Vyzkoušely jsme: Jak jsem shodila za jeden měsíc pět kilo

Vyzkoušely jsme: Jak jsem shodila za jeden měsíc pět kilo
21. května  2016 
 06:00

Když jsem před pár měsíci poslouchala na tiskové konferenci Petra Havlíčka, jeho názory se mi zalíbily. A tak jsem se s ním domluvila, že na sobě vyzkouším, co jeho pražské centrum nabízí klientům. 

Jeho centrum nabízí několik různě finančně i časově náročných programů. Pro mě vybrali Výživa All in Plus, a k tomu navíc přidali Genskop Linii – osobní genetickou analýzu, kterou pro jeho centrum provádí vědecko-výzkumné pracoviště Genomac.

Na krev!

Redaktorka Zdena při odběru krve.
Autor: archiv Blesk zdraví
Jelikož o člověku leccos prozradí krev, začalo to jejími odběry. „Ze vzorků vám uděláme rozbor základních biochemických parametrů, zhodnotíme vnitřní prostředí – a to podle metody Astrupa, což je vyšetření krevních plynů. A také stanovíme potravinové intolerance,“ vysvětlila mi zdravotní sestra Lenka Šlamborová. Ta mě také následně změřila, zvážila a položila na lehátko, kde jsem absolvovala zhodnocení tělesné skladby speciálním přístrojem, kterému se zkráceně říká Bodystat.

Ten pracuje na základě zjištění obsahu vody v jednotlivých tělesných strukturách a dokáže například určit, kolik máme v těle svalové hmoty a kolik tuku. Proč je to důležité vědět? Zatímco svaly jsou aktivní hmota a spalují energii, i když jsme v klidu, tuk je jen „zásobárna“ a na klidové spotřebě energie se nepodílí.

Klíčování DNA

Jelikož můj program zahrnoval i otestování osmi genetických dispozic, setřela mi zdravotní sestřička štětečkem vzorky slin z ústní dutiny, které slouží pro laboratorní rozklíčování DNA. Aby byl výčet úplný, musím dodat, že jsem prošla i testem na přístroji Fitquest, který hodnotí fyzickou výkonnost v osmi parametrech.

Přiznám se, že výsledek za mnoho nestál. Poté jsem podstoupila rozhovor u Petra Havlíčka, aby mne poznal nejen z krve a dalších testů. Z toho všeho, co jsem o sobě prozradila já a co prozradilo mé tělo, měly zhruba po měsíci vzniknout dva dokumenty: Závěrečná zpráva s výsledky vyšetření a analýz a také Stravovací plán. Ten bude ušitý na míru mým momentálním potřebám.

Odběr krve.
Autor: archiv Blesk zdraví
Bod zlomu

V závěrečné zprávě se, jak jsem čekala, říkalo, že bych měla mírně redukovat svou hmotnost. Měřím 173 cm, k tomu váha ukázala 71,6 kg. Stejně tak jsem měla vyšší než doporučené procento tělesného tuku. Naštěstí zpráva ukázala normální obvod pasu (riziková hranice je 88 cm) a v pořádku byl i poměr obvodu pasu a boků.

Doporučení tedy znělo: „Váhu je vhodné lehce redukovat, a to o 3 až 5 kg. Množství tuku ani jeho distribuce se prozatím nejeví jako zdravotně vysoce rizikové.“ Povzbuzující pro mne byla i informace, že můj klidový metabolismus není „líný“, dokonce vyšel mírně nad doporučenými hodnotami. Skvěle dopadlo i měření využívání jednotlivých živin, takže jsem své tělo musela pochválit: největší podíl při spalování správně tvořily tuky.

Video se připravuje ...
Co by měly jíst ženy po třicítce, aby zhubly nebo nepřibraly • VIDEO: Vím, co jím

V červeném políčku

Pak ale Jana Novotná otevřela složku na místě dlouhé tabulky testovaných potravinových intolerancí. Je to jiný test než na alergie. V červeném políčku potravin, které bych měla raději ze stravy vyloučit kvůli intoleranci, se na prvních místech objevily vaječný bílek, pšenice, kvasnice pivní, brambory, losos, para ořechy, lískové ořechy, také hrášek a červené i bílé fazole.

...
Autor: Shutterstock

Jídelníček byl rozepsán tak, aby mi v žádné části dne nechyběla žádná ze základních živin: bílkovin, sacharidů a tuků. Z každé uvedené skupiny jsem si vždy mohla vybrat určité váhové množství některé potraviny. Pak už jen bylo třeba vše zkombinovat a doplnit nekalorickou zeleninou. Jídel bylo za den pět a k tomu dvě až tři hodiny před usnutím ještě miniaturní dávka sacharidů. Samozřejmě v mé dietě nemělo místo nic z bílé pšeničné mouky, také nepřipadaly v úvahu sladkosti a alkohol.

Kontrola a skvělý pocit
Autor: Shutterstock.com

Kromě ztráty dvou kilogramů během prvních čtrnácti dnů jsem došla i ke spokojenosti. Sama se sebou i se svým novým jídelníčkem, na který jsem si postupně zvykla. V den kontroly jsem opět absolvovala u Lenky Šlamborové měření, vážení a test poměru jednotlivých tkání v těle. Výsledek: váha 67,9 kg, v pase méně o 2 cm, přes boky o 4 cm. Super! Kalhoty se mi přestaly zařezávat, nebude třeba kupovat o číslo větší.

Bohužel jsem kromě tuku ztratila i něco přes kilo svalstva – no, necvičila jsem, do toho se teď už budu muset fakt pustit. Vím, že se navíc budu muset naučit odpočívat a bude nutné poprat se s nadměrným stresem, bez toho se tělo dříve nebo později opět začne obalovat tukem. Dlouhodobí klienti Petra Havlíčka se to učí třeba s pomocí psychoterapeutů – dát si do pořádku věci v hlavě je totiž stejně důležité jako mít dobrý jídelníček.

Autor: Zdena Lacková

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji