- 1. srpna 2016 06:00
Trend ve zdravém jídelníčku je jasný: omezovat bílou pšeničnou mouku. Zvláště tehdy, když chcete zhubnout, a tak se snažíte redukovat všechny sacharidy na minimum, případně vyměnit je za ty složené. Jak ale nahradit tolik oblíbené špagety či jiné těstoviny? Nebojte, možností je dost.
Celozrnné těstoviny
Nejjednodušším krokem ke zdravé výživě je použít místo klasických výrobků z bílé mouky těstoviny z tvrdé pšenice (semoliny) nebo z celozrnné pšeničné mouky. „Ty celozrnné mají vyšší obsah vlákniny, semolinové zase vyšší obsah bílkovin,“ říká nutriční terapeutka Věra Boháčová z Fóra zdravé výživy. Výhodou těchto těstovin je také nízký glykemický index, to znamená, že zasytí na delší dobu. A také se tak rychle nerozvaří.
...Autor: Shutterstock.comCuketové špagety
Tenoučké špagety si můžete vytvořit z cukety za pomoci přístroje zvaného spiralizér. Na webu jsme našli i jednodušší postup: stačí cuketu nebo i mrkev či ředkev naškrábat na proužky pomocí škrabky Julienne Presto Expert. Zeleninové špagety se jedí syrové.
...Autor: Shutterstock.comDomácí těstoviny
Těstoviny si podle Pavlíny Žďárkové, specialistky na výživu, můžete ve zdravější variantě připravit doma. Zkuste třeba těstoviny s cizrnovou moukou: smíchejte 200 g pšeničné mouky, nejlépe z tvrdé pšenice nebo té špaldové, dále 200 g cizrnové mouky, 2 vejce, 1 dl vody, 2 lžíce oleje, sůl. Po vypracování udělejte z těsta bochánek a nechte ho 30 až 60 minut odpočinout pod vlhkou utěrkou. Těsto pak rozválejte na co nejtenčí plát, klidně i dva. Nakrájejte na oblíbenou velikost – vlasové nudle, široké nudle nebo špagety. Vložte do vroucí osolené vody a vařte jen 3 až 5 min. Více na www.jdetoizdrave.cz
Celozrnné těstovinyAutor: Shutterstock.comKonjak
Zeleninové těstoviny z rostliny konjak mají nulovou kalorickou hodnotu. Zkuste třeba It’s My Life! – pastu stejnojmenného dietního programu. Konjak je rostlina, které se také říká zmijovec indický a která roste převážně v Japonsku, Číně nebo Jižní Koreji. Kořenovou hlízu, připomínající bramboru, v Asii sklidí, usuší, umelou a vzniklou mouku používají do speciálního pečiva nebo z ní vyrábějí nudle.
TěstovinyAutor: Shutterstock.com- Není tradičnější věc do vývarů než bílé nudle. Jak ale doporučuje nutriční specialistka Kateřina Šimková, odborná garantka společnosti Zdravé stravování, polévky lze obohatit i o jiné zavářky přinášející cenné látky. Zkuste amarantová zrníčka, quinou, neboli merlík chilský, celozrnnou rýži, pohanku a nezapomínejte na luštěniny – včetně zajímavě chutnající cizrny. Více na www.zdravestravovani.cz.
Alternativa v polévce
- Pokud máte dost času a chuti vyrábět si těstoviny pravidelně doma, můžete si pořídit pomocníka: strojek na výrobu těstovin. Ten může být na ruční pohon nebo i elektrický. Snadno pak vykouzlíte dietnější varianty.
Strojek na těstoviny
Pasta s málem kalorií
„Těstoviny není nutné vždy něčím nahrazovat, pokud zvolíte vhodný recept a přiměřené množství, tak se může jednat o zcela vyvážené jídlo, a to i při hubnutí,“ je přesvědčena Hana Málková ze společnosti STOB. „Pokud se snažíte hubnout, tak část těstovin nahraďte libovolnou zeleninou, zachováte tím velikost porce, ale ušetříte energii.“
Těstoviny je ideální kombinovat se zeleninou.Autor: Shutterstock.comŠmakující bílek
Říká se jim „šmakoun“ – nebo štíhlé nudle. Vyrábějí se z vaječného bílku a mají ve srovnání s běžnými těstovinami 5krát nižší obsah sacharidů a 2,5krát nižší energetickou hodnotu. Jsou tepelně upravené a již se nevaří. Více na www.rohlik.cz
Štíhlé nudleAutor: šmakounČerné nebo zelené?
Mouku na výrobu zdravých těstovin lze získat například z černých fazolí nebo ze zelené sóji. Organic Protein Pasta, novinka na trhu, je ideální pro ty, kteří chtějí extra proteiny a těstoviny s nízkým glykemickým indexem. Neobsahují lepek ani laktózu.
těstovinyAutor: Shutterstock.com- Konopné těstoviny Carun mají zajímavou oříškovou chuť a jsou bohaté na proteiny. Vyrábějí se z pšeničné a konopné mouky a vody. Více na www.carun.cz.
Konopné těstoviny
/
