen si zkuste uvědomit, že jeden jediný hrnek má kvůli kombinaci rumu a cukru asi 1400 kilojoulů. Taková nenápadná kalorická bomba srovnatelná s vánočkou nebo vosím hnízdem. Na každý jeden hrnek platí půlhodina sjezdového lyžování. 

     

     

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji