Letní detox: Nakopněte organismus k rychlejšímu hubnutí!

  • Letní detox: Nakopněte organismus k rychlejšímu hubnutí!
    11. srpna  2016 
     06:00

    Kdo tvrdí, že v létě jde hubnutí jedna radost, pěkně kecá! Ano, sice je déle vidět, člověk tak má ještě dost času po práci vyskočit na dvě hodiny na kolo, ale zase na něj všude čekají nejrůznější svody. A to v podobě grilování (které ne vždy je tolik dietní), alkoholu a all inclusive dovolených. Je tedy nejvyšší čas uklidit si v těle a udělat si malý detox. Po něm vám pak zase půjde hubnutí trochu lépe. 

  • Proč bychom měli detox provádět?

    Milujete grilování? Ukážeme vám, jak grilovat stylově!
    Autor: Shutterstock
    Zelenina, ovoce, těstoviny, luštěniny, ryby, kuřecí maso. Jestli jste zvyklí se po většinu roku stravovat tímto způsobem, není se čemu divit, že je pro váš organismus léto zátěží. Vepřová krkovička na grilu, tučné maso, smažené hranolky ve stánku u vody a na předních příčkách způsobů doplňování tekutin je obvykle nějaký ten lehký alkohol – to vše vás dokáže rozhodit natolik, že se najednou necítíte ve své kůži a je vám těžko. Nemusíte ale ihned začít držet hladovku. Bude stačit, když si dáte lehký detox. Budete se cítit lépe, a navíc se vám zlepší i pokožka, dobijete potřebnou energii, mozek se zrychlí, zbavíte tělo toxinů a pocítíte to i na váze. Minimálně bříško vám opět trochu splaskne.
  • Volte v létě jiný detox než v zimě

    Také se stále snažíte o detoxikaci? Je to úplně zbytečné, organismus se dokáže vyčistit sám.
    Autor: Shutterstock.com
    Jestliže jste zvyklí detoxikovat během zimních nebo podzimních měsíců, pak myslete na to, že přes léto je potřeba na to jít trochu jinudy. "V teplých měsících jsou ideální půsty na vodě či na šťávách, protože mají vliv na termoregulaci, jednoduše řečeno ochlazují organismus," říká Lukáš Bulín z centra Tělo a duše. Dodává, že tekutá forma detoxu je mnohem účinnější. Nemusí to být vždycky pouze voda, je jasné, že tělo potřebuje nějaké živiny. Zvolit tedy můžete i ovocné a zeleninové šťávy nebo vývary. 
  • Stačí jeden den

    Mrkvový fresh
    Autor: Shutterstock.com
    Záleží také pouze na vás, jak dlouho chcete detox držet. Je jasné, že do nabitého letního plánu vměstnat celý týden, kdy budete na zeleninových šťávách bez jakýchkoliv okolních svodů, nemusí být vůbec nic jednoduchého. Kromě toho – pokud nemáte zkušenosti s podobnými akcemi, nemuselo by to pro vás být úplně zdravé. "Záleží na formě a zkušenostech. Půsty se mohou držet pravidelně krátkodobé, například jeden den v týdnu. Později je možné přidat tři dny v měsíci, nebo dokonce týden každého půl roku," radí Lukáš Bulín. 
  • Jak detox vypadá?

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Dobré je se při detoxu zaměřit zejména na zeleninu a zeleninové šťávy. Ty totiž dokážou nejen tělu dodat sílu, energii, vitaminy, minerály, enzymy, ale navíc dokážou i stabilizovat hladinu cukru a inzulinu v krvi. Mezi nejlepší potraviny patří zejména špenát, červená řepa, okurka, celer, jablko, řapíkatý celer, avokádo, brokolice, česnek. Vyzkoušejte například smíchat jeden svazek celeru, 4 až 5 listů kapusty, 1 zelené jablko, 1 hrst petrželové natě, 1 limetku, 1 citron a špetku zázvoru. Vše rozmixujte. Vyzkoušet  můžete i různé bylinky nebo směsi, například směs Triphala. Šťávy pak vyměňte za denní jídla. 
  • Jaký význam vlastně pro nás detox má?

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Čas od času bychom si detox měli dát všichni. Ačkoliv některé naše orgány jsou samočisticí, všech škodlivých látek se zbavit nedokážou. Jsou to játra, ledviny a střeva, tyto orgány mají za úkol zbavit tělo škodlivých látek, případně je dočasně skladovat a teprve poté se jich zbavit. Přitom organismus na toto trávení spotřebovává 70 až 80 procent energie z jídla získané. Ve chvíli, kdy držíme detox, toto odpadá, a tělo se tak může soustředit na vlastní očistu a hlavně obnovení poškozených buněk a tkání. "Důležitým faktorem je očištění střev a zbavení se patogenů a parazitů. Ti dost často stojí nejen za nemocemi, ale také za únavou," vysvětluje Bulín. 
  • Berte to poctivě

    Doporučené tři porce zeleniny denně, kdo to má zvládnout?! Chutnou a především zdravou variantou jsou čerstvé koktejly.
    Autor: Shutterstock.com
    Detox se zdá jako jednoduchá věc. Prostě vyměním to, co obvykle jím, za zeleninu, ovoce a různé šťávy a ono to půjde najednou lépe. Ale nenechte se mýlit. Pokud byste se rozhodli držet detox déle než třeba jeden den v týdnu nebo – pokud máte zkušenosti – pár dnů v měsíci, raději se svěřte do rukou odborníkům, kteří vám poradí, jakou cestou se vydat, aby to pro vás bylo nejpřijatelnější a nejprospěšnější. 

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji