Odborník na hubnutí on-line: Ptejte se na jídlo i cvičení

Odborník na hubnutí on-line: Ptejte se na jídlo i cvičení
21. ledna  2016 
 06:00

Chcete hubnout a nevíte, čím začít a co raději ani nezkoušet? Možná je na čase zeptat se odborníka. Nemusíte se hned někam objednávat, položte otázku odborníkovi prostřednictvím chatu webu Jak zhubnout. Osobní trenér a výživový poradce Radek Pajič ze studia Bomton Power Concept na ně bude odpovídat ve čtvrtek 21. ledna od 13 do 14 hodin, ale ptát se můžete už nyní. 

Odborník na chatu je připraven poradit vám jak s výživou, tak se cvičením. Ptejte se na to, kolik a čeho můžete sníst, stejně jako na to, jaké zvolit nejvhodnější cvičení. 

Otázku můžete položit prostřednictvím on-line formuláře, nemusíte udávat e-mail ani jiný kontakt. Odpovědi najdete dnes odpoledne na našem webu. 

Online chat
Dobrý den, už několik let se snažím zhubnout, měřím 168 a nyní vážím 85kg, věk 56. Snažím se jíst zdravě, hodně zeleniny, dopoledne ovoce, smažené vůbec. Maso hodně krůtí, kuřecí, hovězí. Nejím knedlíky, brambory, rýži. Jako přílohu pečenou červenou řepu, bulgur, celozrnný kuskus, pohanku. Nesladím a sladké moc nemusím, když tak hořkou čokoládu. Držela jsem i diety Natur haus, ketodiet ... skoro rok, kila šla hodně pomalu dolů, ale nyní od podzimu jojo efekt jak vyšitý.... Mám sedavé zaměstnání, ale denně chodím pěšky cca 30 min, jednou týdně jóga a od listopadu 2x týdne fitko..... ovšem dolů ani kilo. Mám i váhu, která ukazuje kdejaké hodnoty a moc pěkné to není. Když jdu za výživovým poradcem, tak každý mi nutí jejich produkty .... Děkuji moc za odpověď. (Daniela)
Foto
Zdravím, Danielo! jo-jo efekt znáte, takže budete v "dietách ostřílená" ,-) s věkem se metabolismus zpomaluje, (cca od 30 ), takže doporučuji přibrat nějaký ten sval, který bude pálit za Vás, i když zrovna nic neděláte. Na zázračné pilulky nevěřte. neexistují. fitko by Vám mělo pomoci k Vaší vytoužené postavě. Jestli si nejste jistá, zvolte trenéra. Doporučuji se na vše ptát! On je odborník, takže by Vám měl umět odpovědět! Ne Vám jen nabízet doplňky, počítat do 20 a držet ručník, to umí i cvičená opice ,-) Držím Vám palce, kdybyste potřebovala více poradit, obraťte se na mě :) radekpajic@gmail.com
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jaké cviky cvičit v těchto zimních dnech, když bych chtěla zhubnout cca 6 kg. Mé míry jsou výška 164 cm a váha 61 kg. Stravuji se spíše zdravěji, ale taky někdy zhřeším. Děkuji Martina (Martina)
Foto
dobrý den! v zimních dnech můžete cvičit úplně stejně jako v letních dnech! :) hubnutí je komplexně o úpravě stravovacích návyků a správně sestaveného tréninku. Jestli jste začátečník, doporučuji kontaktovat nějakého trenéra ve Vašem okolí, který Vám v začátcích poradí v obém! :) Jinak nevím, co a jak cvičíte, s jakou intenzitou ani délkou, tudíž nemohu přesněji poradit. Stejně to je i v oblasti stravy. "spíše zdravěji, ale také někdy zhřeším" mi neřekne vůbec nic . Držím Vám palce! :)
V novembri som začala cvičiť cca 3x za týždeň a pribrala som 4 kg. Nie len na váhe, ale celkovo sa cítim aj vyzerám pribrato. Pritom sa snažím dodržiavať jedálniček, jem veľa proteínov, vylúčila som pečivo, mastné a vyprážané jedlá. Bola som na kontrole štítnej žľazy, ale tá je v poriadku. Neviete kde mohla nastať chyba? Mala by som pridať viac kardio cvičenia namiesto silového? Alebo ako sa dostať do formy? Ďakujem za odpoveď. (Katarína )
Foto
dobrý den! doporučuji nějakou váhu, která umí rozpoznat složení Vašeho těla, abyste věděla, kde šla váha nahoru přesně. jestli na svalech, na tuku apod. jestli jste nabrala svaly, zvýšila se Vám i voda v těle. Je to běžný proces v těle. Tělo si natáhne do svalů více vody a váha jde nahoru, nebojte se toho a cvičte s chutí dál! :) takže, šup na InBody (centra najdete na webu)
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jak mám ukočírovat chutě na sladké. Jím normální porce, (172 cm/73 kg/37 let), ale neustále mám chutě na sladké. Co mám tedy tělu dodat, abych potlačila ty chutě. Když vydržím nejíst sladké (koláče, koblihy, čokolády..), tak jsem schopná za měsíc zhubnout 5 kg, ale potom se opět pustím do sladkého. Připadám si na sladkém strašně závislá, musím ho mít denně a jsem z toho nešťastná. Děkuji moc za odpověď. (Markéta)
Foto
dobrý den! ano, závislost na cukru je vyšší než na kokainu. omezte a nahraďte. jezte více ovoce a zeleniny, hořké čokolády, ořechů. Ne po hrstech. Vašemu tělu budouch chybět minerální látky, které tuto chut způsobují, z výše zmíněného je do svého těla dostanete. Sladkým pořád dokolo se budete pořád točit v začarovaném kruhu, ze kterého vypadnete leda s velkými zdravotním problémy! je to o vůli a o mysli! dokud si to nenastavíte v hlavě, půjde to těžko, držím Vám palce a pryč s tímhle NIC, které jíte a tělu dá jen to špatné, nic víc! :)
Dobry den pane Pajic, zajimalo by mne, jestli existuje nejaka tabulka nebo diagram, ktere by v % ukazaly, kolik bilkovin, tuku a sacharidu v pomeru by MOHLA normalni zena, (42 let, 80 kg, 180 cm, zdrava, sedici povolani) denne snist s tim, aby udrzovala svou vahu? Dekuji vam moc za odpoved. (Pavlinka, OV)
Foto
dobrý den, Pavlínko! samozřejmě ano! na internetu najdete celou řadu takových doporučení. podívejte se ale, kdo tam tabulku dal, aby byl fundovaný v oboru a z jakého vzorku lidí byla dělána a z kolika. (jaká instutuce, v jaké zemi apod.) samozřejmě je to pouze orientační! Asie, US, Evropa.. a dále Vaše vrstevnice může 7x týdně cvičit, 30let závodně sportovat a její tělo, metabolismus budou pak nastavené uplně jinak. Ale jako orientační jakžtakž možná to půjde. doporučuji konzultovat s odborníkem právě Vás, nikoli tabulky! ,-)
Je u hubnutí důležitejší omezit porce jídla a množství jídla nebo cvičení? (Jana P.)
Foto
dobrý den! jde to ruku v ruce. spíš než porce bych požadoval za důležitější jeho skladbu v daných hodinách. bez cvičení to nepůjde nikdy, to je jasné ,-)
Dobrý den, je mi 70 let a chtěla bych alespoň trochu cvičit. Můžete mi poradit nějaké základní cvičení. Děkuji Fojtíková (Fojtíková Blanka)
Foto
dobrý den! cvičení je celá řada a 70 let není velké číslo ,-) jde o to, abyste dané cvičení prováděla technicky správně! takže jestli nemáte žádné zdravotní komplikace a omezení, můžete cvičit takřka vše a na všem, správně. takže doporučuji konzultovat s kvalifikovaným trenérem, který Vám poradí. Z videa nevysledujete, jestli cvičíte správně či nikoli. :)
dobry den pane, co je lepsi? cvicit 3x tydne hodinu nebo kazdy den 30 minut? (Walking) cvicim abych spalila vic kalorii nez jich snim nebo abych "vyrovnala" hrisne jidlo. jinak jim docela pestre a zdrave... hlavne nechci pribrat... dekuji Vam (Jaroslava, Trebova)
Foto
dobrý den! tělo také potřebuje regenerovat. nechte si nějaký den volna. za mě: nepočítejte! myslím tím přehnaně. je 30 min a 30 min cvičení. za 30min. silového tréninku spálíte mnohem více než walkingem. mnohem. takže doporučuji přidat i něco jiného než jenom walking. srdíčko Vám rozhodně poděkuje ale nečekejte hubnoucí zázraky ,-)
dobry den, udelala jsem sie rozbor DNA /MetaCheck) co si o teto metode myslite? Jim cerstve, zdrave a 4x tydne delam 30 minut nordic Walking. Chtela bych 10 Kilo zhubnout behem 6 mesicu.Podari se mi to timhle zpusobem? Pavlatova73 (Pavlatova73)
Foto
nejsem znalec v oboru dna, sám na toto moc nedám, ale tím netvdím, že je to špatné. jednostranný pohyb moc nedoporučuji, tělo si na něj zvykne a po krátkém čase se výsledky minimálně zastaví. zkuste sem tam i zajít do posilovny, vyzkoušejte Power Plate, trx a další. potřebujete určitě nějaký ten svalík navíc, aby ¨Vaše tělo více a lépe spalovalo :) držím palce. 10kg za 6 měs rozhodně není nereálné
Dobrý den, prosím, poraďte mi. Před 3 roky se mi podařilo během 3 měsíců zhubnout o 12 kg pomocí jídelníčku výživového poradce + sportem. Od té doby i nadále dodržuji zdravou stravu s vyrovnaným poměrem živin, denně piju zelený čaj (cca 1l), s každým jídlem si dávám CLA ... prostě "vím, co jím" . Po onom zhubnutí 2012 se mi 1,5 roku dařilo váhu v pohodě udržet, ale pak přišlo pozvolné nabíráni kil, momentálně jsem na váze 74 kg při výšce 172 cm. Domnívám se, že jsem v dobré kondici. Chodím 3x týdně cvičit - bosucore, kruhový trénink, bosu cardio s posilováním > před cvičením L-carnitin. Postavu a sklony k ukládání tuků (hlavně v oblasti břicha) mám po matce. Můj dotaz zní: prosím, jak znovu nakopnout metabolismus na prahu padesátky? Mám si zopakovat akci viz 2012, včetně striktního dodržování gramáží jednotlivých živin? Mám obavy, že kouzlo změny jídelníčku fungovat nebude, protože to víceméně praktikuji dodnes. Jak se zbavit tukových polštářů na břiše v mém věku? Předem moc děkuji (Mirka J.)
Foto
dobrý den, Mirko! můžete zkusit sacharidové vlny, jestli jste je měla na mysli, ale jejich "kouzlo" je krátkodobé, sám je moc rád nemám ani nedoporučuji, ale v rámci nastartování metabolismu můžou být. CLA i L-carn jsou v pořádku. L-Carn v dávce min. 3000mg, aby alespon trochu fungoval. napište si svůj jídelníček a podívejte se do něj, třeba tam najdete něco, co do něj nepatří a to vynechte. Budte v klidu, bez nervů. pak to jde vše lépe! .) věřte mi. 50 let není žádný věk! takže bavte se cvičením, zdravě a pestře jezte, přidejte si třeba hodinu navíc v týdnu, či pár minut ke každému cvičení a kila půjdou dolů. nevěřte na tablety ani na zázraky. strava a pohyb.. tak to bylo je a bude. nic není mezi :) přeji hodně úspěchů!
dobry den, chodim 3x do tyzdna cvicit crossfit. Chcem sa spytat aku stravu mam jest po cviceni, s tym, ze cvicenie je o 18 a 19 ... cize potom to musi byt vecera ... ?? dakujem (erika)
Foto
dobrý den! crossfit je náročný, takže na večeři se rozhodně něšetřete, i když je to v těchto hodinách. můžete mírně snížit příjem sacharidů, ale Vaše jídlo by mělo být rozhodně komplexní ! sacharidy, bílkoviny (navýšit) i tuky. tak at to hezky cvičí! :)
Dobrý den, nar. 21.1.1939, když mě bylo kolem 20let tak jsem vážil 77-78kg, teď jsem se vážil a mám 84kg. Jsem po operaci (endoprotéza kolene), je to už devět týdnů a už se mi docela dobře chodí. Tu váhu bych právě s ohledem na koleno snížil asi o 5kg mohu už i cvičit. S pozdravem Bohumil Beneš bohumilbenes@gmail.com (Bohumil Beneš)
Foto
dobrý den! začínejte opět postupně a konzultujte s trenérem. váha jde většinou ze svalů a nikoli z tuků. v případech, kdy člověk nic nedělá. takže opět navýšit trochu aktivní svalové hmoty. tedy cvičit cvičit cvičit :) i ze zdravotních důvodů i z důvodu, že Vám půjde váha-z tuku dolů :) držím palce!
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat.je možné hubnout i v 62 letech.Přestala jsem kouři a nabrala 20 kg.Co musím vše udělat a jak se stravovat a hýbat vím ,vše mám načteno,ale výsledek není.Co mě porádíte.Jak to nastartovat i v seniorském věku.Jde to?? (Braja)
Foto
dobrý den! samozřejmě to jde! jde o úpravu stravovacích režimů a zařazení pohybu. Sám trénuji starší lidi než jste Vy a výsledky jsou. Chce to chtít a najit si ve cvičení zábavu a radost, nehýbat se za trest. pak jde vše lépe! doporučuji Power Plate, časově nenáročné cvičení a ve Vašek věku super pro zvýšení hustoty kostí a mnohem dalších benefitů. držím palce ! :)
Dobrý den, chce se zeptat, jak postupovat v případě, že z vážných zdravotních důvodů nesmím cvičit, a to již nikdy. S váhou mám problémy, zhubnout bych chtěla. Jak tedy upravit jídelníček, abych hubla. Můj věk je 51let. Děkuji Markéta (Markéta)
Foto
dobrý den! pak samozřejmě navštivte odborníka, který s Vámi vše podstatné prodiskutuje a nastaví Vám stravu přímo pro Vás. tedy měl by, bude-li to odborník. dobře vybírejte! držím palce! .)
Dobrý den, již jsme jednou navštívila výživového poradce, změřil mě, sestavil jídelníček, který jsem 2 měsíce striktně dodržovla, pak jsem jej postupně měnila dle svého, zhubla jsem za půl roku 14 kg a váha se mi držela i poté, co jsem se nedržela jídelníčku, ale jedla rozumně dle svého. Před rokem jsem po mateřské nastoupila do práce, kde sedím a tím jdou kila nahoru, za ten rok jsem přibrala 5 kg a teď jak s nimi dolů. Nemám čas si připravovat jídla nebo denně chodit někam cvičit. Vím, že mám jíst co 3 hodiny, ale ten pohyb teď v zimě schází. Děkuji. Zuzka (Zuzka)
Foto
dobrý den a gratuluji! :) po porodu jsou jisté hormonální změny v organismu, takže je to zcela normální. neděste se! vezměte kočárek a dejte si delší tůru, možno doplněnou o výpady, dřepy apod. ano, s kočárkem. to stejné v práci, nesedte déle jak hodinu, zvedněte se, protáhněte, projděte,.. vše půjde lépe. ,-)
Zdravím, neustále se řeší obezita mladých kterých je opravdu hodně! Je to běs ty holky na ulici jak vypadají. Přitom jim stačí omezit přežírání jelikož jim metabolismus ještě výborně funguje. Zajímá mě, co by jste také poradil ženám ve věku át které toho sní polovinu oproti jídla v mládí, jezdí 3x týdně na rotopedu a v létě hodně plavou a váha se stejně nehne! Děkuji za odpověď. (Radmila)
Foto
dobrý den! souhlasím s Vámi ,-) metabolismus se s postupem věku zpomaluje, nejde ale do nekonečna pridávat cvičení ani ubírat na jídle. takže pokud disponujete větším množství svalů, máte docela vyhráno. Váš metabolismus (bazalní) je vyšší a Vy tak spalujete více, i když zrovna nic neděláte. jestli moc svalů nemáte, doporučuji je nabrat ,-) kontaktujte odborníka
dobrý den,mám problémové partie zadek + stehna,jaké cvičení a nebo jídlo by mě zbavilo přebytečných tuků?děkuji (Maruška)
Foto
dobrý den! od klasického dřepu, výpadů do všech stran, za/unožování apod. úprava stravovacího plánu je samozřejmostí. držím palce :)
Dobrý den,je mi 42 let a mám sedavé zaměstnání.Mám nadváhu, ale za poslední rok jsem přibrala hlavně v břiše-pneumatika.Čeho se mám v jídle vyhnout a jak nejlépe cvičit i když mám problémy s páteří? Děkuji moc za odpověď a přeji hezký zbytek dne. (Šárka)
Foto
dobrý den! jestli máte problémy s páteří, tak se rozhodně poradte s odborníkem! at si neublížíte ještě víc! omezte tučná a smažená jídla, sacharidy na noc, sladkosti a keksy, všechny "zbytečné a prázdné" kalorie. viz výše. tělu nic nedodají, naopak, jen si přitížíte. a pohyb, bez něho to nepůjde :)
Dobry den. Uz nekolik let se snazim zhubnout, ne moc, potrebovala bych tak 3 kg, ale stale se mi to nedari. Jsem hodne vytizena zamestnanim a mam malo casu na sport a dost casto nemam cas se poradne nejist. Mohl byste mi poradit jak v takovych pripadech nejlepe hubnout, kolkrat tydne a jak dlouho cvicit, aby to melo cenu a pokud mozno jaka "rychla" jidla jsou nejmene zavadna? Zkousela jsem nespocet ruznych jidelnicku a diet, ale jsou dost casto neslucitelne se zamestanim. Take jsem se chtela zeptat co jist napriklad pri pracovnim obede v restauraci. Dekuji moc, s pozdravem (Hana )
Foto
dobrý den! doporučuji např cvičení na Power Plate. trvá pouhých 30 min a výsledky jsou nesrovnatelně rychlejší než oproti klasickému fitness, s dalším plusem a to je čas. držte se staré osvědčené klasiky. večer omezit sacharidy, nevynechávejte je uplně. není to strašák ,-) oběd si dejte samozřejme plnohodnotný. vynechte smažená a tučná jídla, omáčky apod. jestli máte metabolismus rozhozený z Vašich předchozích diet, začněte trochu od začátku. pravidelnost a pestrost. pohyb je nutností, bez toho to nepůjde :)
dobry den potrebovalabych zhubnout,pouze v brise,moc cvicit nemuzu,ale dost chodim ,nekdy i 12 km jednou tydne jogu,ale zrejme spatny jidelnicek ,nevim v cem delam chybu dekuji (miluska)
Foto
dobrý den, bohužel nevím o Vašem jídelníčku nic, těžko tak mohu posoudit, v čem je chyba. základ je pravidelnost. břichem břicho nevycvičíte nikdy. je to malá svalová partie a moc kcal jeho cvičením nespálíte. zařadte více pohybových aktivit, pouze úpravou stravy to nepůjde nikdy.
Dobrý den Mám dotaz měřím 160cm a váhu mám 96 kg ... Skoro nejím a kila i tak jdou na horu běhám chodím pěšky místo busu a stejně kila nejdou dolu Co mi poradíte jaké cviky na doma a hlavně režim ... pracuji na tři směny a mít přestávku tam je zázrak takže v práci nejím ... a nikoho to nezajimá Děkuji (pampeliska)
Foto
Dobrý den! Právě v nejezení vidím největší problém! Tělo si pak každou možnou kalorii uloží, bohužel v podobě tuku. takže určitě pravidelnost v jídle. změřte si, za jak dlouho sníte cottage, banán apod. věřím, že si na to čas najdete, jde o Vaše zdraví! pohyb je samozřejmostí! bez toho to nepůjde nikdy!
Prosím jaký je váš názor na DUKANOVU DIETU, opravdu se jí dá věřit? Nemám totiž výdrž počítat kalorie(ani nic jiného) Vyhovuje mně :můžeš kuřecí maso, mléko, oves. vločky atp... Je mně 60 let 160cm 79 kg. S pohybem nic moc chodím na 3 směny. (Pavla)
Foto

Video se připravuje ...
Radek Pajič z Bomton Power Concept ukazuje, jak by mělo správně vypadat prkno. • VIDEO: Marie Šilhová

Autor: wall
Klíčová slova:

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji