Pozor, těmto potravinám se vyhněte! Budete po nich mít ještě větší hlad

  • Pozor, těmto potravinám se vyhněte! Budete po nich mít ještě větší hlad
    15. března  2015 
     06:05

    Už jste určitě slyšeli o pojmu prázdné kalorie. Jsou obsaženy v potravinách, které vás sice na chvilku zasytí, ale po pár minutách budete mít hlad znovu, a opět tedy sáhnete po nějaké svačince, abyste škrundání v žaludku zahnali. Netýká se to ale pouze nezdravých jídel. Možná budete překvapeni, že se některé kousky nacházejí i ve vaší stravě.

  • Light potraviny

    V domnění, že děláte něco dobrého pro svou váhu, sáhnete v obchodě po potravině s označením "dietní" nebo "light". Je jedno, jestli jde o limonádu, nebo třeba jogurt. Výrobek slibuje 0 % cukru a kalorií, takže si člověk celkem logicky řekne, co by na tom mohlo být špatného? Jenže náhražky, které se do těchto potravin dávají, akorát umocňují další chutě. Podráždí chuťové buňky tak, že mozek očekává nějakou dobrou odměnu, ale ta nepřichází. A nedá pokoj, pokud mu ji nedopřejete. 
    Light potraviny nejsou pro dietu moc vhodné. Budete mít po nich ještě větší chuť na sladké.
    Autor: Shutterstock.com
  • Müsli tyčinky a snack bary

    I zdravé tyčinky mívají dost cukru.
    Autor: profimedia.cz
    Jdete z posilovny a s chutí se zakousnete do nějaké müsli tyčinky, kterou jste si předtím koupili jako první pomoc. No, brát ji můžete skutečně jako pouhou první pomoc, než dojdete k dalšímu obchodu s jídlem. Ačkoliv jsou müsli tyčinky prezentovány jako zdravá svačinka, není tomu úplně tak.

    Zvláště v těch případech, kdy jsou zalité "jogurtovou" polevou. I tady se skrývá hora umělých sladidel, která akorát podráždí vaše chutě, a tak po chvíli budete instinktivně toužit po dalším kousku. Ne všechny jsou ale takové čiré zlo. Vybírejte ty, kde vidíte celé ovesné vločky nebo ořechy a ovoce. Ujistěte se také, že mají dostatek vlákniny a bílkovin.

  • Ovocné džusy

    Nenechte se zmýlit tvrzeními, že jsou 100% nebo že neobsahují žádný přidaný cukr. To sice s největší pravděpodobností bude pravda, ale nic to nemění na tom, že i tak mají džusy vysoký glykemický index. Takže krevní cukr vám vylétne rychle nahoru, vy budete mít na chvilku pocit zasycení, ale než sklenici dopijete, už budete zase cítit hlad. 

    Raději si dejte čerstvé ovoce. To sice také obsahuje cukry, ale není to tak hrozné jako u džusů. Navíc na množství toho reálně sníte mnohem méně. Ideální je ale kombinovat to ještě s malým množstvím bílkoviny, třeba s bílým jogurtem.

    Ovocné džusy mohou obsahovat více cukru, než se zdá.
    Autor: Profimedia.cz
  • Sushi

    Sushi, ačkoliv na první pohled věc naprosto dietní, může být nebezpečné hned ze dvou důvodů. Prvním je bílá rýže, které chybí vláknina, aby vás zasytila, a druhým kamenem úrazu je sójová omáčka, protože obsahuje větší množství soli, a tak si tělo bude žádat více pití. A jak se říká – hlad je převlečená žízeň, takže se tento nedostatek může projevit trochu jinak. 

    Celkově si ale při dietě dejte pozor na sushi, některé kousky mají překvapivě vysoký podíl kilojoulů. Některé druhy jsou smažené, jiné zase obsahují velké množství majonézy. A než se člověk bude po jídle cítit skutečně zasycen, musí jich sníst větší množství. Neznamená to ale, že na sushi si už nikdy nemůžete vyjít! Stačí, když si předtím dáte třeba polévku a salát, čímž se trochu zasytíte, a sushi pak už nesníte tak velké množství.

    Připravte si sushi doma.
    Autor: Shutterstock.com
  • Alkoholické koktejly

    Alkohol v kombinaci s dietou, to je zlo vždycky. Ostatně – alkohol je vlastně zlo v jakékoliv kombinaci. Každopádně když už se chystáte vyrazit večer ven s přáteli, dejte si pozor, co všechno v průběhu večera sníte! Míchané koktejly totiž snižují hladinu hormonu leptinu, který dodává našemu mozku pocit sytosti. Takže i když jste před chvílí jedli, může se hlad objevit mnohem dříve.

    Mimo to alkohol odvádí z těla vodu a snižuje hladinu krevního cukru. To vše dohromady vede akorát k tomu, že se budete cítit jako bezedná jáma. Předtím, než vyrazíte do víru velkoměsta, dejte si tedy pořádné jídlo, ideálně plné vlákniny a proteinů, které vám dodají pocit sytosti na mnohem delší dobu.

    Alkohol snižuje hladinu leptinu v krvi, což způsobí, že se mozek cítí hladovější.
    Autor: Profimedia.cz
  • Brambůrky

    I přestože držíte dietu a brambůrkům se vyhýbáte obloukem, jednou do nich prostě vrazíte... Přepadne vás chuť a váš mozek prostě nedovede ovládnout ruku, která se natahuje k misce, kde se tyto zlatavé plátky na vás přímo smějí. Zkuste se ale ještě naposled zamyslet a vrátit ruku zpátky. 

    Mimo to, že už samotný podíl tuku v tomto jídle je velký, obsahují chipsy i velké množství soli, které vaše tělo dehydratuje. A jak už bylo řečeno, žízeň se v některých případech může tvářit spíše jako hlad. Navíc mají chipsy vysoký glykemický index. Takže na chvíli vás pocitu hladu zbaví, ale po pár minutách jste tam, kde jste byli...

    Chipsy slaví!
    Autor: Shutterstock.com

     

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji