S mírou! Přiměřeně! Tak akorát! Jakmile narazíte na podobné rady týkající se toho, jak velkou porci jídla byste si měli dát, často jste v koncích. Protože kolik to vlastně je? A jak se to liší mezi jednotlivými lidmi? Vědci teď přišli s tím, že zjistit to je úplně jednoduché: stačí k tomu použít vlastní ruce.
Není to vlastně žádná novinka. Odměřování množství potravin pomocí rukou a prstů je nejspíše stejně staré jako lidstvo samo, teď se z něj však může stát metoda posvěcená vědci.
Vědci z australského Boden Institute of Obesity, Nutrition, Exercise and Eating Disorders (institutu zaměřeného na obezitu, výživu, cvičení a poruchy příjmu potravy) věnovali této tradiční metodě pozornost a své výsledky teď zveřejnili v časopise Journal of Nutrition Service.
Vedoucí výzkumu Alice Gibson nechala několik desítek respondentů, aby pomocí svých rukou odhadovali, jak velká porce je pro ně akorát. A zároveň s kolegy vše přeměřovala, vážila, a to včetně ohledu na to, kolik jídlo obsahuje cukrů, solí nebo třeba tuků. A zjistili, že to funguje stejně dobře jako složité měření a vážení podle tabulek, které je pro většinu lidí během dne k ničemu. "Bylo by dobré na základě našeho zjištění vytvořit například nějakou aplikaci pro smartphony," míní Gibson. S tím, že výpočty je samozřejmě ještě potřeba doladit.
K výzkumu ji donutily její vlastní snahy o to, aby jedla zdravě a přiměřeně. "Snažila jsem se dodržovat nějaká doporučení, ale ukázalo se, že je to v podstatě nemožné u jídel, jako jsou třeba lasagne," popsala, co ji vedlo ke studii, v níž se snažila zjistit, jak jednoduše odhadnout velikost porce, kterou si může dovolit.
K měření slouží prsty, palec, plocha dlaně nebo třeba konečky prstů. Autorka studie nechala účastníky, aby s jejich pomocí odhadovali množství tekutin a jídel, a pak vše porovnávala jak s měřením, tak s jejich subjektivními pocity. Za svůj objev dostala cenu za inovace od šéfa australské Asociace pro výživu.