Redaktorka vyzkoušela: Body pump je drsný aerobik pro ženy, na který potřebujete fyzičku

Video se připravuje ...

Redaktorka vyzkoušela: Body pump je chlapský aerobik pro ženy.

13. května  2016 
 06:00

Když vidím činky, automaticky se mi to spojí s muži a obřími svaly. Když slyším rytmickou taneční hudbu, představím si něco jako aerobik. A teď si představte, že v cvičení body pump se obojí kombinuje. Jak vypadá šedesátiminutová lekce? 

"Jo ty jdeš na body pump? To je jak jsem posledně nemohla pak dva dny chodit," uklidňuje mě kolegyně den předtím, než jsem si šla toto cvičení vyzkoušet. Popravdě řečeno, když jsem zjistila, že body pump je vlastně takové hromadné posilování s činkami obouručkami, trochu mě to vyděsilo. 

Činky? Raději kettlebell! 

Nikdy jsem nebyla úplně zastánce tohoto typu posilování, barevný kettlebell mi přijde mnohem více holčičí. (I když zátěž může být úplně stejná jako u obouručky.) Mám prostě v sobě zřejmě blok vůči těmto činkám, protože posilovnám jsem se vždy vyhýbala obloukem. O to více se ale má dobrodružná a zvídavá dušička nemůže dočkat, až si tělo zažije body pump do morku kostí. 

Když přijdu do sálu, čeká na mě, stejně jako na všechny další, stepper, obouručka a tři dvojice závaží, po jeden a půl kilogramu, po dvou a půl kilogramech a po pěti kilogramech. "Nevěděla jsem, jak na tom jste, tak ať máte z čeho vybírat," směje se na mě cvičitelka Monika Milchová z Word Class, kde lekce probíhá.  

Varianty pro nováčky

Při prvotním pohledu na sál plný činek jsem byla trochu vyděšená, ale během prvních šesti minut, kdy dostávají zabrat nohy, se začínám chytat a cítím se docela dobře. A přijde mi to až překvapivě lehké. Bodejť by ne, zátěž tři kilogramy není nic. Šest minut uteče překvapivě rychle a ihned přichází strečink nohou. Teď jsem ale ještě hrdina a neuvědomuji si, že mě čeká dalších devět sérií, na zbylé části.

Při body pumpu si můžete vybrat, jakou zátěž využijete.
Autor: Shutterstock.com
Během druhé série, kdy cvičíme na břicho, se chytám už více, chápu jednotlivé pokyny a když jsem trochu mimo, což není tak neobvyklé, Monika mi poradí, jak na to, a hlídá mě, abych měla vždy správné držení těla. Při cvicích, které jsou trochu složitější, zase vždy ukazuje mně a dalším nováčkům varianty, u kterých bychom se nemuseli úplně zničit. 

 

Bez základů to raději nezkoušejte

Nicméně po půl hodině ze mě teče "jako z vola", cítím každý sval, který protahujeme a zatínám zuby, přeci nejsem žádná bábovka! Uklidňuji se ale vidinou endorfinů, které se pomalou začínají drát ven. A během toho mě napadá, že sem jít bez jakékoliv fyzičky a svalů, které jsou posílené maximálně od smíchu a zvedání půllitru či sklenky vína, tak se odsud dostanu leda tak plazením. 

Body pump je cvičení, při kterém si skutečně dáte do těla.
Autor: Shutterstock.com

To koneckonců opatrně potvrzuje i trenérka Monika Milchová. "Určitě je fajn, když má člověk alespoň základní techniku dřepů, kliků, mrtvého tahu. Ve skupinové lekci není moc prostoru učit techniku. Není to úplně pro začátečníky. Když je někdo poprvé, doporučím mu menší zátěž, aby si to vyzkoušel a sám poznal, co je pro něj dobré," říká.  

Pozor na klouby

Kromě fyzičky a základů posilování či cvičení tu jiná omezení nejsou. Nicméně je důležité, aby člověk znal své tělo, a pokud má problémy s klouby, tak by se některým pohybům měl vyhnout. Celé cvičení je pak více o výdrži než o hecování se a překonávání toho, kolik kilogramů uzvednu. I proto je to výsadou spíše žen než mužů. 

Nicméně pokud chcete posílit svaly celého těla a spálit tuky, máte výdrž a chuť překonávat sami sebe, pak cvičení body pump rozhodně vyzkoušejte. 

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji