Letní ovoce: Po kterých druzích zhubnete, protože mají nejméně cukru?

  • Letní ovoce: Po kterých druzích zhubnete, protože mají nejméně cukru?
    4. srpna  2016 
     06:00

    Přímá úměra mezi tím, co je zdravé, a tím, co je dietní, nefunguje. Právě ovoce je toho skvělým příkladem. Ačkoliv by – společně se zeleninou – mělo být naprostou součástí našeho jídelníčku, v případě, kdy se snažíte zhubnout, vám může způsobit pořádnou komplikaci. Samozřejmě ne všechno. Které druhy ovoce jsou tedy dietní? 

  • Proč si dávat na ovoce pozor?

    Často jíme ovoce při dietě, ale to je chyba!
    Autor: Shutterstock.com
    Jakou má ovoce chuť? Sladkou. A co dělá sladkou chuť? Cukr. Tedy ačkoliv se ovoce zdá jako naprosto neškodná potravina, pokud si úzkostlivě hlídáte linii a snažíte se zhubnout, potom byste to s ním neměla příliš přehánět. "Doporučujeme ho konzumovat i v průběhu hubnutí, nicméně jeho konzumaci omezte na 1 kus (nebo cca 100 g) ovoce, a to k dopolední svačině," říká Anika Špičková z Centra zdravého hubnutí NutriMed. Potom totiž má tělo dost času na to, cukry spálit. Rozhodně ale nemyslete na to, že byste všechny druhy vynechala. Z něčeho vitaminy a minerály brát potřebujete.
  • Jahody

    Jahody
    Autor: Shutterstock.com
    Naprostým trhákem, zvláště teď v létě, jsou jahody. Tyto malé kousky vám rozhodně váhu nezvednou a doporučují je i výživoví specialisté. 100 gramů jahod má 6 gramů sacharidů. Co se týče kilojoulů, i tady je hodnota skutečně nízko, 147 kJ na deset deka. Obsahují také značné množství vlákniny, takže když si dáte šálek jahod, dostanete vše, co potřebujete. Jejich obrovskou výhodou je také to, že mají sladkou chuť. Takže až vás bude honit mlsná, dáte si pár kousků a na čokoládu zapomenete. Možná.
  • Meloun

    Meloun
    Autor: Shutterstock.com
    Jste také schopna sníst na posezení třeba kilogram melounu? Bez problémů, že? Vždyť je to samá voda, a navíc to vlastně ani ovoce není, spíše zelenina, jak se tvrdí. Jenže meloun má jeden z nejvyšších glykemických indexů z ovoce (nebo zeleniny) vůbec. Jeho index je 72. To znamená, že se vám rychle zvýší hladina cukru v krvi, ale stejně rychle také klesne. Ve výsledku po chvíli budete mít hlad. I když jeho energetická hodnota je jen kolem 130 kJ, neměla byste to s ním přehánět. A když už, tak jen dopoledne.
    Video se připravuje ...
    Meloun • VIDEO: Adam Balažovič/Lenka Chvostová
     
  • Maliny

    Maliny
    Autor: Dione
    Podobně jako jahody jsou na tom i maliny. Neobsahují příliš cukru, na sto gramů připadá šest gramů cukru. I když se zdají jako takové nenápadné malé bobulky, jsou skvělým zdrojem vlákniny. Když nebudete vědět, jestli dřív na maliny, borůvky, jahody či ostružiny, z hlediska vlákniny máte jasno. A energetická hodnota je 256 kJ.
  • Ostružiny

    Ostružiny
    Autor: Shutterstock.com
    Ani ostružiny příliš nezruinují váš dietní plán, mají nízký glykemický index a na 100 gramů těchto černých dobrot připadá asi jen necelých šest gramů cukru. Jejich výhoda je ale v mnoha dalších látkách, které jsou v nich schované: zejména to jsou vitaminy C a B, antioxidanty, železo, vápník a hořčík. Mimochodem – u bobulovitých plodů platí, že čím tmavší jsou, tím jsou zdravější. Je tedy jasné, kdo zvítězí v pomyslném boji ostružiny vs. maliny, ne?
  • Borůvky

    Borůvky. I když v zimě není úplně jejich sezóna, klidně si je dejte i zmražené. Své super schopnosti, jako to, že jsou antioxidační, si přesto zachovají. Jejich konzumace snižuje chuť na sladké, nebude vás honit mlsná. Navíc jsou skvělé do ovesných vloček nebo smoothie.
    Autor: Shutterstock.com
    Vítězem jsou ale borůvky, které mají nejméně cukru: sto gramů nemá ani 5 gramů cukru. Energetická hodnota se pohybuje kolem 160 kJ. Navíc obsahují vlákninu, která pomůže zasytit na delší dobu a je skvělá pro lepší trávení. Navíc působí jako čistička našeho organismu, takže vás ochrání od škodlivých látek, které pronikají do těla. 
  • Avokádo

    ...
    Autor: Shutterstock
    Představte si, že avokádo patří mezi druhy ovoce s nejnižším obsahem cukru vůbec. A přesto ho spousta lidí zatracuje a při dietě se mu snaží spíše vyhýbat kvůli jeho vysoké energetické hodnotě. Protože to, co mu chybí v cukru, dohání obsahem tuku, který se pohybuje kolem 23 gramů na 100 gramů ovoce. Nicméně zdravé tuky při hubnutí potřebujete – stejně jako vlákninu, která pomáhá pomalejšímu vstřebávání jídla. 
    Video se připravuje ...
    Jak v sekundě oloupat kiwi a avokádo? Naučíme vás to v našem video návodu! • VIDEO: Adam Balažovič, Lenka Chvostová
  • Třešně

    Třešně
    Autor: profimedia.cz
    Mezi oblíbené letní ovoce patří také třešně. Ty ale patří mezi ty druhy, které mají právě vyšší obsah cukru. Sto gramů těchto dobrot má totiž až 13 gramů cukru. Nicméně pokud jich na posezení nesníte celý košík, ale dáte si jich pár, určitě vám to váhu nerozkolísá. Naopak občas je dobré si je dát. Jsou totiž zdrojem vápníku, vitaminů B, C a E a mnoha minerálních látek.
  • Kombinujte s bílkovinami

    Bílý jogurt s malinami.
    Autor: Shutterstock.com
    Ať už jíte jakékoliv ovoce, bez rozdílu obsahu cukru, jeho dopad na vaše tělo a hlavně  na hladinu cukru v krvi ovlivníte kombinací s dalšími potravinami. Konkrétně s bílkovinami. Ty totiž zpomalují uvolňování cukrů do těla. Proto si smíchejte třeba bílý jogurt nebo tvaroh s ovocem.

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji